Φρούριο Κούλε, ανακαίνιση, εγκαίνια
το φρούριο

Ως ένα μεγάλο «φάρο» της ιστορίας και του πολιτισμού που παραδίδεται ξανά στη πόλη του Ηρακλείου και στους επισκέπτες του, χαρακτήρισε το ανακαινισμένο φρούριο Κούλε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας απόψε στα εγκαίνια για την επανέναρξη λειτουργίας του ιστορικού φρουρίου.

Για την Περιφέρεια Κρήτης, όπως είπε ο Περιφερειάρχης «η ανάδειξη και η αξιοποίηση όλων των μνημείων του νησιού, προσδίδει δύναμη και αξία στην προσπάθεια που συνεχίζουμε να καταβάλλουμε, για να καταστήσουμε τον τόπο μας, ως ένα ιδιαίτερο μοναδικό τουριστικό και πολιτιστικό προορισμό στη Μεσόγειο».

Επίσης για την επαναλειτουργία του φρουρίου μίλησαν η γ.γ. του Υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεργασία της Περιφέρειας με την ΕΡΤ, η προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ηρακλείου Βασιλική Συθιακάκη  που αναφέρθηκε στην αποκατάσταση και συντήρηση του Ενετικού φρουρίου, και ο αρχαιολόγος της εφορίας εναλίων αρχαιοτήτων Θεοτόκης Θεοδούλου ο οποίος μίλησε για την έκθεση των θαλασσίων ευρημάτων-ερευνών στον κόλπο Ηρακλείου-Ντίας.

Τα εγκαίνια επανέναρξης λειτουργίας του Ενετικού Φρουρίου Rocca a Mare (Κούλε) έγιναν πριν από λίγο παρουσία αρχών, φορέων και πλήθους κόσμου σε εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου ενώ αυτή την ώρα πραγματοποιείται συναυλία με οργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης-Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ όπου η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής της ΕΡΤ παρουσιάζει έργα κλασικού Ελληνικού ρεπερτορίου υπό την διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού.

Νωρίτερα ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης σε συνάντηση του στο χώρο του Κούλε με τον μαέστρο Ανδρέα Πυλαρινό και τον καλλιτεχνικό διευθυντή των Μουσικών Συνόλων Αναστάσιο Συμεωνίδη, συζήτησε για την μελλοντική συνεργασία της Περιφέρειας με τα Μουσικά Σύνολα και την ΕΡΤ.

Ειδικότερα ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του στα εγκαίνια αλλά και για την παρουσία των Μουσικών Συνόλων της ΕΡΤ είπε:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη για το Ηράκλειο, αλλά και για ολόκληρη την Κρήτη. Ένας μεγάλος φάρος πολιτισμού, μια ιστορική εστία, πλήρως ανακαινισμένη και συντηρημένη με αυστηρά επιστημονικά κριτήρια, παραδίδεται ξανά στην πόλη του Ηράκλειου και στους επισκέπτες της. Το πιο φωτογραφημένο σημείο για τους Ηρακλειώτες, αλλά και για τους τουρίστες, που εδώ και δεκαετίες το επισκέπτονται,  μαθαίνοντας πως η πόλη του Ηρακλείου, ο Χάνδακας, η Κάντια, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι μιας κοινής ιστορίας που περνά και από τα ενετικά χρόνια.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: