Νόαμ ΤσόμσκιΣτο Ηράκλειο βρίσκεται προσκεκλημένος του Δήμου και του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο γνωστός Πανεπιστημιακός, διανοητής και φιλόσοφος Νόαμ Τσόμσκι, για να συμμετάσχει στο πρώτο παγκόσμιο φιλοσοφικό συνέδριο το οποίο διοργανώνεται από κοινού, από τον Δήμο Ηρακλείου και τον τομέα φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το μεσημέρι της Τρίτης, (23/5), συναντήθηκε με τους δημοσιογράφους στη αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου και ως ήταν αναμενόμενο, όλη η συζήτηση είχε να κάνει με τη παγκόσμια κατάσταση, τον ρόλο των Αμερικανών και των συμμάχων τους και πολλά άλλα.

Εάν ίσχυε το κράτος δικαίου, απάντησε, ή Αμερικανική κυβέρνηση θα έπρεπε να είχε κααδικαστεί σε θάνατο ως απόρροια των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, αλλά, δυστυχώς σήμερα το κράτος δικαίου ισχύει μόνο για τους αδύνατους.

Για τα Βαλκάνια προέβλεψε ότι θα συνεχιστεί η πολιτική του διαίρει και βασίλευε, με μόνη ελπίδα αντίδρασης τη συνεργασία των λών της περιοχής.

Για τη κατάσταση στο Νταρφούρ μας είπε ότι χρειάζεται διεθνής προσεκτική παρέμβαση, για να πάψει να χάνει τη ζωή του ο κόσμος, είτε από τις σφαγές, είτε από τη πείνα και τις αρρώστιες.

Στα έδρανα του Δημ. Συμβ. ΗρακλείουΓια την υπόθεση της παγκόσμιας τρομοκρατίας, ο Νόαμ Τσμσκι, ήταν ξεκάθαρος: Για τους κυβερνώντες τις ΗΠΑ, ο στόχος δεν είναι η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά το συμφέρον τους ανά το κόσμο. ¶λλωστε να μην ξεχνάμε ότι παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις και από τους Αμερικανούς, όπλα μαζικής καταστροφής υπήρχαν στο Ιράκ, υπό την εποπτεία των διεθνών παρατηρητών. Αλλά κατά την εισβολή, εκδιώχθηκαν οι παρατηρητές και οι εγκαταστάσεις αυτές, αποψιλώθηκαν συστηματικά, χωρίς να γνωρίζει κανείς τι έγινε το πυρηνικό ή βιολογικό υλικό που εκλάπη.

Για τη νότια Αμερική ο κύριος Τσόμσκι πήρε αποστάσεις και από τις δύο πλευρές, λέγοντας ότι ούτε στις ΗΠΑ, αλλά ούτε στη ν. Αμερική, υφίσταται η δημοκρατία όπως θα θέλαμε. Αλλά η εμφάνιση για πρώτη φορά γηγενών, ιθαγενών, κυβερνώντων είναι απόρροια της πολιτικής Μπους στη περιοχή και τις αντιδράσεις που αυτή προκαλεί.

ια τη πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων από τις ΗΠΑ, ο Νόαμ Τσόσκι είπε ότι η Αμερικανική κυβέρνηση δεν βλέπει με καλό μάτι τα άλλα κέντρα που υπάρχουν στο κόσμο ή και εμφανίζονται να ισχυροποιούνται, όπως την Ευρώπη και τη Κίνα. Δυστυχώς το αντιπυρηνικό κίνημα, που ήταν ισχυρό τη δεκαετία του 90, σήμερα έχει ατονήσει, με ποιες συνέπειες αναρωτήθηκε.

Τέλος, σε ερώτηση γιατί τον έχουν κατατάξει στο κατάλογο των Αμερικανών εκείνων που «κάνουν κακό» στην Αμερικανική νεολαία, ο διάσημος διανοητής απάντησε ότι το βιομηχανικό κατεστημένο στις ΗΠΑ, εν ανέχεται ανεξάρτητες φωνές, γι αυτό και ο ίδιος, αλλά και μερικές δεκάδες ελεύθερα σκεπτόμενες προσωπικότητες βρίσκονται στη μαύρη λίστα αυτή.

Δικτυακός τόπος του Νόαμ Τσόμσκι

Print Friendly, PDF & Email

Από manos