Ο Ούλωφ Πάλμε με τον Γιώργο Σκύβαλο στη Κριτσά

Αφορμή για τούτο το σημείωμα, αποτέλεσε ο θάνατος της Λίσμπετ Πάλμε (18/10/2018), οπότε ανατρέξαμε στο φωτογραφικό μας αρχείο.

Οι φωτογραφίες αυτές ανήκουν στον Γιώργη Σκύβαλο, μας τις είχε εμπιστευτεί μερικά χρόνια πριν και όπως ήταν φυσικό βρίσκονται στο φωτογραφικό αρχείο του 104.4 Fm, περιμένοντας τη κατάλληλη αφορμή.

Αρχές της δεκαετίας του ’80, ο Ούλωφ Πάλμε με τη σύζυγο του Λίσμπετ, βρέθηκαν στη περιοχή και ανέβηκαν μέχρι τη Κριτσά. Περιδιαβαίνοντας το χωριό, γνωρίστηκαν με τον Γιώργη Σκύβαλο στο κατάστημα που είχε τότε.

Όταν ο Ούλωφ και η Λίσμπετ Πάλμε πέρασαν από τη Κριτσά
Η Λίσμπετ Πάλμε ξεναγείται από τους Γιώργο Σκύβαλο, Σπύρο Μασσάρο και Νίκο Ταβλά

Γνωρίστηκαν και η παρέα ξενάγησε το ζεύγος στη Κριτσά και στο Κρούστα, όπως βλέπετε στη δεύτερη φωτογραφία. Μάλιστα, κατά τη προσφιλή του τακτική ο Πάλμε ζήτησε από τους αστυνομικούς να αποσυρθούν από τη φύλαξη. Κατά τις επισκέψεις του στη Κριτσά, ήταν ήδη πρωθυπουργός.

Όταν ο Ούλωφ και η Λίσμπετ Πάλμε πέρασαν από τη Κριτσά
Κάρτα στη Μελίνα με τις υπογραφές Πάλμε, Σκυβάλου, Κοκκίκη, Μασσάρου και Ταβλά

Μάλιστα κάτω από το Πλάτανο, στο καφενείο του Σαριδάκη, έγραψαν από κοινού μια κάρτα που έστειλαν στη Μελίνα Μερκούρη. Το ζευγάρι επισκέφτηκε τη Κριτσά δυο φορές.

Ο Γιώργης ο Σκύβαλος κατέχει ακόμα τις επιστολές ευχαριστίας που του έστειλε ο Πάλμε. Θα μπορούσε να ήταν αφορμή για μιαν μακροχρόνια φιλία εάν ο Σουηδός πρωθυπουργός δεν έπεφτε θύμα δολοφονίας στις 28 Φεβρουαρίου 1986 ……

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos