Από τη αράστασηΗ Θεατρική Ομάδα του Δήμου Ιεράπετρας, συνεχίζοντας να βαδίζει και να εργάζεται στην κατεύθυνση της ποιοτικής θεατρικής πράξης, έλαβε μέρος για δεύτερη συνεή χρονιά στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ερασιτεχνικού Θεάτρου με το έργο «Κοινός λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή και απέσπασε βραβείο καλύτερης παράστασης.
Ο Διαγωνισμός, που διοργανώνεται από το Δήμο Νέας Ορεστιάδας, υπό την αιίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, της Νομαρχίας Έβρου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πραγματοποιήθηκε από τις 19 ως τις 27 Αυγούστου και διαγωνίστηκαν οκτώ θεατρικές ομάδες, που επελέγησαν καταρχήν από 35 θεατρικές ομάδες, απ όλη την ελληνική επικράτεια.
Η καλλιτεχνική επιτροπή που έκανε την αρχική επιλογή αποτελούνταν από τους κκ. Μαρία Αλιφέρη, Ερρίκο Ανδρέου, Πέτρο Γαϊτάνο, Χρυσούλα Διαβάτη, Χρήστο Κάλοου, Λίνο Κόκοτο, Νάντια Μουρούζη, Δημήτρη Ναλμπάντη, Μιμή Ντενίση, Δημήτρη Παπασταμάτη, ¶ννα Σωτρίνη, Αχιλλέα Ψαλτόπουλο και Weinberg Nadia, ενώ η κριτική επιτροπή, που έκρινε τις οκτώ ομάδες, που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό, αποτελούνταν από τους κκ.Μαρία Αλιφέρη, Κώστα Αρζόγλου, Νόρα Βαλσάμη, Μάκη Δελαπόρτα, Μαρία Ιωαννίδου, Μάνο Παναγόπουλο, Αντώνη Παπαϊωάννου και Στέλιο Πύλου.
Όλες οι παραστάσεις δόθηκαν στο υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο της Ορεστιάδας και τις παρακολούθησε πλήθος κόσμου, αφού πια ο Διαγωνισμός αυτός είναι καταξιωμένος και αποτελεί μέγα καλλιτεχνικό γεγονός και πολυήμερη θεατρική γιορτή στην ακριτική Ορεστιάδα.
Ο «Κοινός λόγο» επελέγη να παρουσιαστεί την ημέρα της τελετής έναρξης του Διαγωνισμού, στις 19 Αυγούστου στο κατάμεστο υπαίθριο θέατρο.
Η παράσταση, που παρακολούθησε το κοινό και η Κριτική Επιτροπή, ήταν άρτια σε όλα τα επίπεδα  ερμηνειών, ρυθμού, θεατρικής έντασης, ψυχικής επαφής με το κοινό.
Στη καλή παρουσίαση συνέβαλε η προετοιμασία και η δουλειά των μελών της αποστολής όλο το χειμώνα, αλλά και κατά την περίοδο του καλοκαιριού στις διάφορες παραστάσεις που δόθηκαν στους Νομούς Λασιθίου (Ιεράπετρα, Σητεία) και Ηρακλείου (Ηράκλειο, Έμπαρος, Πεύκος, Κυπαρίσσι).
πίσης, θετικά συνέβαλε η άρτια οργάνωση του Φεστιβάλ (τεχνική υποστήριξη, φιλοξενία, φιλική και εγκάρδια συμπεριφορά όλων των υπευθύνων, αλλά και των απλών κατοίκων), αλλά και η γνωριμία μας με τον ¶γγελο Αντωνόπουλο, που τιμήθηκε για την προσφορά του στην Τέχνη στην τελετή έναρξς. Ο ίδιος τίμησε την Ομάδα και τον «Κοινό λόγο» με τη γλυκιά αφιέρωσή του: «Για την Ομάδα του Θεάτρου της Ιεράπετρας. Γιατί μας & γοήτευσε. Θεωρήστε με δικό σας».

