“ Στη Φωλιά του Κούκου”, κλασική ταινία με τον Τζακ Νίκολσον

Με μια από τις καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 31 Ιανουαρίου στις 21:30, στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’, προβάλλεται το αριστούργημα του Μίλος Φόρμαν “Στη Φωλιά του Κούκου – One Flew Over the Cuckoo’s Nest”, μία καυστική, πικρή αλληγορία για το πώς επιβάλλεται το σύστημα σε ότι θεωρεί απειλητικό. Η πολυβραβευμένη ταινία (40 βραβεία, ανάμεσα τους έξι Χρυσές Σφαίρες, έξι BAFTA και τα 5 σπουδαιότερα βραβεία Οσκαρ) είναι παραγωγής Η.Π.Α. 1975, διάρκειας 133′ και πρωταγωνιστούν οι: Τζακ Νίκολσον, Λουίζ Φλέτσερ, Κρίστοφερ Λόιντ, Ντάνι ντεΒίτο.

Ο Τσέχος Μίλος Φόρμαν σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας του, συνθέτει λιτά και χωρίς ηθικοπλαστικά μηνύματα ένα αντισυμβατικό φιλμ. Χρησιμοποιώντας ένα παράδοξο αφηγηματικό χιούμορ που δεν αποπροσανατολίζει αλλά αντιθέτως ενισχύει τη δραματουργία, κατορθώνει να μεταφέρει σχεδόν αυτούσιο το εξαιρετικό μυθιστόρημα του Κεν Κέσεϊ (ο οποίος υπήρξε για πολλά χρόνια εργαζόμενος σε ψυχιατρικό ίδρυμα) στη μεγάλη οθόνη.

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία του Ραντλ ΜακΜέρφι, ενός περιθωριακού μικροεγκληματία, που εισάγεται σχεδόν οικειοθελώς σε μια ψυχιατρική κλινική προκειμένου να αξιολογηθεί η πνευματική του υγεία. Μέσα στο ίδρυμα επικρατεί μια φαινομενική ηρεμία, την οποία έρχεται να διαταράξει το ανήσυχο, επαναστατικό πνεύμα του κεντρικού ήρωα. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού του, ο πρωταγωνιστής θα δημιουργήσει ουσιαστικές, βαθιές σχέσεις με τους υπόλοιπους τρόφιμους του ιδρύματος, αλλά αναπόφευκτα θα έρθει και σε σύγκρουση με το τρομακτικά ισοπεδωτικό και βίαιο ψυχιατρικό κατεστημένο, κυρίως εκφρασμένο στο πρόσωπο της προϊσταμένης. Ποιος θα νικήσει; Ο ανυπότακτος “τρελός” ή το σύστημα;

Ο Φόρμαν χειρίζεται με επιδεξιότητα και μεγάλο σεβασμό μια σειρά από λεπτά ζητήματα, χρησιμοποιεί το κωμικό στοιχείο δεξιοτεχνικά και προσεγγίζει με ανθρωπιά τα άτομα με ψυχικές διαταραχές, κρύβοντας κάτω από την επιφανειακή σκληρότητα έναν έντονο συναισθηματισμό. Τα όρια της κωμωδίας και της τραγωδίας μπλέκονται, για να μπορέσουν να γίνουν πικρά και καυστικά σχόλια και να αποτυπωθεί χωρίς γραφικότητες η καθημερινότητα των ψυχιατρείων και η βιαιότητα της κάθε εξουσίας. ΄Ολοι οι ηθοποιοί ανταποκρίνονται με φοβερό ταλέντο και αριστοτεχνικές ερμηνείες. Ξεχωρίζουν οι βραβευμένοι με όσκαρ ερμηνείας Τζακ Νίκολσον και Λουίζ Φλέτσερ.

Η «Φωλιά του Κούκου» (που κυκλοφορεί σε νέες ψηφιοποιημένες κόπιες) αποτελεί χωρίς δεύτερη σκέψη ένα κινηματογραφικό αριστούργημα. Ένα αντισυμβατικό δράμα που μιλά για την εξαθλίωση, τη βία, το φόβο, την καταστολή, μια διαχρονική κραυγή μπροστά στην αδιαλλαξία της εξουσίας.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer, βίντεο, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας (kileagn.com).   ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos