Τα σκαρφίσματα του ΣηφαλιούΜε ιδιαίτερη προσέλευση φίλων και αναγνωστών, έγινε τη Κυριακή του βράδυ (14/12), η παρουσία του βιβλίου της Άννας Τακάκη Μαρκάκη, «τα Σκαρφίσματα του Σηφαλιού», στην αίθουσα του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λασιθίου στον Άγιο Νικόλαο. Για το βιβλίο μίλησε και ανέλυσε η φιλόλογος Άννα Μανουσάκη ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν μέλη του θεάτρου Σητείας.

Το βιβλίο παρουσιάζει τη ζωή σε ένα χωριό της ανατολικής Κρήτης στις αρχές της δεκαετίας του 60, με τα ήθη και τα έθιμα αλλά και τις λογικές των ανθρώπων που εκφράζονται με τον τρόπο που συνδιαλέγονται έως αστειεύονται μεταξύ τους. Όλα αυτά στη τοπική ντοπιολαλιά της Ζήρου, όπου μεγάλωσε η συγγραφέας.

Τα σκαρφίσματα του ΣηφαλιούΤο Σηφαλιό και ο Αντώνης που προσπαθούν να συβάσουν την Αντρονίκη να παντρευτεί έναν από τους δυο. Το τι εφευρίσκουν, από φάρσες μέχρι καντάδες, περιγράφονται γλαφυρά στη ντόπια γλώσσα στο μυθιστόρημα, με αρκετές επεξηγήσεις και γλωσσάρι για να βοηθήσει τους νεώτερους να καταλάβουν, μια γλώσσα η οποία χάνεται, επειδή κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να μπει και να διδάσκεται στα σχολεία, όπως αντίθετα έχουν κάνει οι Κύπριοι.

Η βραδιά ολοκληρώθηκε με Στειακές γεύσεις…..

Τα σκαρφίσματα του ΣηφαλιούΗ Άννα Τακάκη Μαρκάκη, γεννήθηκε στη Ζήρο και πρωτομπήκε στα γράμματα το 2004 με τη πρώτη της ποιητική συλλογή «Χρώμα Θαλασσινό». Ακολούθησε το 2007 «αλλιώς φυσά τ’ αέρι», το «Υγιέ μου» 2010, «ο Κουμαρτζής» 2011.  «Τα σκαρφίσματα του Σηφαλιού» πρωτοπαρουσιάστηκαν το καλοκαίρι του 2013 στη Σητεία.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: