η αφίσαΓια 9η συνεχή χρονιά το Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης “ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ” συμμετέχει στον εορτασμό από το ΥΠΑΙΘΠΑ και το ICOM της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσείων που έχει φέτος θέμα «Μουσεία + Μνήμη = Κοινωνική Αλλαγή». Έτσι, ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» σε συνεργασία με την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης ξεκινά ένα κύκλο εκδηλώσεων με θέμα τα παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες. Οι εκδηλώσεις αυτές περιλαμβάνουν φωτογραφική έκθεση, προβολές ταινιών, εκπαιδευτικό πρόγραμμα  και παράλληλες δραστηριότητες και γίνονται σε συνδιοργάνωση  με την Περιφέρεια Κρήτης  και  τη Λέσχη Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Χανίων, ενώ τελούν υπό την αιγίδα των Δήμων Χερσονήσου και Αρχανών- Αστερουσίων.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή 26 Μαΐου και ώρα 12.00 θα γίνουν στο Μουσείο Παραδοσιακής Ζωής Κρήτης «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στο Λ. Χερσονήσου, τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης με τίτλο «Εικόνες από Επαγγέλματα και Δραστηριότητες που Χάνονται». Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα έκθεση αποτελούμενη από 100 φωτογραφίες από τον κόσμο των επαγγελμάτων. Η δουλειά 52 φωτογράφων απ΄ όλη την Ελλάδα, καθώς και υλικό από το αρχείο της εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα», από το αρχείο του φωτογράφου Φάνη Μανουσάκη, από του Ιωάννη Παπαδάκη, του Σταύρου Ψυλλάκη και της Πολιτιστικής Εταιρείας Κρήτης, συναντιούνται με φόντο τα επαγγέλματα στο χρόνο.

Παράλληλα, θα υλοποιηθεί για πρώτη φορά το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου  «Μάθε τέχνη κι άστηνε». Παλιοί μάστορες – δωρητές του Μουσείου (τσαγκάρης, μαραγκός, υφάντρα, αγγειοπλάστης, μελισσοκόμος) παρουσιάζουν την τέχνη τους στα παιδιά και μέλη του ΚΑΠΗ Λιμ. Χερσονήσου αφηγούνται ιστορίες από τη ζωή τους. Η εκδήλωση έχει τη στήριξη του Δήμου Χερσονήσου.

Οι εκδηλώσεις με αφορμή την έκθεση θα συνεχιστούν τις Κυριακές 9/6, 16/6, 23/6, 30/6 και 14/7 στις 12.00  με προβολές  ταινιών τεκμηρίωσης για τον κόσμο των επαγγελμάτων. Πρόκειται για 9 κινηματογραφικές καταγραφές – από 6 σκηνοθέτες (Σγουράκης, Ψυλλάκης, Μάρος, Ζαπατίνας, Μπάρμπας, Μάνγκος) σε διαφορετικό βάθος χρόνου – επαγγελμάτων και επαγγελματιών που φθίνουν σε όλη την Ελλάδα. Το κινηματογραφικό αυτό αφιέρωμα πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Τέλος, η έκθεση θα ολοκληρωθεί με την δράση «Το σχολείο της ζωής», μια εκδήλωση έχει στόχο ν’ αναδείξει το επάγγελμα-λειτούργημα του παλιού δασκάλου αποδίδοντας την οφειλόμενη τιμή στο δάσκαλο και μεγάλο δωρητή του Μουσείου «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» Μιχάλη Ταχατάκη. Στην εκδήλωση αυτή που τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, αρχικά, το Μουσείο Σχολικής ζωής δια της Προέδρου του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου, Μαρίας Δρακάκη, θα παρουσιάσει οπτικό υλικό από τις συλλογές και εκθέσεις του Μουσείου στα Χανιά. Στη συνέχεια η φιλόλογος Χαρούλα Σπίρτση θα μιλήσει για τον πρόσφατα εκλιπόντα δάσκαλο Μιχάλη Ταχατάκη, ενώ θα δοθεί χρόνος για την κατάθεση μαρτυριών από το κοινό για τη ζωή και το έργο του τιμώμενου.
Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: