Μανώλης ΠρατικάκηςΤον Μανώλη Πρατικάκη, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά, το βράδυ του Σαββάτου (7/6), στα πλαίσια των εκδηλώσεων “Μιραμπέλλο 2012” του Πολιτιστικού Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Αγίου Νικολάου, σε μια βραδιά που οργανώθηκε προς τιμή του ποιητή ιατρού, ο οποίος, όπως όλοι μας, κουβαλά μέσα του τη μονίμως ανοικτή πληγή της γενέθλιας γης, εν προκειμένω του Μύρτους και των παιδικών χρόνων στην όχθη εκείνη του Λιβυκού πελάγους, που έχει αναθρέψει και σημαδέψει πολλούς.

Τη βραδιά άνοιξε ο Γιώργος Γραμματικάκης ο οποίος συνέδεσε τη θεωρία των χορδών που πάλλονται, με τις λέξεις του Πρατικάκη που πάλλονται μέσα στα ποιήματα του. Ο Ευριπίδης Γαραντούδης, έριξε μια κριτική ματιά στο έργο του ποιητή, ενώ ο εξ Ανατολής Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, έχοντας όμοιες προΜανώλης Πρατικάκηςσλαμβάνουσες με τον ποιητή, μίλησε για μαντινάδες, για τον Παντελή Μπαριταντωνάκη και άλλα πολλά. Απουσίαζε ο Μίμης Ανδρουλάκης, λόγω των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.

Κείμενα και ποιήματα του Μανώλη Πρατικάκη διάβασε η Πόπη Δασκαλάκη, για να κλείσει η βραδιά με δύο τραγούδια των Μαρκόπουλου – Πρατικάκη που απέδωσε η Ξανθούλα Πορφυράκη. Χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του Μύρτους Αλέκος Παντελάκης.

Τη συζήτηση συντόνισε το μέλος του Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν., υπεύθυνη πολιτιστικών εκδηλώσεων Μαρία Κωστάκη. Ο Δήμαρχος Δημήτρης Κουνενάκης, έδωσε στους καλεσμένους, το βιβλίο της πόλης ευχαριστώντας τους για τη παρουσία τους, ενώ ο ποιητής υπέγραψε βιβλία του.

Πόπη ΔασκαλάκηΟ Μανώλης Πρατικάκης, πρωτοεμφανίζεται στα γράμματα το 1971 με τη συλλογή Θαλασσινές φωνές. Το 2003 τιμάται με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 1997 ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος, με βάση έξι ποιήματά του από τη συλλογή Λιβιδώ, συνθέτει τον Αθέατο σφυγμό, ενώ το 2000 ο ίδιος συνθέτης δημιουργεί τη Συμφωνία της ίασης, βασισμένη στα έργα του Πρατικάκη Γενεαλογία, Η λήκυθος και Αφημένα ήσυχα στη χλόη, που παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2001 στο Μέγαρο Μουσικής.

Ποιήματά του μελοποιούν και άλλοι συνθέτες, ανάμεσά τους η Χαρά Παλαιολόγου και ο Κώστας Στεφάνου. Άλλες ποιητικές συλλογές είναι η Οντοφάνεια, Η μαγεία της μη διεκδίκησης, Τα δυσεύρετα χρώματα του τέλους, Το νερό, O μεγάλος ξενώνας, Το αόρατο πλήθος και η τελευταία μόλις αυτή τη βδομάδα εκδοθείσα Κιβωτός. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά, ρουμάνικα και βουλγάρικα.

Ο Μανώλης Πρατικάκης, ευχαριστεί…

{youtube}p7mYQuuCLuo{/youtube}

Print Friendly, PDF & Email

Από manos