ΣΜΙΛΕΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ, προβολή στην επάνω Ελούντα

Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ,  ΣΜΙΛΕΜΕΝΕΣ ΨΥΧΕΣ, σκηνοθεσίας Σταύρου Ψυλλάκη, στο Λασίθι ΕΠΑΝΩ ΕΛΟΥΝΤΑ, Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025 9 μμ (με αγγλικούς υπότιτλους) 11 μμ (με γαλλικούς υπότιτλους)

Μια παραγωγή της ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ / ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΦΡΑΝΤΖΕΣΚΑΚΗΣ με την υποστήριξη της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ με συμπαραγωγούς την COSMOTE TV και την OhmydogProductions Η δημιουργία της ταινίας ήταν μια πρωτοβουλία της Βιβλιοθήκης “Μανώλης Φουντουλάκης” 

Τη μουσική και το τραγούδι της ταινίας υπογράφει ο Γιάννης Χαρούλης.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Τα πάντα για την ταινία στο  https://rb.gy/2izgd3

Η πρεμιέρα θα γίνει παρουσία του σκηνοθέτη, του παραγωγού και συντελεστών της ταινίας.

Τιμητικά προσκεκλημένοι: 

Victoria και Ian Hislop

Η ταινία συμμετείχε στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και απέσπασε 3 βραβεία:

  • το βραβείο FIPRESCI της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου για Ελληνικό ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους του Διαγωνιστικού Προγράμματος
  • το Βραβείο της Επιτροπής Νεότητας των Φοιτητών Πανεπιστημίων Θεσσαλονίκης
  •  το βραβείο της ΕΡΤ

Τα βραβεία επισφράγισαν την ιδιαίτερη παρουσία της ταινίας στο TiDF27 (το highlight του Φεστιβάλ χαρακτηρίστηκε), με  δυο soldout προβολές και αποκορύφωμα την παγκόσμια πρεμιέρα στο Ολύμπιον (12/3/2025), όπου 700 περίπου θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι για 5 λεπτά τον πρωταγωνιστή Julien Grivel και τους  συντελεστές του ντοκιμαντέρ.

Το trailer ταινίας:  https://vimeo.com/1058128056/217c68b5fb

Περίληψη

Ο JulienGrivel (1943), Ελβετός οδοντίατρος, για 26 χρόνια (1972-1998) ερχόταν στην Αθήνα δύο φορές το χρόνο και φρόντιζε, δωρεάν, τα δόντια των χανσενικών (λεπρών) στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων «Η Αγία Βαρβάρα», όπου είχαν μεταφερθεί (κάποιοι ζουν μέχρι σήμερα) οι επιζήσαντες της Σπιναλόγκας και των άλλων

 λεπροκομείων της Ελλάδας.

Στο βιβλίο του ΕΛΛΑΔΑ η δική μου Ιθάκη (εκδ Περιφέρεια Κρήτης) γράφει : «Υιοθετώντας τη γλώσσα των Ελλήνων, υιοθέτησα ασυνείδητα και τη σκέψη τους… Ένα εσωτερικό ταξίδι που με βοήθησε να βλέπω τον κόσμο και τη ζωή διαφορετικά». Η φιλία του με τον  Μανώλη Φουντουλάκη (πρώην χανσενικό) ήταν καταλυτική. «Ξέρεις φίλε, με αυτές τις δοκιμασίες βγαίνει όμορφα σμιλεμένη η ψυχή του ανθρώπου» του έλεγε. Η ταινία γυρίστηκε στην Επάνω Ελούντα, στη Σπιναλόγκα, στη Σητεία, στα Χανιά, στην Ομόνοια, στην Αγία Βαρβάρα Αιγάλεω.

Facebook Comments

Από giorgos

104fm.gr