Το προξενιό της Άννας, από τη λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου

Με την βραβευμένη ελληνική ταινία ‘Το προξενιό της ΄Αννας’ συνεχίζονται οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 19 Ιουλίου στις 21:30, στον δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Παντελή Βούλγαρη, βραβευμένη στο φεστιβάλ Βερολίνου, Λονδίνου και Θεσσαλονίκης. Είναι παραγωγής 1972, διάρκειας 82΄ και πρωταγωνιστούν οι Άννα Βαγενά, Σμαρώ Βεάκη, Κώστας Ρηγόπουλος και Αλίκη Ζωγράφου.

Υπόθεση: H Άννα, ένα φτωχό κορίτσι από χωριό, εργάζεται για δέκα χρόνια σαν εσωτερική υπηρέτρια σε μια μικροαστική αθηναϊκή οικογένεια. Όταν φτάνει σε ηλικία γάμου, τα αφεντικά διαλέγουν για λογαριασμό της έναν νέο, τον καλούν στο σπίτι και της επιτρέπουν να βγει έξω μόνη με τον υποψήφιο γαμπρό. Στη σύντομη αυτή έξοδο, η Άννα θα νιώσει για πρώτη φορά στη ζωή της συναισθήματα που ως τότε έπνιγε βαθιά μέσα της… Όμως, όταν επιστρέφει σπίτι τα αφεντικά έχουν ήδη αλλάξει γνώμη, καθώς συνειδητοποιούν ότι δεν τους συμφέρει να χάσουν της υπηρεσίες της. Ασκούν ψυχολογική βία στην ΄Αννα, που αν και είδε για λίγο την ζωή να της χαμογελά, αναγκάζεται να επιστρέψει στην μίζερη πραγματικότητα της.

Η οικογενειακή καθημερινότητα με τις παραδοσιακές αστικές συνήθειες, οι προσωπικές αντιπαραθέσεις της οικογένειας με άλλους συγγενείς, αντικατοπτρίζουν την απληστία  και τον εγωκεντρισμό των αφεντικών της. Χειραγωγούν την ΄Αννα και την δεσμεύουν σε ένα κοινωνικό χώρο όπου δεν θεωρείται ισότιμο μέλος, ενώ η ανεξαρτησία της, και η χειραφέτηση της διαρκώς αναβάλλεται.

Στην εμβληματική αυτή ταινία του Νέου Ελληνικού Κινηματογράφου, ο Παντελής Βούλγαρης σχολιάζει με υπόκωφα αιχμηρό τρόπο την αστική πραγματικότητα της Ελλάδας στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Εξετάζει τις ταξικές δυναμικές, τις σχέσεις οικονομικής εξάρτησης αλλά και τη θέση της γυναίκας, ολοκληρώνοντας μια σκληρή, ειλικρινή ηθογραφία, διαχρονικά επίκαιρη.

Πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας (kileagn.com).

ΛΕΣΧΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ Αγίου Νικολάου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos