Με μια πολυβραβευμένη, κοινωνική ταινία από την Βραζιλία συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Δήμο Αγίου Νικολάου.

Την Τρίτη 16 Ιανουαρίου στις 21:30, στο δημοτικό κινηματοθέατρο REX, προβάλλεται το τρυφερό ερωτικό δράμα “Ιδιωτική έρημος- Deserto Particular”, σε σκηνοθεσία του Άλι Μουριτίμπα. Είναι παραγωγής Βραζιλίας 2021, διάρκειας 120΄, με πρωταγωνιστές τους: Αντόνιο Σαμπόια, Τόμας Ακουίνο, Ζεζίτα Μάτος.

Υπόθεση:  Ο σαραντάχρονος Ντάνιελ είναι ένας παραδοσιακός, κλειστός τύπος, που ζει σε μια πλούσια περιοχή της Βραζιλίας, στην πιο κρύα πόλη της χώρας, όπου τα χρώματα –όπως και τα συναισθήματα- είναι γκρίζα. Βρίσκεται σε υποχρεωτική άδεια από τη δουλειά του στην αστυνομία για άσκηση απρόκλητης βίας και για όσο διάστημα διενεργείται εσωτερική έρευνα. ΄Εχοντας χάσει την επαγγελματική του αναγνώριση και καταξίωση είναι αναγκασμένος να δουλεύει την νύχτα σαν φρουρός ασφαλείας ενός κλαμπ για να καλύψει τα έξοδα του. Επιπλέον έχει αναλάβει την φροντίδα του άρρωστου, πρώην στρατιωτικού πατέρα του.

Είναι ένας κλειστός τύπος που σπάνια χαμογελά, με εξαίρεση τις στιγμές που μιλά στη Σάρα στο τηλέφωνο. Η Σάρα ζει στον Βορά, σε έναν τόπο ηλιόλουστο και ζεστό. Δεν την έχει συναντήσει ποτέ, ανταλλάσουν μόνο ερωτικά τηλεφωνικά μηνύματα. Όταν η Σάρα σταματάει ξαφνικά να απαντάει, ο Ντάνιελ τρελαίνεται και αποφασίζει να ψάξει να την βρει. Ταξιδεύει 3.000 χιλιόμετρα μακριά μέχρι την πόλη της, όμως κανείς δεν την ξέρει, ούτε την αναγνωρίζει από την φωτογραφία της. Μέχρι που ένας άντρας εμφανίζεται και δέχεται να τον φέρει σε επαφή μαζί της, υπό συγκεκριμένους όρους…

Σε αυτό το συναρπαστικό, σύνθετο πορτρέτο της βραζιλιάνικης κοινωνίας, ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος προβληματίζεται γύρω από την ταυτότητα του φύλου, κυρίως την ανδρική. Αναρωτιέται τι σημαίνει να είσαι άντρας στην σύγχρονη κοινωνία, πώς μπορείς να εκφράσεις τα συναισθήματα ή τις επιθυμίες σου, πως μπορείς να δείξεις την ευαισθησία σου.

Παρακολουθώντας το ταξίδι του αστυνομικού που φεύγει από τη συντηρητική και πλούσια περιοχή της Βραζιλίας και πάει προς τη φτωχή και προοδευτική, είναι εμφανείς οι ιδιαιτερότητες της βραζιλιάνικης συμπεριφοράς και γεωγραφίας. Ενώ στον νότο τα σώματα κρύβονται κάτω από στρώσεις ρούχων, στα βορειοανατολικά τα σώματα εκτίθενται στη ζέστη. Στο νότο επικρατεί σιωπή και λακωνικοί διάλογοι, ενώ στα βορειοανατολικά οι άνθρωποι μιλάνε συνέχεια. Και αυτή η αντίθεση, αυτή η συνάντηση με το διαφορετικό, με το “άλλο”, σταδιακά αλλάζει τον Ντάνιελ. Η “Ιδιωτική Έρημος” είναι μια ταινία συναντήσεων, μια ταινία αντιθέσεων, με κινητήριες δυνάμεις για την μεταμόρφωση την επιθυμία και την αγάπη.

Κοινωνικό δράμα, διεισδυτική παρέμβαση στα βαθιά ριζωμένα στερεότυπα για την ερωτική επιθυμία και την αρρενωπότητα, με βραβευμένο σενάριο, επίσημη πρόταση της Βραζιλίας για Όσκαρ και βραβείο κοινού στη Βενετία.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία, τους συντελεστές, φωτογραφίες, αφίσες, trailer, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου (kileagn.com).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos