φωτογραφικού αρχείου Μιχάλη Αγγελάκη,  στην Ανατολή η παρουσίαση
φωτογραφικού αρχείου Μιχάλη Αγγελάκη, στην Ανατολή η παρουσίαση

Έτοιμο να παρουσιαστεί στο κοινό είναι το φωτογραφικό αρχείο του Μιχάλη Αγγελάκη, που ετοίμασε με πολύ ενθουσιασμό και μεράκι ο Πολιτιστικός & Φυσιολατρικός Σύλλογος Ανατολής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης του φωτογραφικού αρχείου θα γίνουν την Παρασκευή 21 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στο παλιό δημοτικό σχολείο Ανατολής.

Τα εγκαίνια θα τελέσει ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας και έχουν κληθεί να παραστούν εκπρόσωποι της Τοπικής Κοινότητας, του Δήμου, της οικογένειας του αείμνηστου φωτογράφου και η δωρήτρια κα Μαρία Λιοκάλου.

Ο Ανατολιώτης καθηγητής της Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορος Χαραλαμπάκης θα μιλήσει για το φωτογραφικό αρχείο και την έκδοση του πρώτου φωτογραφικού λευκώματος, το οποίο θα είναι στη διάθεση του κοινού.

Η τελετή των εγκαινίων πλαισιώνεται από παράλληλες δράσεις, όπως οι Ηλιόκαλες διαδρομές, τις οποίες υποστηρίζει ο επίκουρος καθηγητής αρχαιολογίας Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Παπαδάτος, με φοιτητές, συνεργάτες και συναδέλφους του, ενώ θα λειτουργήσει και παιδικό εργαστήρι πηλού.

Συμμετέχουν, με banners  η Μαίρη Κωνσταντουδάκη-Κιτρομηλίδου , καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Αναστασία Παπαδία-Λάλα, καθηγήτρια Ιστορίας Νέου Ελληνισμού, Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Γιάννης Σπανός συντηρητής ιστορικών μνημείων.

Επίσης, η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ιεράπετρας θα παρουσιάσει παραδοσιακά μικρασιατικά τραγούδια και η χορευτική ομάδα του Συλλόγου Ανατολής θα χορέψει χορούς απ’ όλη την Ελλάδα.

Η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου, κ. Κούλα Αγγελάκη, αναφερόμενη στην επίσημη παρουσίαση του φωτογραφικού αρχείου, τονίζει:

«Κάθε τι που αφορά την ιδιαίτερη πατρίδα μας, μας ενδιαφέρει, μας εμπνέει και μας συγκινεί. Ο καθένας από μας, όπου κι αν βρίσκεται ακούει μέσα του τη φωνή των προγόνων του, «σφίγγει στα στήθη του τα ιερά της γενέτειρας γης και κουβαλεί στον ώμο του το πολύτιμο φορτίο των γονέων του».

Η συλλογή αυτή, με το πολύτιμο φωτογραφικό υλικό που περιέχει, επιχειρεί μιαν αναδρομή στο βάθος του χρόνου, που ξετυλίγει 70 χρόνια πίσω.

Προσπαθεί να ξεθαμπώσει έναν τρόπο ζωής που σήμερα δεν υπάρχει, φωτίζοντας την μαυρόασπρη αποτύπωση ενός φωτογραφικού φακού και αναβιώνοντας εικόνες μιας ζωντανής Ανατολής και των γύρω χωριών, στο δεύτερο ήμισυ του 20ου αιώνα.

Με πίστη ότι θα αναστηθούν πολλές μνήμες που τις σκέπασε ο χρόνος και θα ακουστούν φωνές, τραγούδια και κοντυλιές πανηγυριών, που δε σβήνουν ούτε χάνονται, μα είναι έτοιμες να ξυπνήσουν στο κάλεσμα μας, τολμούμε αυτό το εγχείρημα, αναδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο το φωτογραφικό αρχείο του αείμνηστου Μιχ. Αγγελάκη, ακριβό απόκτημα του συλλόγου μας, πολύτιμος θησαυρός, για την Ανατολή και τους ανθρώπους της.

Για να επιλεγεί το φωτογραφικό υλικό, να ταξινομηθεί και να φτάσει στην έκδοση χρειάστηκε πολύς κόπος. Ώρες ατέλειωτες πάνω σε 5,5 χιλιάδες φωτογραφίες, σκυμμένοι με λαχτάρα, αγωνία, συγκίνηση σαν προσκυνητές στους αγίους τόπους, σε μια προσπάθεια να αποτυπωθούν γενιές, ήθη και έθιμα, αλλά και η καθημερινή, κοινωνική, σχολική, θρησκευτική ζωή μιας περασμένης εποχής, που τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας δεν είχαν την τύχη να ζήσουν.

Δύσκολο το εγχείρημα μα τολμήσαμε γιατί κανένας κόπος δεν είναι μάταιος όταν ξαμώνει στη δικαίωση μιας ενδόψυχης επιθυμίας που γεννά το προγονικό χρέος.

Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει για όλους μας αυτή η συλλογή ένα τρυφερό αγκάλιασμα, ένα ψυχικό αγαλίασμα, ένα κερί στη μνήμη και τους καθημερινούς αγώνες των προγόνων μας.

Για το αποτέλεσμα αυτής της συλλογικής δουλειάς οφείλουμε ευχαριστίες σε πολλούς άοκνους εθελοντές, η βοήθεια των οποίων ήταν πολύτιμη στην καταγραφή και επεξεργασία του πρωτόλειου υλικού και όμως επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι.

Ξεχωριστά θα πρέπει να ευχαριστήσω για την πολύτιμη βοήθειά τους όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου τα οποία αναφέρω κατά αλφαβητική σειρά. Αγγελάκης Γιάννης, Αγγελάκης Γιώργος, Λουτσέτη-Σαρρή Μαρία, Φεργαδάκης Χριστόφορος, Χανιωτάκης Γιάννης, Χαραλαμπάκη Γεωργία».

O σύλλογος απευθύνει επίσης ευχαριστίες στο κατάστημα  New medica  Ευγενίας Αγγελάκη-Ακαμωτάκη, στο συνεργείο αυτοκινήτων Χάρη Καρτσάκη, στο Βαγγέλη Λουτσέτη-Κουφώματα αλουμινίου και σιδηρές κατασκευές, για την υποστήριξη τους στη συγκεκριμένη εκδήλωση, που θα λειτουργήσει με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos