Noi Albinoi

Απόmanos

Μαρ 2, 2006

Noi AlbinoiΗ Κινηματογραφική Λέσχη Αγίου Νικολάου προβάλλει απόψε την ταινία «Noi Albinoi» του Ισλανδού σκηνοθέτη Νταγκούρ Κάρι, απόψε στις 9:30 στον κινηματογράφο Rex στον ¶γιο Νικόλαο. Είναι η πρώτη τανία του σκηνοθέτη, η οποία προκάλεσε αίσθηση διεθνώς (σημείωσε επιτυχία σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ ενώ η φωτογραφία και οι συνεντεύξεις του σκηνοθέτη κυκλοφορούσαν σ΄ όλα τα αμερικανικά, επαγγελματικά έντυπα, με τον τίτλο «Αποκάλυψη της χρονιάς»).
 
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ταινίας «διαφορετικής» από αυτές που μας κατακλύζουν καθημερινά στην τηλεόραση και στους κινηματογράφους και που σίγουρα αξίζει την επίσκεψη μας. Αν και μας έρχεται από μία άσημη, κινηματογραφικά, χώρα, η φρεσκάδα και η ευρηματικότητα της την καθιστούν ευπρόσδεκτο αντίδοτο στον παραδοσιακό κινηματογράφο του Χόλιγουντ.
 
Πρωταγωνιστής ένας 17χρονος νεαρός, ο Νόι ο Αλμπίνος, που ζει σε ένα απομονωμένο, ορεινό, θαμμένο στα χιόνια, χωριό, μαζί με τη γιαγιά του. Το χειμώνα, το φιορδ αποκόβεται από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς περιβάλλεται από δύσβατα βουνά και σκεπάζεται από πυκνό χιόνι.
 
Ο Νόι είναι ένα πολύ έξυπνο αγόρι, κλασσικό παράδειγμα εφήβου με δυσκολίες «προσαρμογής» στον «παγωμένο» κόσμο των ενηλίκων. Ιδιοφυής, αλλά σχολικά απροσάρμοστος. Αισθηματίας, αλλά οικογενειακά απομακρυσμένος.
 
Παρά τις προσπάθειες της γιαγιά του να τον κάνει να ενδιαφερθεί για κάτι στη ζωή, κι εκείνες του μέθυσου πατέρα που αποπειράται να τον πλησιάσει, ο Νόι προτιμά να περιφέρεται άσκοπα στο χωριό ή να κρύβεται στο μικρό κελάρι του σπιτιού του. Ζει χωρίς στόχους και ονειρεύεται να δραπετεύσει από αυτή τη λευκή φυλακή μαζί με την Ίρις, μία κοπέλα από την πόλη, που εργάζεται στο τοπικό βενζινάδικο.
 
Ο Νόι είναι η μοναδική «ψυχή» που κυκλοφορεί με ταραχή ανάμεσα σε ανθρώπινους πάγους. Αλλά οι αδέξιες απόπειρές του να φύγει ξεφεύγουν από τον έλεγχο του και καταλήγουν σε αποτυχία. Φτάνει ακόμα και στο σημείο να εισβάλλει στη μική τράπεζα με καραμπίνα, προσπαθώντας διαταράξει τον «μεγάλο ύπνο». Πού τέτοια τύχη!
 
Ο διευθυντής αρπάζει το όπλο και με αυστηρό και πατρικό ύφος του λέει: «Μα τι κάνεις τώρα, δε γυρνάς σπίτι σου να διαβάσεις κανένα βιβλίο, για να προκόψεις»;. Πρόκειται για μια δροσερή κωμωδία δοσμένη μ΄ ένα ρυθμό και μια ματιά που θυμίζουν τις ταινίες του Καουρισμάκι. Ο Κάρι αφηγείται την ιστορία του με άνεση, σκιτσάροντας με ευρηματικότητα και χιούμορ του χαρακτήρες του, ιδιαίτερα τον εκκεντρικό Νόι.
 
Μια πρωτότυπη ματιά πάνω στη δύσκολη εφηβική ηλικία που βλέπεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον και συγκίνηση. Ίσως ακόμα περισσότερο από εμάς εδώ, κατοίκους μίας επαρχιακής πόλης που βιώνει τον συνηθισμένο χειμερινό λήθαργο της.
 
Η ιστορία του Νόι, ενός ασυμβίβαστου, άτακτου και «ζωντανού» νέου που αρνείται να ενταφιαστεί στην πλήξη, την ακινησία και την παγωμένη ατμόσφαιρα μιας μικρής επαρχίας, είναι ικανή να μας μιλήσει κατ΄ ευθείαν στην καρδιά. Ας τη δώσουμε μια ευκαιρία λοιπόν. Χαζός του χωριού ή κρυφή μεγαλοφυΐα, ο «ξεχωριστός Νόι» ίσως να μας συγκινήσει περισσότερο απ΄ ότι φανταζόμαστε.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: