Πλοίο Liberty Ένα πλοίο τύπου Liberty, από τα ελάχιστα πλοία τέτοιου τύπου που διασώζονται παγκοσμίως θα παραχωρηθεί στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για τη δημιουργία Μουσείου Ναυτικής Παράδοσης. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του υπουργού Ναυτιλίας με τους γερουσιαστές Λεωνίδα Ραπτάκη, και Δημήτριο Γιάνναρο. Οι τελευταίοι συνοδεύονταν από τον Robert Winchester, της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στην Αθήνα και τον Σπύρο Πολέμη.
Είχε ήδη προηγηθεί η επίσκεψη του κ. Κεφαλογιάννη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής σε συνεργασία με τους Ελληνοαμερικάνους Γερουσιαστές.
 
Το αίτημα για την παραχώρηση του εν λόγω πλοίου, είχε τεθεί επισήμως και έγινε αποδεκτό τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους στον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στη χώρα μας, Charles Ries.
 
Στο διάστημα που ακολούθησε, ξεπεράστηκαν αρκετά από τα εμπόδια που υπήρχαν, μεταξύ των οποίων και η προσαρμογή της αμερικανικής νομοθεσίας, για την υλοοίηση του αιτήματος της δωρεάς στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδος.
 
Οι Έλληνες ναυτικοί και τα ελληνικά πλοία ανέπτυξαν σημαντική δράση μεταφέροντας στρατεύματα και εφόδια κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις μάχες του Ατλαντικού.
 
Το κόστος της δράσης αυτής ήταν η απώλεια μεγάλου αριθμού Ελλήνων ναυτικών και σχεδόν το σύνολο του ελληνικού εμπορικού στόλου. Τα πλοία Liberty έχουν μεγάλη ιστορική σημασία για την πατρίδα μας.
 
Είναι τα πλοία τα οποία διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην αναγέννηση της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
 
Το πλοίο – Μουσείο θα κοσμεί τον Πειραιά δίπλα στο χώρο που θα στεγαστεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και αναμένεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη μακραίωνη ναυτική μας παράδοση καθώς και πόλο έλξης για τους ξένους επισκέπτες και όχι μόνο.  
 
 
γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos