Τα δάχτυλα του Vangelis, σίγησαν
ο Vangelis Παπαθανασίου

Ο Βαγγέλης (Vangelis) Παπαθανασίου έφυγε στα 79 του χρόνια νοσηλευόμενος σε νοσοκομείο στο Παρίσι τη Τρίτη 17 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το δικηγορικό γραφείο που τον εκπροσωπούσε. Ένας από τους μεγαλύτερους Έλληνες συνθέτες, με διεθνή ακτινοβολία και αποδοχή, έχοντας διαγράψει πολύχρονη ιστορία στη μουσική με τους ηλεκτρονικούς του ήχους.

Γεννήθηκε στον Βόλο στα 1943. Νωρίς μπήκε στη μουσική, με το συγκρότημα We Five στη δεκαετία του ΄60. Όμως τα πράγματα πήραν άλλη τροπή όταν ιδρύθηκαν οι Aphrodite’s Child (Παπαθανασίου, Ρούσσος, Σιδεράς) και έφυγαν για τη Γαλλία.

Εκεί θα ηχογραφήσουν διάφορες συνθέσεις με κορύφωση της δουλειάς του το “666”, μια μουσική σπουδή πάνω στην Αποκάλυψη του Ιωάννη. Ίσως η πρώτη θεματική δισκογραφική δουλειά παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, χώρισαν οι δρόμοι τους. Ο Ντέμης Ρούσσος ακολούθησε με τη φωνή του καριέρα κυρίως στο ερωτικό τραγούδι, ο Vangelis μπήκε πιο βαθιά στη σύνθεση και στα Synthesizers και ο Λουκάς Σιδεράς ασχολήθηκε με διάφορα μουσικά είδη και εκφράσεις.

Τα δάχτυλα του Vangelis, σίγησαν
ο Βαγγέλης στο χώρο του προς τα τέλη της δεκαετίας του ’70

Εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο και απο κει πλέον παρήγαγε το μεγαλύτερο μέρος του έργου του. Είχε τον δικό του ήχο, το δικό του ύφος με τον τρόπο που χρησιμοποιούσε τους συνθετητές, ως αποτέλεσμα του οποίου να θεωρείται σύγχρονος εκφραστής της ηλεκτρονικής μουσικής, όπως ο Jean-Michel Jarre.

Από τα έργα του ξεχωρίζουμε το κορυφαίο Heaven and Hell. Όμως έμελλε να γίνει γνωστός σε όλο τον πλανήτη με τις μουσικές που έγραψε για τις ταινίες Blade Runner και Chariots of Fire για την οποία πήρε Oscar. Συνέθεσε μουσικά έργα για την NASA (Μυθωδία) για την ESA (Rosetta). Είχε συνεργαστεί με τον Jon Anderson τη φωνή των YES, ηχογραφώντας υπό το όνομα Jon and Vangelis.

Καλός συνθέτης, αλλά ακόμα πιο καλός ενορχηστρωτής, μπορούσε να ντύσει και να εκφράσει το πιο απλοϊκό μουσικό θέμα, μεταμορφώνοντας το σε εντυπωσιακό άκουσμα και αποτέλεσμα. Ήξερε να προκαλεί τα συναισθήματα του ακροατή παίζοντας λεπτά με τις συγχορδίες στις συνθέσεις του.

Τα δάχτυλα πάνω στα πλήκτρα, σίγησαν. Ευτυχώς όμως έχουμε μαζί μας όλο του το έργο.

o Jon Anderson για τη γνωριμία του με τον Vangelis και το I’ll find my way home

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos