ΟυνέσκοΤο Υπουργείο Πολιτισμού πήρε θέση και με επιστολή του απάντησε στο θέμα που έχει δημιουργηθεί για την παράλειψη του μνημείου της Κνωσού από το διεθνή κατάλογο του 2006 των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Το υπουργείο δηλώνει έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και συνεπώς οι ευθύνες για την παράλειψη θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού.
Η επιστολή
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού απαντά τα κάτωθι, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», σύμφωνα με το οποίο ο Νομάρχης Ηρακλείου κ. Δημήτρης Σαρρής φέρεται να επιρρίπτει ευθύνες στις υπηρεσίες της UNESCO, αλλά και του ΥΠ.ΠΟ, για την παράλειψη του μνημείου της Κνωσού από το διεθνή κατάλογο του 2006 των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς:
 
Η Κνωσός αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της χώρας, λίκνο του Μινωϊκού πολιτισμού με παγκόσμια αναγνώριση και απήχηση και με ξεχωριστή ιστορική σημασία.
 
Για το λόγο αυτό, η Κνωσός έχει συμπεριληφθεί στον ενδεικτικό προς εγγραφή κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 2003, όπως είχε συμβεί άλλωστε και στη σύνταξη του προηγούμενου ενδεικτικού καταλόγου.
 
Επιπροσθέτως, τυγχάνει της αμέριστης συμπαράστασης του Έλληνα πρέσβη στην UNESCO, κ. Γεώργιου Αναστασόπουλου, καθώς και όλων των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού για την προετοιμασία του φακέλου της υποψηφιότητας του μνημείου.
 
Η εν λόγω υποψηφιότητα της Κνωσού έχει υιοθετηθεί από την Ολομέλεια της Επιτροπής της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ήδη από το 2003. Ωστόσο, χρειάζονται έργα υποδομής και προσαρμογής σύμφωνα με τις επιταγές της UNESCO, οι οποίες είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένες και για τις οποίες είναι ενήμερη η αρμόδια τοπική Εφορεία Αρχαιοτήτων.
 
Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να δρομολογηθούν τα επιχειρησιακά σχέδια που απαιτούνται για τη διατήρηση και περαιτέρω εγγραφή του μνημείου στον κατάλογο.
 
Επιπλέον, όμως, χρειάζεται να ενεργοποιηθούν και οι υπόλοιποι αρμόδιοι φορείς, που, σημειωτέον, αδρανούσαν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου η Κνωσός να λάβει τη μετχείριση και αναβάθμιση που αρμόζει στην ιστορικότητα του μνημείου της.
 
Τέλος, οι ευθύνες για τη μη εγγραφή του συγκεκριμένου μνημείου, καθώς και οποιουδήποτε άλλου μνημείου στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, από το 1999 (!), θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού και σε καμία περίπτωση στη σημερινή ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ.

Print Friendly, PDF & Email

Από manos