Ιωάννης ΠλακιωτάκηςΑπομένουν λιγότερες από 20 ημέρες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εκλογές με πολύ ιδιαίτερη σημασία για την πρόοδο και το μέλλον των τοπικών κοιωνιών. Η πολιτική τους χροιά είναι προφανής. Η στυγνή όμως κομματική εκμετάλλευση η οποία επιχειρείται ενίοτε αποδυναμώνει το θεσμό αντί να τον ενισχύει. Προφανώς τα κόμματα σχετίζονται άμεσα με την εκλογική διαδικασία.
 
Τη σχέση τους όμως αυτή θα πρέπει να την συνυπολογίσουμε με γνώμονα τις πάγιες θέσεις και τα πεπραγμένα τους. Το ΠΑΣΟΚ επαίρεται ότι ενίσχυσε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και της έδωσε υπόσταση ως θεσμό. Εν μέρει αυτό είναι αλήθεια. Μόνο που δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να πανηγυρίζουμε για το αυτονόητο. Η εξέλιξη αυτή αποτελούσε προαπαιτούμενο για την ομαλή Ευρωπαϊκή μας πορεία και σε τελική ανάλυση μετά από 20 χρόνια διακυβέρνησης, αλίμονο εάν άφηναν το θεσμικό πλαίσιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως το είχαν παραλάβει.
 
Στην ουσία όμως έφτιαξαν ένα γίγαντα με πήλινα πόδια. Μεταβίβασαν στους Δήμους πλήθος αρμοδιοτήτων χωρίς να τους αποδώσουν τους ανάλογους πόρους. Αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής ήταν οι Δήμοι να βρεθούν σχεδόν στο σύνολο τους υπερχρεωμένοι και χωρίς να μπορούν να προγραμματίσουν ομαλά τη λειτουργία τους. Την ίδια στιγμή το ίδιο το κράτος τους χρωστούσε δεκάδες εκατομμύρια τα οποία παρακρατούσε παρανόμως.
 
Αυτή είναι μία αλήθεια την οποία ομολογούν όλοι και γι’ αυτό το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απολογηθεί διαχρονικά. Η Νέα Δημοκρατία από την πρώτη στιγμή της Νέας Διακυβέρνησης και πάντοτε με βάση το πρόγραμμα της, ενισχύει το θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι με λόγια, αλλά με έργα. Τι σταδιακή εκχώρηση πόρων, ο προγραματισμός για την επιστροφή των οφειλόμενων αλλά κυρίως το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» για την οικονομική τους ενίσχυση αποτελούν σαφή δείγματα.
 
Το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που αντικατέστησε το «ΕΠΤΑ» πέραν του ότι δίνει περισσότερα χρήματα στους Δήμους, τα μοιράζει με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια αποφεύγοντας τις υπόγειες διαδρομές του παρελθόντος.
 
Τώρα σε άτι αφορά τα «κροκοδείλια δάκρυα» περί μεροληπτικής μεταχείρισης χαρακτηρίζουν με την αφέλεια και την ολιτική υποκρισία αυτούς που τα χρησιμοποιούν. Σε ότι αφορά το Νομό μας το ΠΑΣΟΚ έδειξε τι ήθελε από την αρχή. Με αμφιλεγόμενες δημοσκοπήσεις και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι προσπαθεί να χειραγωγήσει τους πολίτες λες και αυτοί δεν έχουν ούτε γνώση ούτε κρίση μα πάνω απ’ όλα ούτε μνήμη. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πόσα «πράσινα λαμπάκια» θα ανάψουν το βράδυ των εκλογών στον εκλογικό χάρτη.
 
Είναι μία ακόμη ευκαιρία για τους πολίτες του Νομού να τιμωρήσουν αυτούς που τους εμπαίζουν, αυτούς που του συμπεριφέροντε ή μάλλον καλύτερα αυτούς που προσπαθούν να τους συμπεριφέροντε όπως ο τσοπάνης στα πρόβατα, προσπαθώντας δηλαδή να τους εγκλωβίσουν στο μαντρί μίας δήθεν κομματικής πειθαρχίας. Αυτούς που απειλούν τώρα με διαγραφές ενώ πριν λίγο καιρό υποκριτικά μιλούσαν για αοικτό δημοκρατικό κόμμα για συμμετοχικές διαδικασίες.
 
Λασιθιώτισσες και Λασιθιώτες,
Σ’ αυτές τις εκλογές ψηφίζουμε για τον τόπο μας, ψηφίζουμε για μας και σίγουρα έχουμε τη νοημοσύνη να κάνουμε μόνοι μας ις επιλογές μας. Ας δώσουμε λοιπόν τη δυνατότητα στους καλύτερους, στους εντιμότερους και στους ικανότερους να ηγηθούν των τοπικών κοινωνιών.
 
Ιωάννης Πλακιωτάκης
Βουλευτής Λασιθίου – Νέα Δημοκρατία

Print Friendly, PDF & Email

Από manos