2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, διακρίσεις στους ρητορικούς αγώνες
μαθητές και καθηγητές

Η συμμετοχή του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου  στους ρητορικούς αγώνες αποτελεί πλέον θεσμό. Mε πολλή όρεξη και μεράκι ξεκινήσαμε και φέτος, λοιπόν, να εισάγουμε νέους μαθητές /μαθήτριες και να συνεχίζουμε με τους παλιούς από το σημείο που σταματήσαμε την προηγούμενη χρονιά σε έννοιες ρητορικής.

Μιλήσαμε ΑΥΘΟΡΜΗΤΑ, ΠΡΟΤΡΕΨΑΜΕ,  ασκηθήκαμε σε ΛΟΓΟ και ΑΝΤΙΛΟΓΟ… και κάποια στιγμή φτάσαμε να εκθέσουμε εαυτούς σε κοινό. Πρώτα με τη  συμμετοχή των μαθητών/-τριών σε Εικονική Δίκη που διοργανώθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Λασιθίου, με Πρόεδρο Πρωτοδικών τον  κ. Ευαγγελάτο, και απέφερε μεγάλα οφέλη και έπειτα με τη συμμετοχή στους 6ους Παγκρήτιους αγώνες Ρητορικής Τέχνης στο Ρέθυμνο, το τριήμερο 19-21/4. Οι μέρες του Ρεθύμνου, παρά την κούραση, έφεραν στο τέλος ένα γλυκό αντίτιμο στους κόπους.

Η ομάδα μας αποτελούνταν στο σύνολο της  από 24 μαθητές και μαθήτριες, διαγωνιζόμενους και θεατές. Στους αγώνες του Ρεθύμνου, στο αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου συμμετείχαμε με τις μαθήτριες: Αντωνάκη Γεωργία, Γκαδρή Έμι και Τσαπάκη Ηώ. Στο αγώνισμα του Προτρεπτικού Λόγου με τις: Βενιτουράκη Μαρίνα, Λυλιμπάκη Μαρία και Μαγούλη Μαρία. Στο αγώνισμα τέλος του Διττού λόγου με τις: Χαβάκη Κορίνα, Τσαπάκη Ζωή και Τζερνιά Νικολίνα. Επιπλέον, η Λυλιμπάκη Μαρία συμμετείχε στη μικτή ομάδα Διττού Λόγου με δύο μαθήτριες από άλλα σχολεία.

2ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, διακρίσεις στους ρητορικούς αγώνες
…η επιβράβευση…..

Μετά τη διεξαγωγή των Προκριματικών αγώνων μαθήτριές μας κατάφεραν να φτάσουν στους τελικούς και των τριών αγωνισμάτων. Η Γκαδρή Έμι στον Αυθόρμητο Λόγο, η Βενιτουράκη Μαρίνα στον Προτρεπτικό Λόγο και οι: Χαβάκη Κορίνα, Τσαπάκη Ζωή και Τζερνιά Νικολίνα στο αγώνισμα του  Διττού.

Το μεσημέρι της Κυριακής, 21/4, συναντηθήκαμε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου 28 σχολεία, 67 καθηγητές, 175 μαθητές και πολυπληθές κοινό,  προκειμένου να διεξαχθούν οι τελικοί αγώνες των αγωνισμάτων.  Η αρχή έγινε  με το αγώνισμα του Αυθόρμητου Λόγου, στο οποίο η Γκαδρή Έμι κατέκτησε την ΤΡΙΤΗ θέση επιλέγοντας τη λέξη “Αγαπώ”. Ακολούθησε το αγώνισμα του Προτρεπτικού Λόγου με τη φράση: “Η ανθρώπινη αδυναμία βρίσκεται στο φόβο” με τη  Βενιτουράκη Μαρίνα να κατακτά την ΤΡΙΤΗ θέση, πείθοντας τους κριτές με τα επιχειρήματά της. Οι αγώνες ολοκληρώθηκαν με το αγώνισμα του Διττού Λόγου, κορωνίδα των ρητορικών αγώνων. Η ομάδα των: Χαβάκη Κορίνα, Τσαπάκη Ζωή και Τζερνιά Νικολίνα κληρώθηκε ως αντίλογος απέναντι στο  ΓΕΛ Αλικαρνασσού. Υποστήριξαν τη θέση: “Η ίδρυση μη κρατικών – μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα δε θα αποφέρει μεγάλα πλεονεκτήματα”. Μετά από ένα δύσκολο αγώνα, με αντιπαραθέσεις επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, η ομάδα του 2ου ΓΕΛ Αγίου Νικολάου κατέκτησε  την ΠΡΩΤΗ θέση. Επίσης, η Χαβάκη Κορίνα κατέκτησε και τη θέση της ΤΡΙΤΗΣ καλύτερης ομιλήτριας  στο αγώνισμα των  διττών.

Νιώθουμε υπερηφάνεια για όλους τους μαθητές και τις  μαθήτριες  που είχαν το  θάρρος  να εκτεθούν στο κοινό. Το ήθος, η αξιοπρέπεια που διέθεταν, κι ακόμα η συνεργατικότητα και η  δυναμικότητα που επέδειξαν ήταν μοναδικά. Σημασία δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα, αλλά και η συμμετοχή σε τέτοιου είδους δράσεις. Θεωρούμε το σχολείο ως μέσο ανακάλυψης των δυνατοτήτων των μαθητών, καλλιέργειας των  δεξιοτήτων τους  και  ανάπτυξης της κριτικής τους σκέψης· ιδιαίτερα μπροστά στις νέες προκλήσεις  και απαιτήσεις της εποχής. Απαραίτητη, λοιπόν, η συμμετοχή των παιδιών μας σε προγράμματα, δράσεις και εκδηλώσεις που  συνδέουν το σχολείο με την κοινωνία και τη ζωή, βοηθώντας τα να “ευαισθητοποιηθούν” σε κοινωνικά ζητήματα.

Ευχαριστούμε τη Διεύθυνση του Σχολείου και τους/τις συναδέλφους, καθηγητές/τριες που πίστεψαν και υποστήριξαν με κάθε τρόπο την προετοιμασία των μαθητών μας για συμμετοχή σε αυτές τις δράσεις.

Οι υπεύθυνες καθηγήτριες

Ανδρουλάκη Αθηνά
Βελεγράκη Καλλιόπη   
Παπαδοπούλου Αλεξάνδρα

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos