Εδώ ΛιλιπούποληΠρεμιέρα Τετάρτη στις 8:00 το απόγευμα στο ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ

του Λεωνίδα Κουδουμογιαννάκη

Η «Λιλιπούπολη» ήταν μια παιδική ραδιοφωνική σειρά που ξεκίνησε το 1976 και διήρκησε μέχρι το 1980. Ακουγόταν στο Τρίτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, το οποίο ήταν την περίοδο εκείνη υπό τη διεύθυνση του Μάνου Χατζηδάκη. Η Λιλιπούπολη ήταν μια φανταστική πόλη, τη ζωή των κατοίκων της οποίας παρακολουθούσαν οι ακροατές.

Εδώ στην Ιεράπετρα η θεατρική ομάδα του 2ου Λυκείου Ιεράπετρας με την εμπειρία των ανθρώπων που ασχολούνται χρόνια με το ερασιτεχνικό θέατρο στην πόλη, κατάφεραν με επιτυχία να μεταφέρουν  τη «Λιλιπούπολη» στο θεατρικό σανίδι.

Τα κείμενα της παιδικής ραδιοφωνικής σειράς έγραφαν οι: Ρεγγίνα Καπετανάκη, Ελένη Βλάχου και Άννα Παναγιωτοπούλου, ενώ η εκπομπή ήταν μουσικά επενδυμένη με πρωτότυπα τραγούδια. Η «Λιλιπούπολη» ήταν «ένα είδος επιθεώρησης», θυμάται η Άννα Παναγιωτοπούλου, «με καταστάσεις αναγνωρίσιμες από την καθημερινή μας ζωή και με διάθεση αναρχική ενάντια σε κάθε εξουσία, όπως οφείλει να έχει κάθε παιδί».

Για τη μουσική επένδυση της εκπομπής, γράφει ο Μάνος Χατζιδάκις, διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, στο κείμενο που συνόδευε την έκδοση του πρώτου δίσκου της «Λιλιπούπολης»: «Εκεί που θέλω να σταθώ είναι η μουσική και οι στίχοι των τραγουδιών της «Λιλιπούπολης». Την μουσική τη γράψανε τρεις νέοι συνθέτες – η Πλάτωνος, ο Μαραγκόπουλος κι ο Κυπουργός – προικισμένοι και οι τρεις με αληθινό μουσικό ταλέντο, με καλλιέργεια κι ευφυΐα, που μαζί με την ευφάνταστη και τεχνικώτατη ενορχήστρωση που οι ίδιοι έκαναν στα τραγούδια τους σφραγίσανε μελωδικά την φημισμένη αυτή εκπομπή του Τρίτου, με τρόπο ανεξίτηλο. Και η Μαριανίνα Κριεζή που έγραψε όλους τους στίχους, με ιδιοφυία κατάφερε να ξαναζωντανέψει ελληνικές λέξεις χρήσεως καθημερινής, να τις αναπλάσει και να τις τοποθετήσει ευαίσθητες, νεανικές, σαν να γεννήθηκαν χτες, μέσ’ στους ευρηματικούς στίχους των τραγουδιών. Και πέτυχαν κι οι τέσσερις, ένα μοναδικό και λαμπερό επίτευγμα μουσικής και ποίησης για τα παιδιά και για το ραδιόφωνο. Ανεπανάληπτο και καθοριστικό μες στην ελληνική πραγματικότητα».

Η θεατρική παράσταση βασίζεται σε κείμενα από τα επεισόδια της ραδιοφωνικής εκπομπής. Την απομαγνητοφώνηση και επιμέλεια του κειμένου και την επιλογή των τραγουδιών πραγματοποίησαν οι Μαρία Μεταξάκη και Πόπη Δασκαλάκη η οποία επιμελήθηκε την προετοιμασία των παιδιών και τη σκηνοθεσία.

Την Τετάρτη το απόγευμα, 26 Φεβρουαρίου, στις 8:00 μ.μ. στην Αίθουσα «Μελίνα θα Μερκούρη» το θεατρόφιλο κοινό της Ιεράπετρας θα έχει την δυνατότητα να απολαύσει την παράσταση «Εδώ Λιλιπούπολη». Το Σάββατο 5 Απριλίου θα δοθεί μια δεύτερη παράσταση στο Ηράκλειο.

Συντελεστές της παράστασης:

 

Σκηνοθεσία …………………………..……. Πόπη Δασκαλάκη

Σκηνικά – Κοστούμια …………………. Ελένη Ανδρεάδου

Επιμέλεια μουσικής ……………………. Μαρία Μεταξάκη

Επιμέλεια τραγουδιών ……………….. Δέσποινα Βασαρμίδου

Χορογραφία ……………………………….. ομαδική

Θεατρικό παιχνίδι ………………………. Άννα Βλόντζου

Φωτισμοί : ………………………………….. Νίκος Νικολουδάκης

Μακιγιάζ – Αφίσα ………………………. Ελένη Ανδρεάδου

 

Παίζουν οι μαθητές (κατά σειρά εμφάνισης) :

 

Δημοσιογράφος Μπρίνης ………………………… Άρτεμη Στυλιανουδάκη

Πιπινέζα …………………………………….…………………. Βιργινία Σφακιανάκη

Παπαγάλος ………………………………………………………………. Ερκίντα Ρίστα

Μπιξ Μπιξ …………..……………………..…………………. Αθανασία Μαρούλη

Δήμαρχος Χαρχούδας …………………………..….. Μαρία Γιαννακουδάκη

Κουκουτούζ ………………………………………..………….. Μαρία Μαρουλάκη

Δόκτωρ Δρακατώρ …………………………………..……….. Μαριάμ Ρουχάτζε

Γλυκόσαυρος …………………………………………..…………. Κατερίνα Στάρινκ

Δυστροπόπιγκας ……………………………………………….. Εσμεράλντα Χάσα

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: