Αρκάδι Λογοτεχνία, ∆ιδακτική, Ιστορία
Β’ συνεδρία

To Πανεπιστήµιο Κρήτης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύμνης πραγματοποίησε την Τετάρτη 2 Νοεβρίου 2016, στο Σπίτι του Πολιτισµού, στο Ρέθυµνο, την Επιστηµονική Ημερίδα µε θέµα:

«Αρκάδι: Λογοτεχνία, ∆ιδακτική, Ιστορία» στο πλαίσιο του εορτασµού των 150 χρόνων από την Εθελοθυσία του Αρκαδίου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύµνου και Αυλοποτάµου κ.κ. Ευγένιος, η Αντιπεριφερειάρχης Ν. Ρεθύµνης κ. Μαίρη Λιονή, εκ µέρους του ∆ηµάρχου Ρεθύµνου ο αντιδήµαρχος Ρεθύµνου κ. Μίνως Αλεφαντινός, ο Ανώτατος ∆ιοικητής Φρουράς Ρεθύµνου κ. Αλέξανδρος Παπαδάκης, εκ µέρους του Αστυνοµικού ∆ιευθυντή Ρεθύµνου ο κ. Αδάµ Παραδεισανός, η Πρόεδρος του Λιµενικού Ταµείου κ. Ειρήνη Κουτσαλεδάκη, ο ∆ηµοτικός Σύµβουλος κ. Θεόδωρος Νίνος, o Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύµνου κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης, εκ µέρους του Προέδρου του Α.Τ.Ε.Ι Κρήτης ο Πρόεδρος του Τµήµατος Μηχανικών Μουσικής Τεχνολογίας και Ακουστικής του Α.Τ.Ε.Ι.Ρεθύµνης κ. Νεκτάριος Παπαδογιάννης, ο Πρόεδρος της ∆ηµοτικής Βιβλιοθήκης Ρεθύµνου κ. Μιχάλης Τρούλης, ο Αντιπρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύµνης κ. Γεώργιος Αρχοντάκης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Γεώργιος Τσιρώνης, ο Αναπληρωτής Πρύτανη κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Κοσµήτορας της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστηµών κ. Νικόλαος Χανιωτάκης, ο τέως Αντιπρύτανης του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Μιχάλης ∆αµανάκης, Καθηγητές, υπάλληλοι του Ιδρύµατος και πλήθος κόσµου.

Χαιρετισµούς απεύθυναν ο Αναπληρωτής Πρύτανη, κ. Κωνσταντίνος Σπανουδάκης, ο Σεβασµιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύµνου και Αυλοποτάµου κ.κ. Ευγένιος και o Πρόεδρος της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύµνης κ. Νικόλαος Παπαδογιαννάκης.

Το Πρόγραµµα περιλάµβανε οκτώ ανακοινώσεις από πανεπιστηµιακούς καθηγητές Συγκεκριµένα η πρώτη συνεδρία µε συντονιστή το µέλος Ε∆ΙΙΠ του Τµήµατος Φιλολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Γιάννη Μητροφάνη και η δεύτερη συνεδρία µε συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια του Τµήµατος Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Κατερίνα ∆αλακούρα.

Η πρώτη συνεδρία είχε ως θέµα την πρόσληψη του Αρκαδίου στη λογοτεχνία µε οµιλητές τον Οµότιµο Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Μιχαήλ Πασχάλη, την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης κ. Αλεξάνδρα Ζερβού, τον Πρόεδρο της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Ρεθύµνης κ. Νικόλαο Παπαδογιαννάκη και την Επίκουρη Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης κ. Μαρία Καραΐσκου.

 Β’ συνεδρία
Α’ συνεδρία

Η δεύτερη συνεδρία είχε ως θέμα τη διδακτική (τη διδασκαλία της τοπικής ιστορίας στην εκπαίδευση) και την ιστορία µε οµιλητές την Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τµήµατος ∆ηµοτικής Εκπαίδευσης κ. Ελπινίκη Νικολουδάκη-Σουρή, τον Οµότιµο Καθηγητή του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Στέλιο Χιωτάκη, τον ∆ιδάκτορα του Τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστηµίου Κρήτης κ. Μάνο Περάκη και τον Επίκουρο Καθηγητή του Τµήµατος Ιστορίας και Αρχαιολογίας κ. Γιάννη Κοκκινάκη.

Στο τέλος της ημερίδας το Συγκρότηµα του Γιώργου Ξυλούρη (Καντρή) παρουσίασε έργα µε θέµα το Αρκάδι : Σαν θες να δεις τη λευτεριά, Φαίνεται το χει η μοίρα σου. Συμμετείχαν ο κ. Γιώργος Ξυλούρης (Καντρής) λύρα –τραγούδι, ο κ. Μανόλης Σαλούστρος και ο κ. Γιώργος Σκουλάς στη λύρα.

Το Πανεπιστήµιο Κρήτης και η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Ρεθύµνης ευχαριστούν θερµά όλους τους οµιλητές και όσους παρευρέθηκαν στην εκδήλωση.

Για την οργάνωση της εκδήλωσης ευχαριστούν την κα Μαρία Παπαδάκη, Αναπληρώτρια Προϊσταµένη της ∆ιεύθυνσης ∆ιεθνών και ∆ηµοσίων Σχέσεων και τη ∆έσποινα Κανακάκη από το Τµήµα ∆ηµοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων.

Eπίσης, την χαράκτρια Ελένη Μυσιρλή-Τζιφάκη και το Σύλλογο Ρεθυµνίων Αττικής «Αρκάδι» για την παραχώρηση του χαρακτικού, τον φωτογράφο κ. Γεώργιο Γεωργακάκη για τη φωτογραφία του χαρακτικού στην πρόσκληση και τους χορηγούς της ηµερίδας, την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύµνης και Αυλοποτάµου, το ∆ήµο Ρεθύµνης και το Εκτυπωτικό Κέντρο της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστηµίου Κρήτης.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos