ο συγγραφέας Γιώργος Ζωγραφάκης με τον ιστορικό Γιώργο Παναγιωτάκη
ο συγγραφέας Γιώργος Ζωγραφάκης με τον ιστορικό Γιώργο Παναγιωτάκη

Το βιβλίο “Οι βαλκανικοί πόλεμοι, η απελευθέρωση της Χαλκιδικής και το 1ο ανεξάρτητο τάγμα Κρητών”, του Γιώργου Ζωγραφάκη, παρουσιάστηκε στον Άγιο Νικόλαο, το πρωί της Κυριακής, (28/4), από τον ιστορικό Γιώργο Παπαγιωτάκη και τον ίδιο τον συγγραφέα. Πρόκειται για μελέτη πάνω στα βιβλία του στρατηγού Ιωάννη Αλεξάκη, ο οποίος, νεαρός λοχαγός, επικεφαλής ενός λόχου Κρητών, μέρος του ανεξάρτητου τάγματος Κρητών, απελευθέρωσαν τη Χαλκιδική. Ο Γιώργος Ζωγραφάκης, εκπαιδευτικός στη Χαλκιδική με καταγωγή από το Ζαρό, μελέτησε για μήνες όσα έγραψε ο στρατηγός Αλεξάκης για να κάνει όπως είπε ο ίδιος, μια περίληψη, η οποία στο τέλος έφτασε το μέγεθος ενός βιβλίου.

Αναφέρθηκε στην εποχή με πολλές λεπτομέρειες, ακόμα και βιογραφικά των αρχηγών του τάγματος, αλλά και σε παλαιότερα βιβλία και πηγές, ξεδιπλώνοντας άγνωστες σε μας πτυχές των γεγονότων.

Το βιβλίο, έκδοση του Δήμου Πολυγύρου, προσφέρθηκε δωρεάν σε όσους ήθελαν να το αποκτήσουν. Ήταν μια εκδήλωση του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, από κοινού με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Έξω Ποτάμων, του χωριού όπου γεννήθηκε ο στρατηγός Αλεξάκης.

Αποσπάσματα από τη παρουσίαση:

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: