ΛυχνοστάτηςTo Μουσείο «Λυχνοστάτης» στο Λιμάνι Χερσονήσου του νομού Ηρακλείου είναι ένας χώρος διατήρησης και προβολής της Παραδοσιακής ζωής και του Λαϊκο Πολιτισμού της Κρήτης. Ουσιαστικά είναι ένα Φυσιολαογραφικό Μουσείο, που διαθέτει στη συλλογή του τρεις κύριες θεματικές συλλογές, τη Λαογραφική, τη Φυσιογνωστική και την Καλλιτεχνική.

Η Λαογραφική συλλογή περιλαμβάνει τοπικές ασχολίες, έθιμα, κοινωνικές νοοτροπίες και τρόπος ζωής, θρύλοι και λοιπά λαογραφικά- εθνογραφικά στοιχεία από την λαϊκή κρητική παράδοση.
Η Φυσιογνωστική παρουσιάζει τα εθνοβοατανολογικά στοιχεία και τον ορυκτό πλούτο της Κρήτης.
Αυτοδίδακτοι καλλιτέχνες που με τα έργα τους αναδεικνύονται σε συνεχιστές της ανώνυμης λαϊκής τέχνης και της συλλογικής μνήμης και πολιτιστικής αράδοσης του τόπου, περιλαμβάνονται στην Καλλιτεχνική συλλογή του «Λυχνοστάτη».
Στόχος του Μουσείου είναι να γνωρίσει στον επισκέπτη το φυσικό περιβάλλον και τη λαογραφία της Κρήτης, και να νοιώσει τις βαθιές ρίζες της παράδοσης μέσα στη φύση, με την εφαρμογή της μουσειολογικής αντίληψης που επιτάσσει την εποπτική, βιωματική, ψυχική προσέγγιση με τα εκθέματα.
Δημιουργήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Οφθαλμολογίας και συλλέκτη – λαογράφο Γιώργο Μαρκάκη. Στην κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν μόνο πρωτογενή υλικά, όπως πέτρα, ξύλο, πηλός και αποφεύχθηκε η χρήση μηχανικών μέσων.
Πόροι του Μουσείου είναι κυρίως τα έσοδα από τη λειτουργία του, καθώς και ορισμένες ιδιωτικές χορηγίες.
Παραδοσιακός φούρνοςΈχει συμμετάσχει ως συντονιστής στην υλοποίηση προτάσεων στα πλαίσια των Ευρωπαϊκών πρωτοβουλιών INTERREG II, CULTURE 2000, σε συνεργασία με άλλα Ευρωπαϊκά μουσεία κα φορείς, ενώ συμμετέχει στην υλοποίηση και εθνικών προγραμμάτων όπως στο «Περιβαλλοντική προστασία & Εθελοντισμός» και «Κοινωνία της Πληροφορίας».
Το Μουσείο το 1997 έλαβε έπαινο από το Πανεπιστήμιο Κρήτης στο διαγωνισμό Περιβαλλοντικής προστασίας «Ελευθέριος Πλατάκης». Τον Ιανουάριο 2005 βραβεύθηκε από το Σύλλογο Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ηρακλείου για τη συνολική προσφορά του στο σύγχρονο πολιτισμό της Κρήτης.
Συμμετέχει σε πανελλήνια συνέδρια, σε παγκρήτια σεμινάρια και οργανώνει εκδηλώσεις σε συνεργασία με πολιτιστικούς, επιστημονικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Ακόμη, έχει συμμετάσχει με οπτικοακουστικές παραγωγές σε 3 διεθνή και πανελλήνια φεστιβάλ κινηματογράφου και ψηφιακής τέχνης, ενώ από το 2000 συμμετέχει και στα Λαογραφικά και Εκπαιδευτικά Πολιτιστικά Δίκτυα του Υπουργείου Πολιτισμού συνεργαζόμενο με Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα αλλά και με Μουσεία της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Στο «Λυχνοστάτη» υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι οι ακόλουθοι χώροι:
  1. Κρητικό σπίτι ( αγροτικό και αστικό ) 
  2. Φάμπρικα (Ελαιοτριβείο) 
  3. Ανεμόμυλος 
  4. Eκκλησία 
  5. Μιτάτο 
  6. Αλώνι 
  7. Πατητήρι 
  8. Καζάνι 
  9. Ξυλοκάμινο 
  10. Εργαστήριο υφαντικής και φυτικών βαφών 
  11. Εργαστήριο αγγειοπλαστικής 
  12. Σπίτι της μέλισσας και του κεριού 
  13. Χώρος επεξεργασίας Αρωματικών φυτών και λουλουδιών 
  14. Περιβόλι με οπωροφόρα δέντρα της Κρήτης 
  15. Κήπος με Αρωματικά και Φαρμακευτικά φυτά 
  16. Κήπος με κάκτους και παχύφυλλα 
  17. Υπαίθρια έκθεση ορυκτού πλούτου της Κρήτης 
  18. Μόνιμο εκθετήριο Κρητών Λαϊκών Καλλιτεχνών και έργων εμπνευσμένων από τη Φύση της Κρήτης 
  19. Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων – χωρητικότητας 100 ατόμων – όπου γίνονται σεμινάρια, παρουσιάσεις και Οπτικοακουστικές προβολές για την Παράδοση και το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης
  20.  Υπαίθριο θέατρο – χωρητικότητας 250 ατόμων – όπου διοργανώνονται καλλιτεχνικές εκδηλώσεις. 
  21. Καφενείο, στο οποίο σερβίρονται και παραδοσιακά αφεψήματα, ροφήματα και ποτά
  22. Πωλητήριο

Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι

Μουσείο «Λυχνοστάτης»

Print Friendly, PDF & Email

Από manos