Κρητών ΠαιδείαΠαρουσίαση του βιβλίου «Κρητών Παιδεία» του δασκάλου Μανόλη Μακράκη, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 7 Απριλίου 2013, στο Κινηματοθέατρο ΡΕΞ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κρήτη, 100 χρόνια ιστορίας και πολιτισμού» του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, με την συμβολή του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεραμβέλλου Οροπεδίου και της Ένωσης Λειτουργών Μέσης Εκπ/σης Λασιθίου. Το επιστημονικό σύγγραμμα, το αποτελεί την διδακτορική διατριβή του συγγραφέα, παρουσιάζει την εκπαιδευτική ιστορία της Κρήτης και ειδικότερα τους παράγοντες που επηρέασαν την εξέλιξη του εκπαιδευτικού συστήματος, τις προσπάθειες των Δημογεροντιών, των τμηματικών εφοριών και τις καινοτόμες δράσεις της πολιτείας. Την επιθεώρηση, τα διδακτικά και εποπτικά μέσα, τις συνθήκες φοίτησης, τα αναλυτικά προγράμματα, τα διδακτικά βιβλία, τη γλώσσα διδασκαλίας, τα παιδογονικά μέσα, το επίπεδο εκπαίδευσης του διδακτικού προσωπικού καθώς και τα ιδεολογικά ρεύματα που επηρέασαν την εκπαίδευση στο νησί. Φέρνει στο φως άγνωστα ιστορικά στοιχεία και πλούσιο αδημοσίευτο φωτογραφικό υλικό.
Το συντονισμό της παρουσίασης είχε η κα Μαρία Κωστάκη, Αντιπρόεδρος του ΠΑΟΔΑΝ, η όποια ανέφερε ότι «ο Μανώλης Μακράκης ανοίγει πρώτος τον κύκλο των γηγενών συγγραφέων που ασχολούνται με θέματα που αναφέρονται στην Κρήτη, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλοι. Το ότι ο κ. Μακράκης ασχολείται με το ‘’πριν’’ την ένωση δίνει εξαιρετικό έναυσμα για δημιουργικό διάλογο, όχι μόνο αναφορικά με το παρελθόν αλλά κυρίως για το παρόν και το μέλλον».

Την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης π. Τίτος Ταμπακάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Λασιθίου κ. Μανόλης Κλώντζας, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας κ. Θανάσης Γκούμας και η Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Μεραμβέλλου – Οροπεδίου Λασιθίου κα. Μαρία Στεφανάκη.

Την παρουσίαση του βιβλίου ανέλαβαν ο κ. Γάννης Χρονάκης, φιλόλογος και ο Προϊστάμενος των Γενικών Αρχείων του Κράτους Ηρακλείου κ. Μανόλης Δρακάκης.

Ο κ. Μακράκης στην ομιλία του ανέφερε: «Με το βιβλίο αυτό ολοκληρώθηκε μια πολύχρονη, επίπονη, επίμονη αλλά γοητευτική συνάμα προσπάθεια στα μονοπάτια της ιστορίας. Η παρούσα μελέτη είναι αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας και συστηματικής μελέτης πρωτογενών αρχειακών πηγών, που χαρακτηρίζονται για την αμεσότητά και την εγκυρότητά τους. Το παρόν σύγγραμμα φιλοδοξεί να ενδυναμώσει την ιστορική μνήμη, συντηρώντας και επαναφέροντας γεγονότα και πρόσωπα, αναδεικνύοντας τους αγώνες και τις αγωνίες τους. Υποβοηθά στην κατανόηση, την εύρυθμη λειτουργία του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος καθώς και την καλύτερη δόμηση, προγραμματισμό και προσανατολισμό της εκπαίδευση στο μέλλον».

Ο κ. Μακράκης ευχαρίστησε θερμά τον κόσμο που παραβρέθηκε στην παρουσίαση και έγινε κοινωνός σε αυτό το ιστορικό πόνημα, που δίνει τον τόνο για τα γεγονότα εκείνης της κρίσιμης περιόδου και τόνισε ότι είναι θετική και αισιόδοξή για τους καιρούς που διανύουμε η τόσο μεγάλη προσέλευση κόσμου. Για να μπορέσουμε να σταθούμε σαν λαός χρειάζεται να τονωθεί η εθνική μας αυτογνωσία. Επίσης ευχαρίστησε θερμά, τους συντελεστές της εκδήλωσης και όλους όσους συνέβαλαν με οποιονδήποτε τρόπο στην ολοκλήρωση και έκδοση του βιβλίου.

Παρουσιάστηκε επίσης δεκάλεπτο βίντεο με αποσπάσματα και φωτογραφικό υλικό του βιβλίου.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Δημήτρης Κουνενάκης ο οποίος ανέφερε: «Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε τον κ. Μακράκη για την τεράστια προσπάθεια. Η δουλειά που παρουσίασε και τα στοιχεία που συνέλεξε μας δίνουν την ελπίδα και την αισιοδοξία ότι μπορούμε να κάνουμε πράγματα και να ξεπεράσουμε αυτή την τραγική συγκυρία την οποία ζούμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικός ο ρόλος του δασκάλου και του καθοδηγητή αυτή την περίοδο. Είναι επίσης σημαντική και η αξία της επιμόρφωσης και της δια βίου εκπαίδευσης και ο Μανόλης το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο, αφού ενώ έχει ‘’πάρει του βαθμούς του’’ συνεχώς προσπαθεί, ερευνά επιμορφώνεται και ανεβαίνει σκαλοπάτια».

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: