37ο συνέδριο Ευρωπαϊκού δικτύου Γεωπάρκων

Λεωνίδας Τερζής, Βαγγέλης Περάκης

Λεωνίδας Τερζής, Βαγγέλης Περάκης

Στο Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO, Basque Coast στην Ισπανία, στις 17-18 & 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε το 37ο συνέδριο της Συντονιστικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού δικτύου Γεωπάρκων. Το Γεωπάρκο της Σητείας συμμετείχε  για πρώτη φορά μετά την ένταξη και την αναγνώριση του ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο της UNESCO και εκπροσωπήθηκε, από τον πρόεδρο του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. και αντιδήμαρχο Σητείας Λεωνίδα Τερζή και τον συντονιστή του Γεωπάρκου Σητείας Βαγγέλη Περάκη, την παρουσία του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. υποστήριξε οικονομικά  ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας με πρωτοβουλία του Προέδρου του και Δημάρχου, κυρίου Πατεράκη Θεοδώρου.

Το συνέδριο ξεκίνησε την Πέμπτη 17 Μαρτίου με το καλωσόρισμα και την εγγραφή των νέων Γεωπάρκων στην Συντονιστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων, στην οποία συμμετέχει και το Γεωπάρκο της Σητείας. Ακολούθησε συζήτηση προτάσεων και τροποποιήσεις που είχαν να κάνουν με το νέο πρόγραμμα της UNESCO για τα Γεωπάρκα, κανονισμός λειτουργίας,  βιωσιμότητα, ετήσια Συνδρομή, το λογότυπο και η χρήση των λογοτύπων του Παγκόσμιου και Ευρωπαϊκού Δικτύου και κυρίως  της UNESCO. Το λογότυπο του κάθε Γεωπάρκου και κυρίως της UNESCO, θα πρέπει αυστηρά να τηρούν τις σχετικές αποφάσεις και δεν μπορεί να γίνετε χρήση από κανένα χωρίς να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του φορέα διαχείρισης του κάθε Γεωπάρκου. Ζήτημα που απασχολεί τα περισσότερα παγκόσμια Γεωπάρκα. Στην συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις νέες αιτήσεις για ένταξη Γεωπάρκων στο Παγκόσμιο Δίκτυο, εκπαιδευτικά προγράμματα κ.λ.π.

Την ίδια ημέρα επισκεφτήκαμε την πόλη San Sebastian, η οποία είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2016, το ναυπηγείο  San Juan όπου έγινε ενημέρωση για το έργο που χρηματοδοτείται από την UNESCO και αφορά την κατασκευή πλοίων Φαλαινοθηρίας όπως αυτά κατασκευάζονταν τον 16ο αιώνα. Η ημέρα έκλεισε με επίσημη δεξίωση στο Δημαρχείο της πόλης.

παρουσιάζει την ιστορία της Γής  για πάνω από 60 εκατομμύρια χρόνια

παρουσιάζει την ιστορία της Γής για πάνω από 60 εκατομμύρια χρόνια

Την Παρασκευή 18 Μαρτίου συνεχίστηκε το συνέδριο όπου συζητήθηκαν οι δράσεις που θα αναπτυχθούν από τα Γεωπάρκα την τρέχουσα χρονιά, όπως η οργάνωση εκδηλώσεων για την εβδομάδα των Γεωπάρκων, για τις προσεχείς συνεδριάσεις του Ευρωπαϊκού και Παγκόσμιου Δικτύου Γεωπάρκων. Σημαντική ήταν η ενημέρωση για τα νέα χρηματοδοτούμενα Ευρωπαϊκά προγράμματα και τον συντονισμό των Γεωπάρκων για κατάθεση κοινών δράσεων και έργων προκειμένου να χρηματοδοτηθούν. Ενημερωθήκαμε για τα αποτελέσματα της συμμετοχής των Γεωπάρκων στην τουριστική έκθεση ITB 2016 που πραγματοποιήθηκε στην Γερμανία και μια σειρά οργανωτικών θεμάτων. Το συνέδριο έκλεισε με τις συναντήσεις των θεματικών ομάδων εργασιών του Δικτύου, στις οποίες το Γεωπάρκο Σητείας συμμετείχε στη  θεματική ομάδα που ασχολείται με τα απολιθώματα, την ανάδειξη και την προστασία τους.

Το Σάββατο 19 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η ξενάγηση στο Γεωπάρκο Basque Coast.   Η βασκική Ακτή του Γεωπάρκου βρίσκετε σε  μια μικρή περιοχή και περιλαμβάνει τους δήμους της Zumaia, Deba και Mutriku. Γεωλογία της περιοχής είναι μοναδική και στα 13 χλμ βραχωδών ακτών ο επισκέπτης βλέπει την εντυπωσιακή διαμόρφωση των στρωμάτων βράχου με φλύσχη, σαν ένα μεγάλο ανοικτό βιβλίο, που παρουσιάζει την ιστορία της Γής  για πάνω από 60 εκατομμύρια χρόνια.

Μέσα από τις παραπάνω συναντήσεις  εξήχθησαν χρήσιμα συμπεράσματα για την λειτουργία των Γεωπάρκων ως μοχλών ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών , εκδηλώθηκε το ενδιαφέρον των συνέδρων για το ιδιαίτερο γεωλογικό απόθεμα της περιοχής της Σητείας ως νέο Γεωπάρκο ,συζητήθηκε η περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των Γεωπάρκων και η λογική της  αύξησης της επισκεψιμότητας των εν λόγο περιοχών .

Από την πλευρά του ο Δήμος Σητείας θα συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην λογική της εξωστρέφειας και της αναδείξεις, των συντριπτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η περιοχή μας, γεγονός που αποδεικνύεται με τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει .

Print Friendly

You may also like...

%d bloggers like this: