Στον Peter Bien το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης"
ο δήμαρχος Ηρακλείου απονέμει το βραβείο στον Peter Bien

Μια λιτή αλλά ουσιαστική βραδιά  πολιτισμού,  αφιερωμένη στον κορυφαίο μελετητή διεθνώς του Νίκου Καζαντζάκη, τον ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth

των Η.Π.Α κ. Peter Bien,  καθώς και στον ίδιο τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, έζησαν όσοι γέμισαν το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου την Βασιλική του Αγίου Μάρκου. Ο Δήμος Ηρακλείου, δια του Δημάρχου κ. Βασίλη Λαμπρινού,  απένειμε στον κ. Bien το βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» για την ιδιαίτερα σημαντική συμβολή του στην οικουμενική προβολή και μελέτη του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Η σεμνή τελετή βράβευσης του κ. Bien άνοιξε με τον χαιρετισμό του Δημάρχου, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Το 1977, με πρόταση του αλησμόνητου Μανόλη Καρέλλη, Δημάρχου Ηρακλείου τότε, εντάχθηκε στα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης». Η απονομή του σε σημαντικές προσωπικότητες, που με το έργο τους προέβαλαν την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Κρήτης, καταξίωσε, το Βραβείο αυτό πανελληνίως, κατά την διάρκεια των δεκαετιών που ακολούθησαν.

Το Βραβείο αυτό τιμά βέβαια, διαχρονικά, πρωτίστως τον μείζονα Ηρακλειώτη Δημιουργό, Νίκο Καζαντζάκη. Εβδομήντα σχεδόν χρόνια από την ολοκλήρωση της ζωής και του πνευματικού του μόχθου, ο Καζαντζάκης, αποτελεί πάντα, παράδειγμα δημιουργού, που κατόρθωσε, με άξονα την εσωτερική ελευθερία και τόλμη (ιδιότητες που ο ίδιος ονόμασε: “Κρητική Ματιά” απέναντι στην ζωή) να συνθέσει ένα έργο οικουμενικών διαστάσεων, του οποίου η σημασία και η απήχηση υπερέβησαν την δοκιμασία του χρόνου και τον κατέταξαν οριστικά στους μεγάλους Ευρωπαίους συγγραφείς των τελευταίων αιώνων.

Το εφετινό Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης», ενταγμένο στον θεματικό κύκλο «Μελετών αναφερόμενων στο έργο και την ζωή» του Κρητικού συγγραφέα, απονέμεται στον κ. Peter Bien, ομότιμο καθηγητή της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth των Η.Π.Α, κορυφαίο σήμερα μελετητή, ερευνητή, και μεταφραστή, διεθνώς, του Νίκου Καζαντζάκη. Η αφοσίωση του κ. Bien στα Νεοελληνικά Γράμματα, για περισσότερο από μισόν αιώνα, η προβολή της διαχρονικής Ελλάδος στο εξωτερικό, μέσω μιας παγκόσμιας γλώσσας, όπως είναι σήμερα η αγγλική, είναι γεγονότα εντελώς ξεχωριστής σημασίας. Η παρουσία του στην σημερινή εκδήλωση τιμά ιδιαιτέρως την πόλη μας. Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου καταθέτουμε την ευγνωμοσύνη μας κι ευχόμαστε στον κ.  Bien, καλή συνέχεια στο σπουδαίο έργο του».

Στον Peter Bien το βραβείο "Νίκος Καζαντζάκης"
από την εκδήλωση στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου του κ. Bien από την επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη, η οποία έκλεισε την εξαιρετική ομιλία της λέγοντας στον Αμερικανό καθηγητή: «Στα περισσότερα από τα 400 γράμματα του Καζαντζάκη στον Πρεβελάκη, ο πρώτος αποχαιρετά τον δεύτερο με το «Ο Θεός να ’ναι μαζί σας», μα σε ένα, στις 31  Ιανουαρίου του 1949, από την Αντίπολη, παραλλάσσει λίγο τον χαιρετισμό, και μ’ αυτόν επιτρέψτε μου να σας ευχηθώ κι εγώ απόψε: «Ο Θεός της Κρήτης μαζί Σας. Para siempre [Για πάντα]»

Εν συνεχεία ο κ. Peter Bien παρέλαβε στον ειδικά φιλοτεχνημένο για την περίσταση φάκελο το Βραβείο «Νίκος Καζαντζάκης» από τον Δήμαρχο Ηρακλείου και στον λόγο του – διανθισμένο με οξυδέρκεια, σοφία, χιούμορ και μνήμες από την πορεία της ζωής του –  αφού ευχαρίστησε τον Δήμο Ηρακλείου για την ξεχωριστή τιμή που του έκανε, περιέγραψε την μακρόχρονη σχέση του με τον Νίκο Καζαντζάκη, πώς τον γνώρισε, πώς τον αγάπησε, πώς τελικά ακόμα και όταν λοξοκοίταξε προς άλλους συγγραφείς, πάντα επέστρεφε στον δημιουργό της «Αναφοράς στον Γκρέκο» (κατ΄ αντιστοιχία, ο κ. Bien τιτλοφόρησε την δική του ομιλία «Αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη»), τον οποίο, παρότι μελετάει για περισσότερο μισό αιώνα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, ούτε μια στιγμή δεν τον βρήκε κουραστικό.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε  με την άψογη παρουσίαση του έργου του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, από την Λίλυ Δάκα (πιάνο) και τον Γιάννη Κασσωτάκη (ερμηνεία).

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos