ο χώρος της γιορτήςΠολύ καλά, σε σχέση με τις αντιξοότητες τις οποίες θα δούμε παρακάτω *, πήγε η γιορτή βοσκού 2010, που διοργάνωσε ο κτηνοτροφικός σύλλογος νομού Λασιθίου, το βράδυ του Σαββάτου (17/7), στο χώρο του παλαιού τυροκομείου στο Οροπέδιο Καθαρού. Ο κόσμος, πολύς, ίσως θα μπορούσε να ήταν περισσότερος, αλλά για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια που έγινε η πρώτη προσπάθεια, δεν ήταν κι άσκημα.
Στο παλιό τυροκομειό, είχαν στηθεί από νωρίς, τα πάντα: καρέκλες, τραπέζια, καζάνια, παραστιές και φλόγιστρα, τα κρέατα και το γάλα, τα ποτά, και ο χώρος του συγκροτήματος και χορού.

Ο κόσμος άρχισε να φτάνει νωρίς, για να δει από κοντά όλα όσα θα γινόταν εκεί. Οι φωτιές είχαν ανάψει πολύ νωρίτερα, τα καζάνια έβραζαν, με κρέας και γάλα. Απέξω από το κτίριο υπήρχαν τα καζάνια για τη τυροκομεία, όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια.

μετά την απονομή τιμήςΌταν νύχτωσε, άρχισαν τα όργανα και μαζί το γλέντι. Ο Δημήτρης ο Σγουρός με το συγκρότημα του, έπαιξαν μουσική του τόπου μας, τραγούδια με τα οποία μεγαλώσαμε, για να ακολουθήσει η απόδοση τιμής προς τον βοσκό, λυράρη και φιλόσοφο, Γιάννη Βάρδα τον Λυραρογιάννη, όπως τον γνωρίζουμε, έναν άνθρωπο που τιμά με την ύπαρξη του τον τόπο μας αλλά και όλη τη Κρήτη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Γιάννης Μπρόκος, υποδεχόμενος όλους τους φίλους που ανέβηκαν μέχρι το Καθαρό, τους ευχαρίστησε αρχικά, λέγοντας ότι το συμβούλιο του συλλόγου είναι στη  διάθεση όποιου ήθελε οτιδήποτε. Τόνισε ότι η κτηνοτροφία όπως εξελίσσεται φθίνει, διότι είναι δύσκολο επάγγελμα, χωρίς κοινωνική ζωή, χωρίς ωράριο και τελευταία, χωρίς μεροκάματο. Αλλά κάποιοι συνεχίζουν γιατί τους αρέσει.

Η βραδιά κράτησε μέχρι τις πρωινές ώρες, πολύς ο κόσμος που πέρασε και είδε από πρώτο χέρι της διαδικασίες τυροκομίας, απόλαυσε βραστό, ρύζι, και ρακή, παρά το κρύο του οροπεδίου.

* Ο κόσμος θα μπορούσε να ήταν περισσότερος, αλλά φάνηκε ο σύλλογος να μην έχει στήριξη ακόμα και από τοπικούς παράγοντες της Κριτσάς. Την εκδήλωση στήριξαν, η Νομαρχία Λασιθίου, ο δήμος Αγίου Νικολάου, ο Κρούστας, αλλά όχι η Κριτσά, αφού ούτε 50 δεν ήταν οι Κριτσώτες που μετρήσαμε επί τόπου, ενώ αντίθετα ήταν γεμάτες οι ταβέρνες του Καθαρού. Πολύς ο κόσμος από τον Άγιο Νικόλαο, την Σητεία, την Ιεράπετρα, το Ηράκλειο, την Αθήνα….αλλά όχι από τους γηγενείς, τη Κριτσά. Αυτή η τακτική δεν οδηγεί πουθενά.

έξω από το τυροκομειόΣίγουρα υπήρχαν και οργανωτικά θέματα και το κρύο του χώρου, γνωστό άλλωστε, όπως και η τρέχουσα συγκυρία της χώρας, που δεν αφήνει τον κόσμο ούτε καν να γλεντήσει.

Αξίζει πάντως να προσπαθήσει ο σύλλογος, δεν είναι δύσκολο να γίνει μια ετήσια εορτή σημείο αναφοράς, που θα αποτελέσει ακόμα και πόλο έλξης ανθρώπων και πέρα από το νομό Λασιθίου.

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

{gallery}voskoi2010{/gallery}

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: