Μία από τις γελοιογραφίες που παρουσιάστηκανΜια ενδιαφέρουσα σελίδα που αφορούσε στη σύγκρουση των Ελλήνων με τους Ιταλούς στην έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, ξεδιπλώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (27/10) στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Αγιο Νικόλαο, κατά την εκδήλωση για την παρουσίαση γελοιογραφιών Αμερικανών σκιτσογράφων του 40, οι οποίοι διακωμωδούσαν την ήττα των Ιταλών στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Φιλιστορικού Συλλόγου Αγίου Νικολάου, που κάλεσε τον καθηγητή – αρχιτέκτονα Βασίλη Γεωργιάννη, ο οποίος μας παρουσίασε «¶γνωστες γελοιογραφίες από Αμερικανούς Σκιτσογράφους, για τον Αγώνα των Ελλήνων στον πόλεμο του ΄40».
Για πρώτη φορά βλέπουμε μια σειρά γελοιογραφιών οι οποίες ήταν άγνωστες στο ευρύ κοινό και ήσαν δημιουργήματα μάλλον επαγγελματιών σκιτσογράφων της βιομηχανίας κινουμένων σχεδίων του Hollywood.
Στην εισήγηση του ο δημοσιογράφος Θανάσης Γιαπιτζάκης αναφέρθηκε στην επήρεια των γελοιογραφιών στη στήριξη του ηθικού των πολιτών, αλλά και των στρατιωτών κυρίως της χώρας και τόνισε με έμφαση, ότι οι γελοιογραφίες αυτές που έχουν φτάσει μέχρι τις μέρες μας, έχουν δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι Ιταλοί άρχισαν να υποχωρούν μόνο στη θέα των Ελλήνων στρατιωτών. Αντίθετα, δόθηκαν πολύ σκληρές μάχες.
Βασίλης ΓεωργιάννηςΟ κύριος Γεωργιάννης, εξήγησε πως βρήκε αυτά τα σκίτσα τα οποία εξέδωσε στη συνέχεια αφού τα μετέφρασε, αλλά και την Αμερικανική αισθητική σε σχέση με την πραγματικότητα της εποχής.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος, ο Δήμαρχος Αγίου Νικοάου Γιάννης Λουκαράκης, οι προϊστάμενοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Λασιθίου, κ.κ. Σολιδάκης και Βασιλάκης, η Διευθύντρια του Τ.Ε.Ι. Αγίου Νικολάου, Φωτεινή Ψιμάρνη Βούλγαρη, δημοτικοί σύμβουλοι Αγίου Δομετίου Κύπρου που βρέθηκαν στον Αγιο Νικόλαο τιμώντας την Εθνική Εορτή και φίλοι της ιστορίας.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos