Ακολουθία και περιφορά του Επιτάφιου
Οι Επιτάφιοι της Αγίας Τριάδας και του Αγίου Γεωργίου συναντώνται στη γέφυρα της λίμνης στον Άγιο Νικόλαο

Το τυπικό τηρήθηκε για άλλη μια χρονιά. Και οι παρουσίες επίσης. Ως είθισται το Πάσχα, όπως και ο Δεκαπενταύγουστος το καλοκαίρι, αποτελούν αιτίες επιστροφής στην ιδιαίτερη πατρίδα. Οπότε, αρκετές οι χειραψίες, τα χαμόγελα, οι χαιρετισμοί, ανάμεσα σε μάτια που έχουν μήνες να ειδωθούν και δεδομένης της ευκαιρίας του Επιταφίου ξανασμίγουν ….

Μεγάλη Παρασκευή μέσα και έξω από την Αγία Τριάδα, τον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας Αγίου Νικολάου. Κόσμος μέσα στην εκκλησία και οι περισσότεροι, που δεν χωρούν, έξω και γύρω. Οικογένειες, παρέες και επισκέπτες.

Το τυπικό της ακολουθίας παίρνει παραπάνω απ’ ότι συνήθως, δοξολογία, εγκώμια και λίγο μετά τις 10 το βράδυ, πρωτοπροβάλλουν τα εξαπτέρυγα και μετά ο Επιτάφιος.

Η Φιλαρμονική τίθεται επικεφαλής της πομπής, μετά το Σταυρό και η λιτανεία, αφού περάσει από το Δημαρχείο, ανεβαίνει στη κεντρική πλατεία, κατεβαίνει στο λιμάνι όπου στη γέφυρα της λίμνης συναντάται με τον Επιτάφιο του Αγίου Γεωργίου.

Μετά, η περιφορά συνεχίζεται διαμέσου του πεζόδρομου, ξανά στη πλατεία και επιστροφή στην Αγία Τριάδα όπου ολοκληρώνεται η ακολουθία.

Ο κόσμος συνωστίζεται για να προσκυνήσει, εν όψει Ανάστασης ……..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos