Η Χορωδία των ιεροψαλτών της  Ιεράπετρας με τον μητροπολίτη
Η Χορωδία των ιεροψαλτών της Ιεράπετρας με τον μητροπολίτη

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 1 Απριλίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίας Φωτεινής (παρεκκλήσιον Οσίου Νίκωνος του «Μετανοείτε») Ιεράπετρας

η εκδήλωση της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης» με θέμα «Εισοδεύοντας στην Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα». Η Χορωδία των Ιεροψαλτών της Ιεράπετρας και μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Διευθυντή της Σχολής και Πρωτοψάλτου κ. Ιωάννου Αρώνη, απέδωσε επιλεγμένους ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδος. Ο ιερός Κλήρος και πολλοί πιστοί της Ιεράπετρας, ανάμεσα στους οποίους ήταν εκπαιδευτικοί και αρκετοί νέοι σε ηλικία, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μέσα από την ιερή υμνολογία και την θεολογία των απαράμιλλου κάλλους ύμνων τα Δεσποτικά γεγονότα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ειδικότερα, αποδόθηκαν οι ύμνοι: «Κύριε των Δυνάμεων μεθ᾿ ημών γενού» (ήχος πλ. Β΄) από την Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου, το Κοντάκιον της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου «Τη Υπερμάχω Στρατηγώ» (ήχος πλ. Δ΄), το «Αλληλουάριο» και το Απολυτίκιο «Ιδού ο Νυμφίος έρχεται…» (ήχος πλ. Δ΄ κατά τριφωνία), το Στιχηρό Ιδιόμελο από τους Αίνους του Όρθρου της Μεγάλης Τρίτης: «Εν ταις λαμπρότησι των Αγίων σου, πώς εισελεύσομαι ο ανάξιος» (ήχος Α΄), το Στιχηρό Ιδιόμελο από τους Αίνους του Όρθρου της Μεγάλης Τετάρτης: «Ότε η αμαρτωλός, προσέφερε το μύρον» (ήχος Α΄), το Ιδιόμελο από τους Αίνους του Όρθρου της Μεγάλης Πέμπτης «Μυσταγωγών σου, Κύριε, τους μαθητάς» (ήχος πλ. Α΄), το Ιδιόμελο των Αποστίχων του Όρθρου της Μεγάλης Παρασκευής «Επί ξύλου βλέπουσα κρεμάμενον» (ήχος Β΄), τα Εγκώμια από την Ακολουθία του Επιταφίου της Μεγάλης Παρασκευής και τον τελευταίο στίχο του 81ου Ψαλμού «Ανάστα ο Θεός, κρίνων την γην» (ήχος βαρύς) από τη Θ. Λειτουργία του Μεγάλου Σαββάτου.

Τους ψαλλόμενους ύμνους παρουσίασε ο Γραμματέας της Σχολής και Γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως κ. Σταύρος Κακοδειπνάκης, Θεολόγος, ο οποίος με λιτό και απέριττο τρόπο μετέδωσε τα μεγάλα θεολογικά νοήματα τους και βοήθησε ώστε να γίνουν κατανοητοί από όλους.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Ευγένιος κατέκλεισε με τον εγκάρδιο χαιρετισμό και τις πατρικές ευχές του την εκδήλωση και ευχαρίστησε εκ βάθους καρδίας όλα τα μέλη και τον επικεφαλής της Χορωδίας. Εξήρε τη ολοπρόθυμη συμμετοχή των Ιεροψαλτών της περιοχής της Ιεράπετρας, που με πνεύμα μαθητείας, συνεχούς μελέτης και προσφοράς πλαισιώνουν πάντοτε τις λατρευτικές συνάξεις και τις λοιπές εκδηλώσεις της τοπικής Εκκλησίας, αλλά και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», επισημαίνοντας το σημαντικό έργο που επιτελεί η Σχολή να μεταλαμπαδεύει την εκκλησιαστική μουσική και να αναδεικνύει νέους Ιεροψάλτες για να διακονήσουν στα Ιερά Αναλόγια των Ναών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας τόνισε ότι η σωστή απόδοση των κατανυκτικών ύμνων της Μεγάλης Εβδομάδας βοηθά στην κατανόηση των υψηλών θεολογικών νοημάτων και παρακινεί τους πιστούς να ζήσουμε μυστικά το Πάθος και τη Σταυρική θυσία του Κυρίου μας, που αποτελούν φανέρωση και εκδήλωση της αιώνιας αγάπης του Θεού προς τον άνθρωπο, για να αξιωθούμε να ζήσουμε και τη χαρά της λαμπροφόρου Αναστάσεως Του, και να μη φανούμε από μαθητές προδότες όπως ο Ιούδας, αλλά να παραμένομε όπως το κλήμα στο αμπέλι κοντά στον Κύριο για να φέρομε περισσότερο καρπό.

Τέλος, η χορωδία έψαλε τη φήμη του Σεβ. Μητροπολίτου κ.κ. Ευγενίου, ο οποίος μαζί με τις πατρικές ευχές του διένειμε σε όλα τα μέλη της Χορωδίας την εικόνα του νεοφανούς αγίου και προσφάτως αναγραφέντος στο Αγιολόγιο της Εκκλησίας μας, Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτου, καθώς και την ευχητήρια κάρτα του για το Άγιον Πάσχα, και ακολούθησε μικρή δεξίωση στο Αρχονταρίκι του ναού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το προσεχές Σάββατο του Λαζάρου 4 Απριλίου και ώρα 7:30΄μ.μ. στον Ιερό Ενοριακό Ναό Αγίου Γεωργίου Σητείας. Η Χορωδία του Παραρτήματος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως Ιεραπύτνης και Σητείας «Άγιος Ανδρέας ο Κρήτης», που λειτουργεί στην πόλη της Σητείας με επικεφαλής τον Αιδεσιμολ. Καθηγητή πρωτ. Νικόλαο Αλεξάκη, στην οποία συμμετέχουν και οι Ιεροψάλτες της Σητείας, θα παρουσιάσει ύμνους της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos