Η φλόγα στο ηρώο άναψε ξανά μετά από δεκαετίες
η φλόγα στη κορυφή του ηρώου …ανάβει και πάλι

Έκπληξη μας προκάλεσε το φως στη κορυφή του ηρώου στη κεντρική πλατεία της πόλης του Αγίου Νικολάου. Η φλόγα στο ηρώο άναψε ξανά μετά από δεκαετίες, αν ενθυμούμαστε καλώς, δίδοντας μια διαφορετική εικόνα τη νύχτα στο κέντρο της πόλης. Παλαιότερα, δεκαετίες πριν, υπήρχε ένα μικρό, κόκκινο φως. Με τη πάροδο των χρόνων, έσβησε και κανέναν δεν απασχόλησε ξανά. Ουδείς ενδιαφέρθηκε.

Θα πει κάποιος, ένα φως άναψε, ποια η διαφορά; Συμβολική καθαρά. Όπως ο χώρος αυτός συμβολίζει, υπενθυμίζει, μνημονεύει τους αγώνες όλων των ανθρώπων που θυσιάστηκαν για να διαθέτουμε σήμερα εμείς τη πολυτέλεια της ελευθερίας την οποία ούτε καν σεβόμαστε ή εκτιμούμε.

Αποκατάσταση του ανεμόμυλου

Η φλόγα στο ηρώο άναψε ξανά μετά από δεκαετίες
ο ανεμόμυλος στη θέση του, έστω, χωρίς να γυρίζει …

Εδώ και δεκαετίες, τον χώρο του ελαιώνα δίπλα στην οδό Επιμενίδου στον Άγιο Νικόλαο, υπάρχει ένας από τους χιλιάδες αμερικάνικους αντλητικούς ανεμόμυλους της περιοχής μας. Για πολλά χρόνια αυτές οι κατασκευές αυτές πότιζαν εκτάσεις και εκτάσεις με καλλιέργειες, μέχρι την έλευση των μηχανοκίνητων αντλιών, ή των ΤΟΕΒ. Βαριάς κατασκευής, ακόμα και σήμερα στέκουν, παροπλισμένοι, ενώ θα μπορούσαν να λειτουργούν.

Ο ανεμόμυλος στον ελαιώνα είχε με τα χρόνια και την έλλειψη συντήρησης, γείρει επικίνδυνα. Ειδοποιήθηκε ο δήμος Αγίου Νικολάου, του οποίου συνεργείο κατέβασε τη κορυφή, τη φτερωτή.

Πριν μερικές μέρες αντιληφθήκαμε ότι η φτερωτή είναι και πάλι στη θέση της. Συντηρημένη, φρεναρισμένη, αλλά στη θέση της. Όπως βλέπετε στη φωτογραφία ο μύλος είναι ξανά όπως πριν. Έστω ως μνημείο. Πρόταση μας, βέβαια θα ήταν, να αποκατασταθεί η όλη λειτουργία και μιας και υπάρχει το νερό στη βάση του, να ποτίζει τις ελιές του, δημοτικού πλέον, χώρου.

η φλόγα στο ηρώο, ο ανεμόμυλος στη θέση του, λεπτομέρειες που εκπλήσσουν θετικά…..

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos