ο Μεραμπελιώτης Πάπας της Ρώμης Αλέξανδρος Ε'
Μιχάλης Χουρδάκης, Νίσπιτας

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή της τοπικής ιστορίας, ξετυλίχθηκε το βράδυ της Κυριακής (30/8), επί τόπου, δηλ. όπου σύμφωνα με την ιστορία ξεκίνησε τη σχέση του με τη δυτική εκκλησία ο Πέτρος Φίλαργος, μετέπειτα πάπας, δηλ. στην ιστορική Φραγκεσκανική μονή Αγίου Αντωνίου Φραρό, στις παρυφές της Νεάπολης.

Διοργανωτής και ψυχή της εκδήλωσης, ο οποίος τη πάλευε χρόνια όπως μας είπε, ο Μιχάλης Χουρδάκης Νίσπιτας, έχοντας εντρυφήσει σε πολλές πηγές και αρχεία για τον βίο και τη πολιτεία του ανθρώπου που γεννήθηκε στο Νέο Χωριό και έφτασε μέχρι το κορυφαίο αξίωμα της δυτικής εκκλησίας.

το ακροατήριο
το ακροατήριο

μετά τους χαιρετισμούς από τον αρχιμανδρίτη Τίτο εκ μέρους του Μητροπολίτη Πέτρας, του Κ Κοκκίνη αντιδημάρχου, εκ μέρους του δημάρχου Αγίου Νικολάου και του πατρός Daniel Stankiewicz, της καθολικής εκκλησίας ανατολικής Κρήτης, η Δάφνη Χρονάκη, αρχαιολόγος μίλησε για την εποχή τον άνθρωπο και τα μνημεία από το Φραρό μέχρι τη Ρώμη, ο καθηγητής αρχαιολογίας Alexandre Farnoux αναφέρθηκε στη σχέση του τόπου με την ιστορία και τέλος ο ίδιος ο Νίσπιτας έδωσε όσα στοιχεία έχει βρει όλα αυτά τα χρόνια για τον άνθρωπο Πέτρο Φίλαργο ή πάπα Αλέξανδρο στη συνέχεια.

Η μουσική που συνόδευε την εκδήλωση προήλθε από τον Χαρίλαο Παπαδάκη και το συγκρότημα του.

Χαρίλαος Παπαδάκης και μουσικοί
Χαρίλαος Παπαδάκης και μουσικοί
Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos