κερί στη μνήμη του Λευτέρη Φουκαδάκη
ο Λευτέρης Φουκαδάκης

Του Πρωτ. Ευαγγέλου Παχυγιαννάκη

Με πολλή θλίψη πληροφορηθήκαμε την εκδημία του αγαπημένου μας φίλου και συνεργάτη Λευτέρη Φουκαδάκη. Αυτά έχει ετούτη η ζωή. Ένα, το τελευταίο, από τα συμπτώματά της είναι κι ο θάνατος. Ούτε πότε επρόκειτο να έλθομε  στον κόσμο αυτό το ξέραμε ή μπορούσαμε να το προγραμματίσομε, ούτε το πώς και πότε θα φύγομε μπορούμε να το ξέρομε, για να κανονίσομε έγκαιρα τους λογαριασμούς μας. Μπορούμε μόνο να στοχαστούμε πάνω στο φευγαλέο  και αναπάντεχο τέρμα ετούτης της ζωής:

«Ένας καφές είν’ η ζωή σ’ ένα μικρό φλυτζάνι,
άλλος τον πίνει ολόκληρο κι άλλος στη μέση φτάνει».

Ο Λευτέρης με τα χρόνια που αξιώθηκε να ζήσει  σ’ αυτήν εδώ τη ζωή σχεδόν ολόκληρο το ρούφηξε το φλυτζάνι. Με όλα εκείνα που προσφέρει η ζωή τα όμορφα και τα άσκημα, τα γλυκά και τα πικρά, όλα, όπως μας τα δίδει ανάκατα με γέλιο και  με κλάμα. Η ευγενική παιδοτροφία των γονιών του του χάρισε την ευγένεια και το ήθος, και η πίστη του στον Θεό της αγάπης τον πλούτισε με  ό,τι κάθε άνθρωπος ζητά αφ΄ όταν θα γεννηθεί: υγεία, σπουδές και επαγγελματική αποκατάσταση, καλή γυναίκα πραγματική σύντροφο, ευλογημένα παιδιά και εγγόνια, επαγγελματική και κοινωνική καταξίωση.

Ζήσαμε μαζί και χαρήκαμε με όλους τους τότε Εκκλησιαστικούς Συμβούλους συντροφικά όλες τις αγωνίες  στην Ενορία της Αγίας Τριάδος: την ανέγερση του Πνευματικού Κέντρου, την αγορά του διαμερίσματος που στεγάστηκε το Κέντρο Διακονίας Ενορίας Αγίας Τριάδος και προπαντός την αγωνία και το πάθος του για την ανέγερση της Μονάδος Φροντίδος Ηλικιωμένων.

Διακριτικά γνωρίσματα του ανδρός σε όλες τις πτυχές της συνδιακονίας μας: ο σεβασμός στην ιερωσύνη μας, η ευλάβεια, η προσήνεια και συμπεριφορά του προς τους εκκλησιαζομένους πιστούς, το εκκλησιαστικό του ήθος, τα μετρημένα του λόγια σε κάθε περίπτωση, η χαρούμενη έκφραση του προσώπου του ακόμη και σε δύσκολες στιγμές.

Όλα αυτά, μαζί με την υποδειγματική λειτουργική του ζωή, συνθέτουν το πορτραίτο του αλησμονήτου Φίλου μας Λευτέρη. Και αυτό το πορτραίτο σαν εικόνα κορνιζωμένη με τις θερμότερες των ευχών μας τον προπέμπομε στην αγκαλιά του ουρανίου Τριαδικού μας Θεού, τον Οποίον αγάπησε και διακόνησε σε ολόκληρη τη ζωή του, ευχόμενοι όπως τύχει ελέους και υποδοχής εις τα ουράνια σκηνώματα «ἔνθα ἐστὶν τῶν εὐφραινομένων ἡ κατοικία». Αμήν!    

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos