η πιτσιρικαρία εν δράσει σε ώρα έκφρασηςΗ, μακράν όλων των άλλων, καλύτερη εκδήλωση των Δρηρείων του Δήμου Νεάπολης για το 2009, εκτυλίχθηκε από τη Δευτέρα 6 έως τη Πέμπτη 16 Ιουλίου, με το Εργαστήρι Βιωματικής Μουσικής της Μαρίζας Κωχ, να εκπαιδεύει 60 παιδιά από τη Νεάπολη και τον Άγιο Νικόλαο, σε ένα μάθημα που θα θυμούνται σε όλη τους τη ζωή. Πώς να αντιλαμβάνονται και να εξωτερικεύουν τη μουσική τους πλευρά, με οικολογικές ευαισθησίες και προεκτάσεις. Το νερό και το τραγούδι, ήταν ο γενικός τίτλος του δεκαήμερου μαθήματος, κορύφωση του οποίου η μουσική εκδήλωση «τα παιδιά της Νεάπολης συναντούν το εργαστήρι της Μαρίζας Κωχ», το βράδυ της Πέμπτης (16/7), στο παλιό Γυμνάσιο.

Έτσι, με το παιγνίδι, οι πιτσιρίκοι από Νεάπολη και Άγιο Νικόλαο, έμαθαν τι σημαίνει διαφραγματική αναπνοή, τοποθέτηση φωνής, τραγούδι και Ελληνική γλώσσα και μια σειρά τραγουδιών που αναφέρονται στο νερό. Έμαθαν τη χρήση κρουστών, όπως κρόταλα, ή κατασκευασμένα με ευτελή υλικά, όπως ένα μπουκάλι γεμάτο ρύζι. Και η εκδήλωση που έγινε το βράδυ της Πέμπτης, είχε πολύ θόρυβο, φασαρία, εποικοδομητική, διότι αποδείχτηκε ότι οι νέοι μας έπαιξαν, έμαθαν και ευχαριστήθηκαν. Και η προσέλευση ήταν ανάλογη του βάρους ενός τέτοιου πειράματος. Δάσκαλοι εκτός της Μαρίζας Κωχ, η Αθηνά Χρήστου, η Ελένη Μπράτσου και η Άντζελα Ποσταρου. Στο πιάνο ο Νάσος Γκρόζας.

η Μαρίζα Κωχ, με τις συνεργάτιδες τηςΗ Μαρίζα Κωχ, δεν θέλει συστάσεις. Βρίσκεται πλέον μέσα σε όλους μας, στο DNA μας, με τη δουλειά της. Είναι συνώνυμο της Ελληνικής παραδοσιακής και σύγχρονης μουσικής. Αγαπά τα παιδιά και μάχεται να τους μεταδώσει το αυτονόητο: την πλούσια μουσική μας παράδοση την οποία πολεμούν τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, λες και ντρέπονται γι’ αυτήν. Και, ευτυχώς, τα καταφέρνει καλά.

Να συγχαρούμε το Κέντρο Έρευνας και Ανάδειξης Κρητικού Πολιτισμού του Δήμου Νεάπολης για τη πρωτοβουλία. Αυτές πραγματικά είναι εκδηλώσεις που τιμούν και το τόπο και τους ανθρώπους.

Δείτε επίσης:
www.verso.gr

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από manos

Αρέσει σε %d bloggers: