#σκαλώνεις; Αναζητώντας συλλογικά το πνεύμα της σκάλας
Το Placemaking είναι μια προσέγγιση ανάπτυξης και διαχείρισης ενός τόπου

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Το πνεύμα της σκάλας» σας προσκαλούμε στο εργαστήριο placemaking από την Παρασκευή 6 έως την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου, με στόχο τη συλλογική παραγωγή προτάσεων και δράσεων για την αναδιαμόρφωση της σκάλας που εκτείνεται κατά μήκος των οδών Αργυροκάστρου και Νίκωνος.

Τι είναι τέλος πάντων αυτό το Placemaking;

Το Placemaking είναι μια προσέγγιση ανάπτυξης και διαχείρισης ενός τόπου που στοχεύει στην ενδυνάμωση των μελών της τοπικής κοινότητας ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Παράλληλα βοηθά τους ανθρώπους να αναγνωρίσουν τα στοιχείων της ταυτότητας του τόπου τους, εφαρμόζοντας εργαλεία συμμετοχικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη ιδεών και σχεδιασμού δράσεων γύρω από αυτή την ταυτότητα μέσα από συλλογική παραγωγή, εφαρμογή και διαχείριση, σε βάθος χρόνου …για έναν τόπο που μπορεί να είναι από την αυλή ενός σπιτιού μέχρι και το σύνολο μιας πόλης ή ακόμα και περιφέρειας.

Ένα από τα θετικά στοιχεία του placemaking είναι ότι αφήνει στους εμπλεκόμενους μεγάλο περιθώριο ελευθερίας, αυθορμητισμού και παιχνιδιού με τον χώρο! Έτσι και εμείς, θα δοκιμάσουμε διαφορετικά παιχνίδια κατά τη διάρκεια του τριημέρου.

Το εργαστήριο θα ξεκινήσει την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου με μια περιήγηση στη σκάλα, την οποία θα ακολουθήσει το Place Game (Παιχνίδι Τόπου). Το Παιχνίδι Τόπου είναι ένα παιχνίδι-εργαλείο που ανέπτυξε το Project for Public Spaces για να αναλύσουμε συλλογικά τα στοιχεία του τόπου (π.χ. ασφάλεια, άνεση, προσβασιμότητα, διασκέδαση, αισθητική, κοινωνικότητα κ.α.) και να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε μαζί προτάσεις βελτίωσης της γειτονιάς και της σκάλας μας. 

Η πρώτη μέρα θα κλείσει με…”Θερινό Σινεμά” όπου θα παρακολουθήσουμε τα πρώτα βήματα υλοποίησης της ιδέας ενός Πάρκου Τσέπης στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από κατοίκους που θέλησαν να οικειοποιηθούν το δημόσιο χώρο και να του προσδώσουν τη σημασία που ανταποκρίνεται στις δικές τους ανάγκες. Πρόκειται για ένα επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ3 “Αντιδραστήριο” με τίτλο “Ένα Πάρκο από τη Γειτονιά για τη Γειτονιά”.

Τη δεύτερη ημέρα (Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου) θα πραγματοποιηθεί ένα παιχνίδι που θα μας βοηθήσει

να εξοικειωθούμε με τον τόπο της γειτονιάς και να αναγνωρίσουμε μια σειρά από χαρακτηριστικά που κάνουν τον τόπο μοναδικό. Θα έχουμε την ευκαιρία να διερευνήσουμε τη σκάλα μας αλλά και την ευρύτερη γειτονιά με αισθητηριακούς όρους, χρησιμοποιώντας δηλαδή το σώμα και τις αισθήσεις μας. 

Στο τέλος της δεύτερης ημέρας θα έχουμε στα χέρια μας ήδη ένα πλάνο δράσης για να οργανωθούμε!

Την τρίτη και τελευταία ημέρα (Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου) θα υλοποιήσουμε κάποιες από τις ιδέες που θα προκύψουν από το πλάνο δράσης των προηγούμενων ημερών με στόχο την

επιτόπου υλοποίηση με απλά μέσα, εύκολα και γρήγορα! 

Μετά από δύο δημιουργικές μέρες γεμάτες εμπειρίες, παιχνίδι και δουλειά θα στρώσουμε ένα συλλογικό τραπέζι στη σκάλα με δικά μας μέσα. Διοργανωτές και συμμετέχοντες θα φέρουν ο καθένας τη δική του λιχουδιά, το δικό του μεζέ για να τον μοιραστούν με τους ανθρώπους της γειτονιάς αλλά και της πόλης. Με αυτόν τον τρόπο θα γιορτάσουμε τη γειτονιά και θα ζήσουμε για λίγες ώρες τη σκάλα Αργυροκάστρου και Νίκωνος αλλιώς. Σας περιμένουμε… 

Η ιδέα και η υλοποίηση του τριήμερου εργαστηρίου είναι των:Ίρις Περουλιού Σεργάκη, irisarch.com, Αρχιτέκτων / Πολεοδόμος, Βίβιαν Δούμπα, STIPO GREECE, Πολεοδόμος Μηχανικός / Placemaker και Αγγελική Ζερβου, Αρχιτέκτων Μηχανικός / Πολιτιστική Διαχείριση και με την

υποστήριξη του ΠΑΟΔΑΝ στα πλαίσια του προγράμματος “Το πνεύμα της σκάλας”, το οποίο είναι ένα ετήσιο πρόγραμμα εικαστικών παρεμβάσεων στο δημόσιο χώρο του Αγίου Νικολάου με την επιμέλεια της Ελένης Κούκου και του Θεόφιλου Τραμπούλη.

Στο εργαστήριο μπορούν να συμμετέχουν όλοι ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, ιδιότητας και εθνικότητας. 

Περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής:

Facebook: Σκαλώνεις;Αναζητώντας συλλογικά το πνεύμα της σκάλας

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ 

Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου 2019

18:00 – 18:40 Συνάντηση στο σημείο εκκίνησης (Σούπερ Μάρκετ Χαλκιαδάκης, Κων/νου Παλαιολόγου 33)- Γνωριμία συμμετεχόντων

18:40 – 19:10 Περίπατος – Ξενάγηση στη σκάλα (Οδός Αργυροκάστρου & Οδός Νίκωνος) – επιτόπια ανάλυσημε δραστηριότητες 

19:10 – 19:40 Συζήτηση & καταγραφή των παρατηρήσεων της ξενάγησης (Οδός Νίκωνος)

19:40 – 20:00 “Αστική Μπουγάδα” – Δράση παρουσίασης  παρατηρήσεων της ξενάγησης (Οδός Νίκωνος)/ δημιουργική παρουσίαση παρατηρήσεων ξενάγησης 

20:00 – 21:00 “Θερινό Σινεμά” – Προβολή επεισοδίου της εκπομπής της ΕΡΤ3 “Αντιδραστήριο” με τίτλο “Ένα Πάρκο από τη Γειτονιά για τη Γειτονιά”* (Οδός Νίκωνος)

21:00 – 22:00 Συζήτηση & κλείσιμο πρώτης ημέρας 

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

17:30 – 18:00 Συνάντηση στην κορυφή της σκάλας (Οδός Νίκωνος μεταξύ Οδού Ν. Πλαστήρα και Β. Κορνάρου)- Εισαγωγή στο παιχνίδι γειτονιάς

18:00 – 19:00 Παιχνίδι γειτονιάς 

19:00 – 19:30 Παρουσίαση παρατηρήσεων παιχνιδιού (Οδός Νίκωνος)

19:30 – 20:30 Σχεδιασμος πλάνου δράσης για την επόμενη ημέρα 

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2019

17:30 – 18:00 Συνάντηση στην κορυφή της σκάλας (Οδός Νίκωνος μεταξύ Οδού Ν. Πλαστήρα και Β. Κορνάρου)

18:00 – 19:30 Υλοποίηση σχεδίου δράσης 

19:30 – 20:00 Ανακεφαλαίωση τριημέρου – Συζήτηση 

20:00- 21:00 Γιορτή – κλείσιμο 

*το επεισόδιο της εκπομπής της ΕΡΤ3 “Αντιδραστήριο” με τίτλο “Ένα Πάρκο από τη Γειτονιά για τη Γειτονιά” προβάλλεται με την άδεια και προέρχεται από το  “Αρχείο Ε.Ρ.Τ. Α.Ε.”.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos