Νοσοκομείο Ιεράπετρας, η κρίσιμη μάχη με το χρόνο
Ο επόμενος συντοπίτης μας με έμφραγμα θα πετύχει καρδιολόγο για να προλάβει τον θάνατο? Photo by Anna Shvets on Pexels.com

Γράφουμε νιώθοντας την ανάγκη να εκφραστούμε και να ακουστούμε από τους ανθρώπους που μεγαλώσαμε και ζούμε μαζί σ’ αυτή την πόλη, με αφορμή την περιπέτεια υγείας του πατέρα-συζύγου Μανόλη Σκύβαλου. Για τους ανθρώπους που είτε γνωρίζουμε είτε όχι, αντιλαμβανόμαστε οτι ως προς την υγεία αντιμετωπίζουμε κοινά άγχη, κοινές φοβίες και θα αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα.

Το χρονικό ενός, παραλίγο, προαναγγελθέντος ΘΑΝΑΤΟΥ

25/12/2022

  • Ώρα 2:30 πμ Έντονοι πόνοι στο στήθος στην περιοχή της καρδιάς.(Φόβος)
  • Ώρα 2:45 π.μ. Μεταφορά στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας ενώ ο πόνος δυναμώνει. (Πανικός)
  • Ώρα 2:50 π.μ. Φτάνουμε στο νοσοκομείο πάμε στα επείγοντα και του κάνουν αμέσως καρδιογράφημα. Ο γιατρός κ. Χριστούδης διαπιστώνει ότι περνά έμφραγμα και ειδοποιεί άμεσα τον εφημερεύοντα καρδιολόγο, Κύριο Στασινό ενώ παράλληλα του προσφέρει τις πρώτες βοήθειες.

Ο κύριος Στασινός έρχεται τάχιστα, τον παραλαμβάνει και τον μεταφέρει στην καρδιολογική κλινική στον πρώτο όροφο, όπου πραγματοποιεί θρομβόλυση και του παρέχει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Έγινε μεγάλη προσπάθεια για να καταφέρει να ανοίξει έστω λίγο την βουλωμένη κεντρική αρτηρία και να σταθεροποιήσει την κατάσταση, σε συνεργασία με το νοσηλευτικό προσωπικό του ορόφου που με άρτιο επαγγελματισμό και ανθρώπινη συμπεριφορά έδωσε το δικό του αγώνα.
Ο κ. Στασινός επικοινωνεί αφενός με το ΠΑΓΝΗ προκειμένου να εξασφαλίσει κρεβάτι στη ΜΕΘ και αφετέρου με το ΕΚΑΒ για τη μεταφορά.

Ειδοποιείται και έρχεται ξημερώματα ο κ. Πετράκης , προσωρινός αναπληρωτής διοικητής του νοσοκομείο, για τη διευθέτηση της διακομιδής συνοδεία γιατρού.

Ώρα 7:00 π.μ.

Αλλάζει η βάρδια και έρχεται μια ισάξια πολύ ευγενική νοσηλεύτρια. (Ίσως να τα καταφέρουμε)

Ώρα 9:10 π.μ.

Μεταφορά με ΕΚΑΒ για Ηράκλειο.

Στο ΠΑΓΝΗ ύστερα από στεφανιογραφία διαπιστώνεται ότι η κεντρική αρτηρία ήταν φραγμένη 100%. αλλά η έγκαιρη και σωστή πρώτη αντιμετώπιση στο νοσοκομείο της Ιεράπετρας, που κατάφεραν να την ανοίξουν 10%, τον κράτησε στη ζωή. Η έμφραξη της αρτηρίας ήταν τώρα στο 90% και αντιμετωπίστηκε με “μπαλονάκι”. (Ανακούφιση-Ανησυχία)

Στα κρίσιμα λεπτά που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο ευτυχώς για μας υπήρχε νοσοκομείο κοντά μας, ευτυχώς για εμάς υπήρχαν Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό έτοιμοι και πρόθυμοι να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους την κατάλληλη στιγμή και να προλάβουν το θάνατο…

Ο πατέρας – σύζυγος μου ήταν τόσο τυχερός γιατί εφημέρευε εκείνη την νύχτα της παραμονής Χριστουγέννων, Καρδιολόγος. Ήταν από τις λίγες μέρες του μήνα που υπήρχε εφημερεύοντας καρδιολόγος. Τώρα που γράφουμε αυτές τις γραμμές μάθαμε ο δεύτερος καρδιολόγος που είχαμε θα υπηρετεί πλέον στον Άγιο Νικόλαο. Θα έχουμε πλέον ένα καρδιολόγο που θα εφημερεύει μόνο 5-7 μέρες την εβδομάδα. Ο επόμενος συντοπίτης μας με έμφραγμα θα πετύχει καρδιολόγο για να προλάβει τον θάνατο?

Το ευχαριστώ στους Γιατρούς και στο Νοσηλευτικό προσωπικό του νοσοκομείου Ιεράπετρας για εμάς είναι λίγο. Οι άνθρωποι αυτοί έσωσαν τον δικό μας άνθρωπο, τον πατέρα μας, τον σύζυγο μου. Δεν μας αρκεί το ευχαριστώ, θέλουμε να σταθούμε μαζί τους και δίπλα τους στον αγώνα που δίνουν από το δικό τους μετερίζι καθημερινά, όχι μόνο για να παραμείνει αλλά και να αναβαθμιστεί το νοσοκομείο μας με τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για εκείνους.

Για μας οι άνθρωποι μας δεν είναι αριθμοί σε ένα χαρτί , τα δημόσια νοσοκομεία μας δεν είναι επιχειρήσεις που “δεν βγαίνουν” οικονομικά και οι Γιατροί δεν χρειάζεται να φτάνουν στο σημείο να γίνονται Ήρωες ούτε αρκεί να τους “παίζουμε παλαμάκια”.
Για αυτούς τους λόγους σας καλούμε να είμαστε Δίπλα στους Γιατρούς μας και δίπλα ο ένας στον άλλο, μακρυά από κομματικές διαφορές και προσωπικές διαφωνίες, για να έχουμε ένα νοσοκομείο με τους γιατρούς και το προσωπικό που απαιτείται ώστε να μην κινδυνεύσει καμιά ανθρώπινη ζωή. Για να μην χάνονται κρίσιμα λεπτά και για να μην χάνονται ζωές γονιών, παιδιών και φίλων μας.

Υ.Γ. Μέχρι τη νίκη, πάντα…

Κάλη χρονιά με υγεία σε όλους.


Υπογράφουν
Γιάτσμαν Αγνή
Σκύβαλος Αντώνης
Σκύβαλος Μιχάλης

Facebook Comments
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos

Αρέσει σε %d bloggers: