Κατηγορώ...!, πολιτικό θρίλερ του Ρομάν Πολάνσκι

Οι καλοκαιρινές προβολές, που διοργανώνει η Λέσχη Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Π.Α.Ο.Δ.Α.Ν. ξεκινούν με την βραβευμένη στο φεστιβάλ Βενετίας ταινία ‘Κατηγορώ…! – J’Accuse’. Την Τρίτη 23 Ιουνίου στις 21:15, στον πρόσφατα ανακαινισμένο δημοτικό κινηματογράφο ‘Χριστίνα’ προβάλλεται η τελευταία δημιουργία του ταλαντούχου σκηνοθέτη Ρομάν Πολάνσκι, γαλλοϊταλικής παραγωγής 2019, διάρκειας 132′ και πρωταγωνιστές τους: Ζαν Ντιζαρντέν, Λουί Γκαρέλ, Εμανουέλ Σενιέ.

Η καταδίκη του λοχαγού Αλφρέντ Ντρέιφους σε ισόβια κι εξορία με την κατηγορία της κατασκοπείας, υπήρξε ένα σκάνδαλο που συγκλόνισε την Γαλλία στα τέλη του 19ου αιώνα και τις αρχές του 20ου και μια από τις πιο διάσημες περιπτώσεις κακοδικίας στην ιστορία. Η υπόθεση ξεπέρασε τα σύνορα της στρατιωτικής δικαιοσύνης, δίχασε βαθιά την γαλλική κοινωνία και τους διανοούμενους της χώρας, ανάγκασε τον διάσημο συγγραφέα Εμιλ Ζολά να δημοσιεύσει μια ανοιχτή επιστολή στον πρόεδρο της Γαλλίας με τον τίτλο «Κατηγορώ» και ανάγκασε τον -όχι και τόσο κρυφό- αντισημιτισμό της εποχής να αποκαλυφθεί.

Ανέκαθεν πιστός στην πεποίθησή του πως ο άνθρωπος στέκει αδύναμος απέναντι σε δυνάμεις που τον υπερβαίνουν, ο Πολάνσκι συμπεριλαμβάνει δεξιοτεχνικά το πιο διάσημο στρατιωτικοπολιτικό σκάνδαλο της πρόσφατης ιστορίας στη ζηλευτή φιλμογραφία του. Καυτηριάζει τη διαχρονική μισαλλοδοξία που εμφωλεύει στις ευνομούμενες δυτικές δημοκρατίες, εξαπολύει το «Κατηγορώ…!» του και κερδίζει το Αργυρό Λιοντάρι και το βραβείο κριτικών του φεστιβάλ Βενετίας όσο και τέσσερις υποψηφιότητες Ευρωπαϊκών Βραβείων, με την καλύτερη του ταινία των τελευταίων ετών, με θέμα που δυστυχώς παραμένει διαχρονικά επίκαιρο…            

Περισσότερες πληροφορίες, αφίσα, φωτογραφίες, trailer, συνεντεύξεις, στοιχεία ταινίας στην ιστοσελίδα της Λέσχης Κινηματογράφου Αγίου Νικολάου.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos