Νίκος Χριστοφακάκης Πλημμύρισε η πλατεία θεάτρου, πλημμύρισαν οι κερκίδες (η γαλαρία που έλεγε ο Λόρκα). Πλημμύρισε η ψυχή όλων από μεγάλη ποικιλία συναισθημάτω κατά την πρεμιέρα της παράστασης «Το σπίτι της Μπερνάντα Αλμπα» της θεατρικής ομάδας του δήμου μας, που έγινε την Παρασκευή 14 Ιουλίου, στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στα πλαίσια των Κυρβείων.

 
 
Αναπόληση, γλυκύτητα, ευαισθησία, διάχυτος ερωτισμός, συμπάθεια, αγωνία, αλλά και οργή, θυμός και αγανάκτηση κυρίευσαν το κοινό μέσα από τη σύγκρουση του έρωτα και του θανάτου επί σκηνής. Όσοι γνώριζαν τον Λόρκα τον απόλαυσαν για άλλη μια φορά και όσοι δεν τον γνώριζαν, τώρα τον λάτρεψαν.
 
Ο λόγος του, ερμηνευμένος έξοχα από τις ηθοποιούς και περιβεβλημένος από ένα λιτό και απέριττο, αλλά επιβλητικό και υποβλητικό σκηνικό χώρο, πέρασε κατευθείαν και στο μυαλό και στην καρδιά μας. Επισφράγιση όλου αυτού του συναισθηματικού πλούτου ήταν η ένταση και το πάθος της κιθάρας που πλαισίωνε ζωντανά την παράσταση.
 
Ο Λόρκα πίστευε στην αιώνια αλήθεια της Ενότητας των τεχνών, στο θέατρο – θέατρο και σο Αδιάφθορο μεγάλο Κοινό, διαβάσαμε στο περίτεχνο πρόγραμμα της παράστασης.
 
Η παράσταση των μελών της θεατρικής μας Ομάδας απέδειξε πόσο πολύ είχαν μελετήσει, αφού βάδισαν πάνω στο δρόμο που χάραξε ο Λόρκα, για να ανεβάσουν το «πίτι της Μπερνάντα Αλμπα». Στην παράσταση αυτή υπάρχει η ενότητα πολλών τεχνών. Της υποκριτικής, του Τραγουδιού, της Μουσικής, της Κίνησης, της Εικαστικής άποψης, (σκηνογραφίας), της Φωτογραφίας, της Ενδυματολογίας.
 
Η ενότητα αυτ είναι εμφανής από το διαφημιστικό κείμενο, την αφίσα, το πρόγραμμα, τα σκηνικά, το φωτισμό, ως την κίνηση και το λόγο του Ποιητή.
 
Το πιο αξιοθαύμαστο είναι πώς τριάντα διαφορετικοί άνθρωποι ερασιτέχνες στην πλειοψηφία τους, εργάτηκαν και εναρμονίστηκαν, ενορχηστρώθηκαν, ώστε να προκύψει αυτή η παράσταση, μια παράσταση πάθους σε όλα τα επίπεδα.
 
Τους συγχαίρουμε και τους ευχαριστούμε όλους, γιατί τιμούν την Ιεράπετρα με αυτήν τους την ερασιτεχνική ενασχόληση.
 
Νίκος Χριστοφακάκης
 
Δήμαρχος Ιεράπετρας
Print Friendly, PDF & Email

Από manos