Ο «Κοινός λόγος» (: ο σκηνοθέτης κ.Αντώνης Διαμαντής, οι ηθοποιοί και όλοι οι συντελεστές  Φραγκούλη Λένα, Χρυσοφάκη Τασούλα, Κονταξάκη Κατερίνα, Κονταξάκη Καλλιόπη, Γιαννακοπούλου Δέσποινα, Ξυδιανού Ειρήνη, Δασκαλάκη Καλλιόπη, Μανιαδάκη Ειρήνη, Πυργιωτάκη Εριέτα, Κονταξάκη Σοφία, Τσαντηράκη Σοφία, Παϊσανίδης Θοδωρής, Γαλυμιτάκης Λευτέρης  και οι μουσικοί  Βαρδάκης Βαγγέλης, Μαστοράκης Νίκος, Τσικαλουδάκης Σπύρος, Βρακουράκης Γιάννης) ευχαριστεί το Δήμαρχο Ιεράπετρας κ.Νίκο Χριστοφακάκη, την Αντιδήμαρχο κ.Μαρία Δημητρομανωλάκη, τον Πρόεδρο της ΔΕΑΠΙ κ.Νίκο Κοϊνά, το Δημοτικό Συμβούλιο εν γένει και κυρίως τους δημότες της Ιεράπετρας, που πλέον έχουν αποδείξει πως γνωρίζουν να στηρίζουν και να εμπνέουν τη ντόπια καλλιτεχνική παραγωγή και αποτελούν κοινό ασφαλές, καλοπροαίρετο και αρκετά υποψιασμένο περί των θεατρικών πραγμάτων

Από τον «Κοινό λόγο» της Έλλης Παπαδημητρίου στον παγκόσμιο λόγο του Καζαντζάκη.
Εώ το Φεστιβάλ της Ορεστιάδας ολοκληρώθηκε και ο «Κοινός λόγος» της Έλλης Παπαδημητρίου έχει βρει το δρόμο του και έχει ήδη καταλάβει τη θέση του στο βιογραφικό της Ομάδας αρχίζει να μεγενθύνεται ο παγκόσμιος και πανανθρώπινος λόγος, όπως παρουσιάζεται στο έργο «Ασκητική» του Ν.Καζαντζάκη, μια πρωτοποριακή  πειραματική εξέλιξη, στην οποία συμμετέχουν τέσσερα μέλη της Θεατρικής Ομάδας του Δήμου Ιεράπετρας (Δασκαλάκη Καλλιόπη, Κονταξάκη Καλλιόπη, Κονταξάκη Σοφία και Τσαντηράκη Σοφία) και δύο του ΟΜΜΑ STUDIO (Έφη Αμαργιανάκη και Όλγα Ανδρεδάκη) σε σκηνοθεσία Αντώνη Διαμαντή.
Η παράσταση της «Ασκητικής», παρά το ότι είναι δουλειά σε εξέλιξη έχει παρουσιαστεί ήδη, εκπροσωπώντας την Ελλάδα, σε δύο διεθνή φεστιβάλ θεατρικών εργαστηρίων στην Πολωνία στο Όλστιν και στο Βεγκάιτι, αποσπώντας επαίνους.
Η παράσταση, στην οποία χρησιμοποιείται πιστά ο λόγος του Καζαντζάκη στα ελληνικά και όχι σε μετάφραση- θα παρουσιαστεί και στο Καρύδι του Δήμου Λεύκης, το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου στα πλαίσια εκδηλώσεων που διοργανώνει η «Σπηλαιολογική Εταιρεία Κρήτης».
«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Κατλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε ζωή». (Από την Ασκητική του Νίκου Καζαντζάκη).

Σοφία Κονταξάκη
Εκ μέρους της Θεατρικής Ομάδας

Print Friendly, PDF & Email

Από manos

%d