«VORTEX», πολυβραβευμένη γαλλική ταινία

Με την τελευταία ταινία του ανατρεπτικού Γάλλου σκηνοθέτη Γκασπάρ Νοέ συνεχίζονται οι εβδομαδιαίες προβολές επιλεγμένων ταινιών, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν.

Την Τρίτη 10 Ιανουαρίου στις 21:30, στο κινηματοθέατρο ‘RΕΧ’, προβάλλεται η βραβευμένη, δραματική ταινία «Vortex», παραγωγής Γαλλίας-Βελγίου 2022, διάρκειας 142’, με πρωταγωνιστές τους Φρανσουάζ Λεμπρούν, Αλέξ Λουτζ, Ντάριο Αρτζέντο.

Στο “Vortex” παρακολουθούμε την καθημερινότητα ενός ηλικιωμένου ζευγαριού με σοβαρά προβλήματα υγείας. Η “μητέρα”, που εργάστηκε χρόνια ως ψυχίατρος, αντιμετωπίζει μια έντονη μορφή άνοιας, που επιδεινώνεται ραγδαία. Ο “πατέρας”, που ασχολείται με τον κινηματογράφο και αντιμετωπίζει κι ο ίδιος προβλήματα με την καρδιά του, προσπαθεί με δυσκολία να ολοκληρώσει το βιβλίο του για το σινεμά και να διαχειριστεί παράλληλα την απαιτητική τους καθημερινότητα.

Μέσα στο γεμάτο από αντικείμενα διαμέρισμα τους στο Παρίσι, ενθυμήματα της κοινής, μακρόχρονης ζωής τους, ο άντρας παλεύει ανάμεσα στη φροντίδα της συζύγου του και την προσήλωση στο έργο του. Από τη στιγμή που ξυπνούν το πρωί, μέχρι να πέσουν για ύπνο το βράδυ, η ζωή τους είναι αποπνικτική και ακίνητη, μία ευθεία γραμμή αναμονής για το τέλος. Το τρίτο πρόσωπο του δράματος, ο “γιος”, πρώην χρήστης και πατέρας πια κι ο ίδιος, επιχειρεί να γίνει η φωνή της λογικής σε μια σκληρή πραγματικότητα, που ορίζεται από καταστάσεις όπου η ανθρώπινη λογική τείνει να καταργηθεί. Προσπαθεί να παρέμβει, όμως το γεροντικό πείσμα νικά κάθε αντίσταση, η παρουσία του τους αναστατώνει περισσότερο, και τελικά όλοι λυγίζουν…

Ο Γκασπάρ Νοέ αιφνιδιάζει με την ωμή, στέρεα, σκληρή και μετωπική αντιμετώπιση της αναπόφευκτης ανθρώπινης πορείας προς την παρακμή και το θάνατο. Δεν ωραιοποιεί καταστάσεις, αποφεύγει εντέχνως το μελόδραμα και συνθέτει μια ωμή, ζοφερή και ρεαλιστική καταγραφή της πραγματικότητας. Εστιάζει στον διαχωρισμό δύο ανθρώπων με δεκαετίες κοινής ζωής, καθώς τα πνευματικά και σωματικά ίχνη της μακρόχρονης συμβίωσης τους εξαφανίζονται στη δίνη της ασθένειας, όπως υποδηλώνει και ο τίτλος της ταινίας.

Ενισχύει τον διαχωρισμό των ηρώων του, την εμφανή ρήξη που έχει υποστεί η ζωή κι η επαφή τους λόγω της αρρώστιας, ακολουθώντας το split-screen, χωρίζοντας δηλαδή την οθόνη στα δύο και παρακολουθώντας τους πρωταγωνιστές από διαφορετική οπτική γωνία. Μια απρόσμενα αποτελεσματική αφηγηματική τεχνική, που μετασχηματίζει το άβολο θέμα της θνητότητας στην πιο ειλικρινή του δημιουργία, υπενθυμίζοντας μας πως η ζωή, όπως και το ίδιο το σινεμά, δεν είναι παρά “ένα όνειρο μέσα σ’ ένα όνειρο”.

Πολυβραβευμένη, συγκινητική ταινία, με καλογραμμένο σενάριο με έξυπνους διαλόγους και εξαιρετικό πρωταγωνιστικό δίδυμο, η πιο ώριμη δημιουργία του “τρομερού παιδιού” του γαλλικού σινεμά.

Περισσότερες πληροφορίες για την ταινία και τους συντελεστές, φωτογραφίες, trailer, βίντεο, συνεντεύξεις στην ιστοσελίδα μας (kileagn.com).   

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos