2η Διαδικτυακή Διάλεξη του Καθηγητή  ΣΠΥΡΟΥ ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗ

Εισηγητής: ΣΠΥΡΟΣ ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ – Καθηγητής Οικολογίας και Βιοποικιλότητας στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

ΕΙΝΑΙ Η ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΖΩΗΣ;

Πώς εμφανίστηκε η ζωή στη Γη; Μπορεί η εξελικτική βιολογία να μας πει κάτι γι’ αυτό; Πώς εξελίχθηκαν οι πρώτοι οργανισμοί και ποια η σημασία τους για τη μετέπειτα πορεία της ζωής μέχρι και σήμερα; Πόσο πιθανό είναι να έχει συμβεί κάτι παρόμοιο αλλού στο σύμπαν; Θα μπορούσε να υπάρξει εντελώς διαφορετική μορφή ζωής; Είναι αναπόφευκτο να εμφανιστεί σύνθετη νοημοσύνη όπου υπάρχει ζωή; Πώς μπορούμε να απαντήσουμε σε τέτοια ερωτήματα; Αυτά και άλλα παρόμοια θέματα θα μας απασχολήσουν στη δεύτερη διάλεξη για τη βιοποικιλότητα.

Ο Σ. ΣΦΕΝΔΟΥΡΑΚΗΣ πήρε πτυχίο και διδακτορικό στη Βιολογία από το ΕΚΠΑ. Έχει εργαστεί στο Ζωολογικό Μουσείο του ΕΚΠΑ και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθώς και ως μέλος ΔΕΠ στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Ασχολείται ερευνητικά με τη μελέτη της βιοποικιλότητας σε διάφορα επίπεδα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 90 επιστημονικές εργασίες, >180 ανακοινώσεις σε συνέδρια, και έχει συντονίσει ή/και συμμετάσχει σε >20 ερευνητικά προγράμματα. Είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εξελικτικής Εταιρείας και Γραμματέας της Ελληνικής Οικολογικής Εταιρείας, έχει διατελέσει Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της Ελληνικής Ζωολογικής Εταιρείας, και μέλος αρκετών διεθνών επιστημονικών εταιρειών. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την εκλαΐκευση της επιστήμης μέσα από άρθρα στον τύπο, διαλέξεις για το ευρύ κοινό και μεταφράσεις βιβλίων, ενώ έχει δημοσιεύσει και δύο βιβλία επιστημονικής εκλαΐκευσης από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, καθώς και δύο ποιητικές συλλογές.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε σε ζωντανή μετάδοση:

Μετά το τέλος κι εντός 1-2 εργάσιμων ημερών θα είναι διαθέσιμη και στο κανάλι μας στο YouTube “Stegi Vitsentzos Kornaros”
https://www.youtube.com/channel/UClrAK7Y6H_QPscSDh2g-VXA

Στέγη Βιτσέντζος Κορνάρος.
Αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία
Βιτσέντζου Κορνάρου 97,
Σητεία Κρήτης-72300
Τηλ: 2843022042 (Δευτ.-Παρ.17:00-21:00)
Web: www.vitsentzoskornaros.org

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos