Μέρος της έκθεσης

Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου

Το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ), το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας και το Πολυτεχνείο Κρήτης εγκαινιάζουν το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου, στις 19:30, την 4η Triennale «Αρχιτεκτονική στην Κρήτη 2004 – 2007» στους χώρους του ΚΑΜ, στο Μεγάλο Αρσενάλι, Παλιό Λιμάνι Χανίων.

Η ανά τριετία επανάληψη της έκθεσης αυτής έχει σκοπό να αναδείξει την αρχιτεκτονική δουλειά νέων αρχιτεκτόνων και ταυτόχρονα αποτελεί μοχλό συμπαράστασης στους παλαιότερους που με συνέπεια και σοβαρότητα διανύουν την αρχιτεκτονική τους πορεία.

Επιχειρείται η προβολή όχι μόνο των μεγάλων και των δημόσιων – εάν υπάρχουν – αλλά και των μικρών και διακριτικών έργων, που άδικα περιφρονούνται από την κοινωνία των Μ.Μ.Ε., και να προβληθεί το εξαιρετικό που συχνά υπάρχει σε αυτά.

 
 

Η πρώτη Triennale Αρχιτεκτονικής πραγματοποιήθηκε το 1997 στα Χανιά με πρωτοβουλία του Κέντρου Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και απευθυνόταν μόνο στους αρχιτέκτονες που ζουν και εργάζονται στα Χανιά. Η δεύτερη, το 2001, απευθυνόταν στους αρχιτέκτονες που ζουν και χτίζουν στην Κρήτη. Την τρίτη φορά το ΚΑΜ απευθύνθηκε σε όλους τους αρχιτέκτονες που έχουν σχεδιάσει ή χτίσει στην Κρήτη και αυτό συμβαίνει και σε αυτήν την 4η Triennale Αρχιτεκτονικής.

 

 

 

Όπως είναι φανερό, ο κύκλος των αρχιτεκτόνων που απευθύνεται το Κ.Α.Μ., έχει διευρυνθεί από τα Χανιά, στην Κρήτη κι από την Κρήτη σε όσους αρχιτέκτονες σχεδιάζουν ή χτίζουν στην Κρήτη, απ’ όπου και αν προέρχονται. Ο στόχος ήταν από την αρχή να τοποθετήσουμε τους Κρήτες αρχιτέκτονες στον ευρύτερο χώρο των Ελλήνων αρχιτεκτόνων, αποδεσμεύοντάς τους από τον «οικογενειακό» κύκλο των Χανίων ή της Κρήτης και προσφέροντάς τους την ευκαιρία να συγκριθούν τα έργα τους με εκείνα των αρχιτεκτόνων που εργάζονται σε μεγάλα αστικά κέντρα.

 
 

Η ιδιομορφία της έκθεσης είναι ότι, ενώ είναι ελεύθερη η συμμετοχή σ’ αυτή, επακολουθεί πάντα μια κριτική συζήτηση γύρω από τα εκθέματα και επιλέγονται τα πιο ενδιαφέροντα από αυτά από διαφορετικές κάθε φορά τριμελείς επιτροπές. Από αυτήν την κριτική αποτίμηση επιλέγονται γύρω στα 20 έργα προκειμένου να ταξιδέψουν ανά την Ελλάδα, στους διαφόρους αρχιτεκτονικούς συλλόγους και στα Πανεπιστήμια που διαθέτουν τμήματα αρχιτεκτονικής, αν υπάρξουν κονδύλια και σχετικό ενδιαφέρον.

 
 

Η έκθεση αυτή έχει γίνει πια θεσμός για το ελληνικό κοινό αφού πραγματοποιείται μια συνειδητή επιχείρηση προσέγγισης της ουσίας της αρχιτεκτονικής πρακτικής και σκέψης σχετικά με τη διαχείριση του χώρου, πράγμα που διαμορφώνει το πλαίσιο της αρχιτεκτονικής κριτικής και τον στοχασμό, γύρω από τα προβλήματα του χώρου που μας αφορούν όλους.

 
 

Στην έκθεση επιχειρείται η εικονογράφηση με σχετική πληρότητα της αρχιτεκτονικής παραγωγής που πραγματοποιείται και σχεδιάζεται στην Κρήτη και για την Κρήτη, την τελευταία τριετία.

 
 

Επιμελητής της 4ηςTriennale«Αρχιτεκτονική στην Κρήτη 2004 – 2007» είναι ο αρχιτέκτων Γιάννης Βερικάκης. Συμμετέχουν 67 γραφεία με 116 έργα. Αυτά ομαδοποιούνται ως εξής: 58 κατοικίες, 15 πολυκατοικίες, 7 ξενοδοχεία, 18 κτίρια δημόσιου χαρακτήρα, 9 κτίρια γραφείων και 9 διαμορφώσεις υπαίθριων χώρων.

 
 

Στη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν τέσσερις παράλληλες εκδηλώσεις:

 

Στα εγκαίνια, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στις 19:30, ομιλία του ομότιμου καθηγητή του Α.Π.Θ. Δημήτρη Φατούρο με θέμα: «Η Triennale, Αρχιτεκτονική στην Κρήτη, ένας νέος θεσμός στην ελληνική πραγματικότητα».

 

Το Σάββατο 1 Μαρτίου θα γίνει η κριτική αποτίμηση της έκθεσης και η συζήτηση με τους αρχιτέκτονες που θα συγκροτήσουν την επιτροπή αξιολόγησης και οι οποίοι θα προτείνουν τα έργα που θα μετάσχουν στο τμήμα της έκθεσης που θα ταξιδέψει στην Ελλάδα. Την επιτροπή αυτή θα αποτελέσουν οι αρχιτέκτονες:

 

 

 

Νίκος Κτενάς, καθηγητής AcademiaArchitettura, Medrisio.

 

Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, αναπληρωτής καθηγητής Ε.Μ.Π.

 

Ντίνος Σπυριδωνίδης, επίκουρος καθηγητής Α.Π.Θ.

 

Δημήτρης Φατούρος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.

 
 

Την Κυριακή 2 Μαρτίου 2008 θα δοθεί συναυλία για δύο πιάνα από την Τζένια Μανουσάκη και τον Χρίστο Παπαγεωργίου, εξαιρετικά σημαντικούς Έλληνες πιανίστες με ένα πρόγραμμα ασυνήθιστο, σχολιασμένο από τον Χρίστο Παπαγεωργίου, γνωστό και από τις μουσικές παραγωγές του Τρίτου Προγράμματος και της τηλεόρασης.

 
 

Τέλος, τη Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008, τελευταία ημέρα της έκθεσης. Ο γνωστός διανοητής Γεράσιμος Βώκος, καθηγητής Α.Π.Θ. και ο Πέτρος Μαρτινίδης, αρχιτέκτων, αναπληρωτής καθηγητής Α.Π.Θ. θα αναπτύξουν το τόσο επίκαιρο θέμα: «Χώρος και Επιτήρηση», διερευνώντας τις συνέπειες που προκύπτουν από την ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη και απρόβλεπτη εισβολή της επιτήρησης στην προσωπική μας ζωή.

 
 

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην κα Νίνα Παπαδουλάκη στα τηλέφωνα 28210 40201, 40101 ή στο email: culture@kam-arsenali.gr.

 
Print Friendly, PDF & Email

Από manos