Η χορωδία

Από τη πρώτη μέρα

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε η συμπλήρωση 70 χρόνων από τα ιερά εγκαίνια του καθεδρικού ναού της πόλης του Αγίου Νικολάου, Αγίας Τριάδας, το Σάββατο 18 και τη Κυριακή 19 Οκτωβρίου, με εκδηλώσεις που έγιναν στο κινηματοθέατρο της πόλης. Εβδομήντα χρόνια μετά τη 16η Οκτωβρίου 1938, όταν και έγιναν τα εγκαίνια του ναού στον τότε μικρό Άγιο Νικόλαο, ο οποίος βέβαια έκτοτε έχει πολύ μεγαλύτερο μέγεθος και πληθυσμό από τις αρχές του εικοστού αιώνα και περισσότερες της μιας ενορίες σε σχέση με τη μια τότε: την Αγία Τριάδα.

Κατά τη πρώτη μέρα, (Σάββατο 18/10), δόθηκε η συναυλία της τετράφωνης μικτής χορωδίας της Αγίας Τριάδας, σε τραγούδια μιας άλλης εποχής, αλλά και σύγχρονα, αντικατοπτρίζοντας και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής μέσα σ’ αυτά τα εβδομήντα χρόνια. Η τετράφωνη χορωδία αποτελεί προέκταση της βυζαντινής χορωδίας του ναού, η οποία πάνω από μια δεκαετία, υπό τη διεύθυνση του Γιώργου Συντιχάκη, δραστηριοποιείται με υψηλού επιπέδου ρεπερτόριο, έχοντας δώσει δεκάδες συναυλίες. Τη βραδιά παρουσίασε η κ. Έρση Λασηθιωτάκη.

Ευάγγελος Παχυγιαννάκης

Από τη δεύτερη μέρα

Τη δεύτερη μέρα, (Κυριακή (19/10), παρουσιάστηκε το βιβλίο του πρωτοπρεσβυτέρου Ευάγγελου Παχυγιαννάκη, εφημέριου του ναού, «Ο ιερός καθεδρικός ναός της Αγίας Τριάδος, Αγίου Νικολάου Κρήτης, 70 χρόνια από τον εγκαινιασμό του 16 Οκτωβρίου 1938», το οποίο ουσιαστικά αποτελεί ένα βιβλίο της τοπικής ιστορίας και είναι το συμπλήρωμα του πρώτου βιβλίου με τίτλο “Σύντομος Ιστορία της πόλεως Αγίου Νικολάου και των εκκλησιών αυτής”, β’ έκδοση 1994.
Για το βιβλίο μίλησαν η κ. Έρση Λασηθιωτάκη, ο ίδιος ο πατήρ Παχυγιαννάκης, για να χαιρετίσουν στη συνέχεια, τόσο ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος ευχόμενος να γιορτάσουμε και το χρυσό ιωβηλαίο, όσο και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Δημήτρης Κουνενάκης, ο οποίος τελικά δήλωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία στο πρόβλημα ποιος χώρος θα παραχωρηθεί στην Αγία Τριάδα για τα γραφεία της στο νέο κτίριο που τελειώνει δίπλα στην εκκλησία.

Λασηθιωτάκη, Μητροπολίτης, Παχυγιαννάκης, Κουνενάκης

Από τη δεύτερη μέρα

Τη βραδιά συντόνισε η Άννα Καραγιαννάκη.

Το βιβλίο διατίθεται από τον ιερό ναό, όπως άλλωστε και όλες οι εκδόσεις της ενορίας.

Δείτε το Video για τα 70 χρόνια της Αγίας Τριάδας, που ετοίμασε ειδικά για την ημέρα, ο πατήρ Χαράλαμπος Γκιόκας.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos