πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό
πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό

Την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου ο Ορειβατικός Σύλλογος Αγίου Νικολάου σε συνεργασία με τον Φυσιολατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και την ομάδα «Προπατώ στην Κρήτη» διοργάνωσαν πεζοπορία στην περιοχή του χωριού Μύθοι, Ιεράπετρας.

Το κυριακάτικο ανοιξιάτικο πρωινό, 180 περίπου πεζοπόροι πλημμύρησαν την γραφική πλατεία του χωριού, με τα πανύψηλα πλατάνια, τα τρεχούμενα νερά και τα παραδοσιακά καφενεία. Ο καλός καιρός και η πανέμορφη φύση, ενίσχυσαν την καλή μας διάθεση και όλοι μαζί ξεκινήσαμε για την αφετηρία του Μινωικού μονοπατιού.

Σύντομα όμως χωρίσαμε, μιας και το στενό, παλιό παραδοσιακό μονοπάτι δεν αντέχει την …πολυκοσμία. Οι πεζοπόροι χωρίστηκαν σε ομάδες και πραγματοποίησαν παράλληλες πορείες, διαφορετικής διάρκειας και δυσκολίας

Οι πεζοπόροι του Αγίου Νικολάου συμμετείχαν σε κυκλική διαδρομή από τους Μύθους προς το οροπέδιο Μινό, συνολικής διάρκειας 6,5 ωρών και κάλυψαν απόσταση 15,3 χιλιομέτρων και υψομετρική διαφορά 745μ.

πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό
πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό

Η πεζοπορία μας ξεκίνησε από το χωριό, από υψόμετρο 205μ. και αρχικά ακολουθήσαμε ανηφορικό μονοπάτι ανάμεσα από πεζούλες με λιόδεντρα. Στη συνέχεια περπατήσαμε μέσα στο δάσος με τα πανύψηλα πεύκα, με εντυπωσιακή θέα στην περιοχή και στο φαράγγι της Σαρακίνας. Ατενίσαμε από ψηλά τα εντυπωσιακά κάθετα τοιχώματα του φαραγγιού, που με επιβλητική τους εικόνα κάνουν τον μύθο του Σαραντάπηχου να μοιάζει αληθινός. Σύμφωνα με το μύθο ο Σαραντάπηχος (γίγαντας γιος του Δία) πέρασε από την περιοχή και έσκυψε να πιει νερό στο ποτάμι. Η μακριά του γενειάδα έσκισε το βουνό στα δύο και έτσι δημιουργήθηκε το φαράγγι της Σαρακίνας. Στα αυτιά μας φτάνει από χαμηλά κελαριστός ο ήχος από τα νερά του «Κρυοπόταμου», που διατρέχει ορμητικά το φαράγγι, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό σκηνικό με νεραϊδένιους καταρράκτες, λιμνούλες και εντυπωσιακά περάσματα ανάμεσα από τεράστιους βράχους.

Συνεχίζουμε πάντα ανηφορικά, δίπλα από επιβλητικούς βραχώδεις σχηματισμούς, μέχρι που συναντούμε την κοίτη του φαραγγιού «Ζωνάρι», με την άγρια ομορφιά και τα πανύψηλα πρανή. Απολαμβάνουμε το μοναδικό τοπίο και ακολουθώντας πάντα το παλιό μονοπάτι συνεχίζουμε προς Μεταξοχώρι. Πριν φτάσουμε στο χωριό, στο σημείο που συναντούμε τον αγροτικό δρόμο στρίβουμε νοτιοδυτικά και ανεβαίνουμε από παλιό μονοπάτι στο οροπέδιο Μινό. Το μικρό οροπέδιο βρίσκεται σε υψόμετρο 950μ. είναι περιτριγυρισμένο από δάσος και αποτελεί τμήμα του μεγάλου πευκοδάσους του Σελάκανου. Απρόσμενα εντυπωσιακό παρά τη περιορισμένη του έκταση, με καταπράσινα μικρά σταροχώραφα, λιγοστά αμπέλια και πανέμορφες φουντωτές αγριαχλαδιές φορτωμένες με λεπτεπίλεπτα κάτασπρα λουλούδια. Κάνουμε την καθιερωμένη στάση για ξεκούραση και ρακί στη σκιά ενός τεράστιου δέντρου, με τους ήχους από τα κουδούνια των κοπαδιών να συμπληρώνουν το τέλειο σκηνικό της φύσης.

πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό
πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό

Με ανανεωμένες δυνάμεις ξεκινούμε την πορεία επιστροφής, με κατηφορική πορεία προς το χωριό των Μύθων και λίγο χαμηλότερα συναντούμε τον εγκαταλειμμένο οικισμό με τα παραδοσιακά μετόχια. Με έκπληξη περιδιαβαίνουμε ανάμεσα στα πολυάριθμα ευρύχωρα παραδοσιακά πετρόκτιστα σπίτια. Χτισμένα στη σκιά γιγάντιων δέντρων, με βουλιαγμένη στέγη και ξεχαρβαλωμένα πορτοπαράθυρα, έχουν για μοναδικό τους στολίδι τις ανθισμένες αγριαχλαδιές, που απαλύνουν με την ευωδιαστή ομορφιά τους τη μελαγχολία της εγκατάλειψης… Πιο κάτω βουητό από εκατοντάδες μελίσσια, που μπαινοβγαίνουν βιαστικά στις πολύχρωμες κυψέλες τους βαμμένες με έντονα χρώματα για να ανταγωνιστούν τα αγριολούλουδα του δάσους.

Αφήσαμε πίσω μας το οροπέδιο του Μινό και κατηφορήσαμε το φιδογυριστό Μινωικό μονοπάτι με τις ατέλειωτες στροφές. ΄Οπως αναφέρει ενημερωτική πινακίδα στην πλατεία του χωριού η διαδρομή χρησιμοποιούνταν την περίοδο του Μινωικού πολιτισμού και αποτελεί τμήμα μιας μεγαλύτερης πεζοπορικής διαδρομής η οποία κατέληγε στα Μινωικά ανάκτορα δυτικά του οικισμού Μύρτους.

πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό
πεζοπορία στο Μινωικό μονοπάτι Μύθων, οροπέδιο Μινό

Η διαδρομή από το παλιό μονοπάτι (που σε αρκετά σημεία του διατηρεί τα πέτρινα σκαλιά και το καλντερίμι) μαγευτική. Μέσα από καταπράσινη δασώδη περιοχή με εντυπωσιακή θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος, το νησάκι της Χρυσής και την κοιλάδα, φτάνουμε στο σημείο εκκίνησης της πεζοπορίας. Στην πλατεία των Μύθων, του χωριού που πήρε το όνομα του (σύμφωνα με την ενημερωτική πινακίδα) από τις ιστορίες (μύθους) που ιστορούσε ο βασιλιάς Μίνωας καθισμένος κάτω από τα σκιερά πλατάνια. Εκεί κάτω από τα πλατάνια συναντήσαμε τη γιαγιά Μαρία, που ζωντάνεψε με τις ιστορίες της μοναδικές εικόνες από αλλοτινούς καιρούς, τότε που το οροπέδιο ήταν γεμάτο ζωή. Ανακατεμένα με τα τωρινά της βάσανα, μας διηγήθηκε νοσταλγικές θύμισες από τα νιάτα της, τότε που το Μινό ήταν γεμάτο καρυδιές, μιτάτα και ανθρώπους που μοχθούσαν για τον επιούσιο στα καρπερά χωράφια. «Καλά χρόνια», μας είπε τελειώνοντας…

Η ομάδα μας ανανέωσε το ραντεβού για την επόμενη Κυριακή, για πεζοπορία που θα συμπεριλαμβάνει και καθαρισμό μονοπατιού στην περιοχή του Ανω Λούμα.

Φωτογραφίες και video από την πεζοπορία στο blog του Συλλόγου (pezopories.blogspot.gr) και στο facebook.

από τον ΟΡΕΙΒΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos