Σητεία, Αγία Αικατερίνη, λιτανείαΤη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου πανηγύρισε με εκκλησιαστική λαμπρότητα και πάνδημη συμμετοχή ο φερώνυμος Ιερός Καθεδρικός Ναός της Αγίας Αικατερίνης, πολιούχου και προστάτιδος της Σητείας.

Το απόγευμα της Κυριακή 24/11 τελέσθηκε ο Μέγας πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και έλαβαν μέρος ο Πανοσιολογιώτατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Παν/τος Ηγούμενος της Ι. Μονής Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και σύσσωμος ο Ιερός Κλήρος της ευρύτερης περιοχής της Σητείας. Τον θείο λόγο κήρυξε απίκαιρα ο Πανοσιολ. Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και Αρχιγραμματέας της Ι. Επαρχιακής Συνόδου Εκκλησίας Κρήτης, ο οποίος με λόγο μεστό, παραστατικό και θεολογικό αναφέρθηκε στη ζωή και το μαρτύριο της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε «η τιμωμένη Αγία ακολούθησε το παράδειγμα των πρώτων μαρτύρων της Εκκλησίας μας και δεν δίστασε να παρουσιαστεί ενώπιον των αυτοκρατόρων και να ομολογήσει ως Θεό το Σωτήρα Χριστό. Η Αγία Αικατερίνα κατόρθωσε να καταπλήξει τους πενήντα περίφημους ρήρορες του Μαξιμίνου που ήθελαν να τη μεταστρέψουν και να ασπασθούν τον Χριστιανισμό και να μαρτυρήσουν και εκείνοι για την αγάπη του Χριστού. Ο βασανιστικός τροχός που θα σκότωνε την Αγία κομματιάστηκε μόνος του και τελικά η Αγία αποκεφαλίστηκε και από το σώμα της έρεε αντί για αίμα γάλα… Λέγεται ότι κάθε άγιος έχει διαλέξει τον τόπο του. Αυτό συνέβη και με τη Σητεία, την αρχαιότατη αυτή εστία του μινωικού πολισισμού, την πατρίδα του αρχαίου σοφού Μύσωνα, του κορυφαίου ποιητή των μέσων χρόνων Βιτσέντζου Κορνάρου και του μεγάλου αγιογράφου Ιωάννου Κορνάρου, την επαρχία που ανέδειξε δύο μεγάλες ασκητικές μορφές, τον Όσιο Ιωσήφ τον Ηγιασμένο εξ Αζωκεράμου, και τον Όσιο Ιωσήφ τον Γεροντογιάννη, τον εκ Καψά, αλλά και πολλούς άλλους επώνυμους και ανώνυμους πιστούς άνδρες και ευλαβείς γυναίκες, ενώ κατά την παράδοση κοσμείται από δώδεκα Μονές με προεξάρχουσα την σεβάσμια Ιερά Μονή της Κυρίας Ακρωτηριανής και Αγίου Ιωάννου Τοπλού».

Ανήμερα της πανηγύρεως τελέσθηκε η ακολουθία του Όρθρου, στην οποία χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και ακολούθησε η Αρχιερατικό Συλλείτουργο, κατά το οποίο συλλειτούργησαν ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός. Έλαβαν μέρος ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας Αρχιμ. Κύριλλος Διαμαντάκης, ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, οι Ηγούμενοι των Ιερών Πατριαρχικών και Σταυροπηγιακών Μονών Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων Ακρωτηρίου Χανίων Αρχιμ. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης και Τοπλού Αρχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης και οι Εφημέριοι της πόλεως, ενώ καλλικέλαδα και μελωδικότατα έψαλε πολυμελής χορός ιεροψαλτών με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Πρωτοπρ. π. Νικόλαο Αλεξάκη.

Τον θείο λόγο κήρυξε κατάλληλα ο Πανοσιολ. Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Αρχιμ. Δαμασκηνός Λιονάκης, ο οποίος αφού τόνισε ότι «η λεβεντογέννα Κρήτη είναι συγχρόνως αγιοτόκος και αγιοτρόφος», αναφέρθηκε στον θαυμαστό βίο της τιμώμενης αγίας, το γενναίο φρόνημα και τα άλλα χαρίσματά της που έθεσε στη διακονία της εξάπλωσης του ευαγγελικού μηνύματος, χωρίς να νικηθεί από το «φιλόκοσμο και φιλάρεσκο φρόνημα», με αποτέλεσμα «όλη η επίγεια βιοτή της να αποτελέσει ακριβής εφαρμογή του Ευαγγελίου και ασφαλές κριτήριο ζωής για όλους μας». Τέλος, ευχήθηκε με τις ευχές της «θεοσόφου Μάρτυρος» και «πανεφήμου νύμφης του Χριστού» Αικατερίνης ο Τριαδικός Θεός να προστετεύει το θεοφιλές ποίμνιο της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας και ιδιαιτέρως τον ευλογημένο και παραδοσιακό λαό της Σητείας με τους αναθρώπους του χρέους και της προσφοράς, των αγώνων και της τιμής, ώστε η ευλογημένη αυτή παράδοση να διατηρηθεί «έως της συντελείας του αιώνος».

Ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ευγένιος ευχαρίστησε θερμά τον Σεβ. Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και τη συνοδεία του, που και φέτος λάμπρυνε με τη συμμετοχή του την πανήγυρη της προστάτιδος και πολιούχου της Σητείας, καθώς και τους περιεστώτες Άρχοντες και τον ευσεβή λαό.

Ακολούθησε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιερής εικόνας της προστάτιδος και πολιούχου Αγίας Αικατερίνης στους κεντρικούς δρόμους της πόλεως με τη συμμετοχή του Ιερού Κλήρου και του ευσεβούς λαού της περιοχής και με τη συνοδεία τιμητικού αγήματος σμηνιτών του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου και ένστολων κοριτσιών του Λυκείου Ελληνίδων Σητείας, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Σητείας. Ακολούθησε καφές και πλούσιο κέρασμα στην αίθουσα της Ενορίας για όλους τους συμμετέχοντες πιστούς.

Την πανήγυρη τίμησαν και φέτος με τη συμμετοχή τους ο ιερός Κλήρος και ο ευσεβής λαός της Σητείας, μεταξύ του οποίου ήταν ο Δήμαρχος κ. Θεοδ. Πατεράκης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Σήφης Αναστασάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου κ. Πελαγία Πετράκη,  ο Βουλευτής Ν. Λασιθίου κ. Κ. Δερμιτζάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ν. Λασιθίου κ. Φανούριος Μανιαδάκης, ο Διοικητής του 3ου Κ.Ε.Π. Ζήρου Σμήναρχος κ. Γεώργιος Δημητρόπουλος, εκπρόσωπος της Ν.Π.Β. Κυριαμανδίου, ο Διοικητής του Α.Τ. Σητείας κ. Εμμ. Βουτυράκης, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σητείας κ. Παύλος Καπετανάκης, ο Λιμενάρχης Σητείας Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Εμμαν. Αντωνάκης, ο Φρούραρχος Ν. Λασιθίου κ. Ματθ. Μοζάκης, οι Αντιδήμαρχοι και Μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Σύμβουλος της Περιφ. Ενότητας Λασιθίου κ. Νεκτ. Παπαβασιλείου και εκατοντάδες πιστών, μεταξύ των οποίων και περίπου εκατό προσκυνητές-μέλη του Φιλανθρωπικού Συλλόγου Ιεράπετρας.

Στη συνέχεια ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ευγένιος, ο Σεβ.  Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός και οι λοιποί εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών επισκέφτηκαν το Λαογραφικό Μουσείο του Προοδευτικού Συλλόγου Σητείας «Ο Βιτσέντζος Κορνάρος», όπου η Πρόεδρος κ. Μυλωνάκη και τα μέλη του Δ.Σ. τους ξενάγησαν στους χώρους του Μουσείου.

Ακολούθησε η παρουσίαση του «Μινωικού Αναλογικού Υπολογιστή» από τον Δρ. Πληροφορικής και Θεολόγο κ. Μηνά Τσικριτζή στην παραλία Σητείας, κατά την οποία ο Σεβ. κ. Ευγένιος συνεχάρη τον ομιλητή και τους λοιπούς συντελεστές της εκδήλωσης.

Αρχιερατική θεία Λειτουργία το Παλαίκαστρο

Tην Κυριακή 24 Νοεμβρίου ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Ευγένιος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου και στη συνέχεια ιερούργησε, μίλησε επίκαιρα στο πυκνό εκκλησίασμα και τέλεσε το εννεάμηνο μνημόσυνο των μακαριστών Μαρίας Μουσουράκη και Δήμητρας Λάζου στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίας Τριάδος Παλαικάστρου Σητείας.

Ο Σεβ. κ. Ευγένιος αναφέρθηκε στην ευαγγελική περικοπή της ημέρας σημειώνοντας ότι όπως ο Κύριος προέτρεψε το νέο του Ευαγγελίου θα πρέπει να αποβάλλουμε το κοσμικό φρόνημα και να θέσουμε  προτεραιότητα στη ζωή μας την προσφορά στον πλησίον και στην απόκτηση των αιωνίων αγαθών.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Αναγνώστη τον ιεροψάλτη κ. Ιωάννη Καμπανάκη, Απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας, στον οποίο ευχήθηκε θεάρεστη διακονία στο αναλόγιο της Ενορίας.

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: