Παγκόσμια ημέρα βουνού 2021

O E.O.Σ. Λασιθίου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας βουνού   ( 11 Δεκεμβρίου), διοργανώνει  την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 ανάβαση στην κορυφή Τούμπα Μουτσούνα (1538μ.) της οροσειράς της Δίκτης προστατευμένης περιοχής  NATURA 2000.

Η ανάβαση μας με συμμετέχοντες και άλλους ορειβατικούς συλλόγους   θα έχει συμβολικό χαρακτήρα διαμαρτυρίας γιατί όπως και σε όλη την υπόλοιπη οροσειρά έτσι και στην  Τούμπα Μουτσούνα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας ( Ρ.Α.Ε.)  προέβη στις 17 Νοεμβρίου  2021  ,σε  νέα επικαιροποίηση αδειών παραγωγής (με ευνοϊκότερους όρους) στην ΤΕΡΝΑ για την εγκατάσταση  11 γιγαντιαίων ανεμογεννητριών ( ΒΑΠΕ) .

Συνολικά 75 γιγάντιες ανεμογεννήτριες βιομηχανικού τύπου   προβλέπονται να εγκατασταθούν περιμετρικά του Οροπεδίου Λασιθίου-  Καθαρού που η κάθε μια έχει ύψος 120 μέτρα και φτερωτή 70 μέτρα .

 Βιομηχανικού τύπου (ΒΑΠΕ) ανεμογεννήτριες αδειοδοτήθηκαν  για τις κορυφές της Δίκτης :  Τούμπα Μουτσούνα 1538 μ  πάνω  από το Ψυχρό και το Δικταίο Άντρο   11  ανεμογεννήτριες  ισχύος 33 MW    και Σαρακινό  1588μ – Μικρό Αφέντη  1571 μ  πάνω από την Πλάτη   14 ανεμογεννήτριες    ισχύος 42MW. 

Λουλουδάκι ( Πάνω από Ι Μ Βιδιανής)  με 13 ανεμογεννήτριες 29,9MW,  τη Σελένα με 13 Α/Γ  29,9MW,  Βαρσάμη (πάνω από Μέσα Λασίθι)   με 12 Α/Γ  27,6 MW,   στο Καθαρό με 12 Α/Γ  27,6MW .  Εδώ έρχονται να προστεθούν άλλες 29 στις   κορυφές  της Ανατολικής  Σελένας   ΄΄Μαχαιρά ΄΄σε  υψόμετρο 1487 μ  13 ανεμογεννήτριες ισχύος 29,9 MW  και ΄΄Πέζα ΄΄ υψόμετρο 1425μ  16 ανεμογεννήτριες ισχύος 36,8 MW.

Παγκόσμια ημέρα βουνού 2021

Η κορυφή Τούμπα Μουτσούνα αποτελεί μια από τις 9 κορυφές της οροσειράς της Δίκτης, βρίσκεται μέσα σε περιοχή NATURA 2000  στα νότιο-δυτικά του Οροπεδίου Λασιθίου πάνω από τα χωριά Ψυχρό και Πλάτη. Στην  πλαγιά – καρδιά της στα 1025μ. φιλοξενεί το φημισμένο σπήλαιο Δικταίο Άντρο τόπο γέννησης του θεού Δία, ενώ στους πρόποδες της την υπό  ανασκαφή Αρχαία Πλάτα !

Παγκόσμια Ημέρα Βουνού, 11 Δεκεμβρίου

Η 11η Δεκεμβρίου καθιερώθηκε το 2003 από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Βουνού για να αναδείξει τον ζωτικό ρόλο που παίζει το βουνό στη ζωή των ανθρώπων και να υπενθυμίσει στη διεθνή κοινότητα την ευθύνη που έχει για την  τη διατήρησή του.

Τα  βουνά μας τώρα  κινδυνεύουν και ζητούν την προστασία μας .

Υποχρέωση όλων μας σήμερα είναι ο σεβασμός και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος  περισσότερο από ποτέ, η αλλαγή νοοτροπίας και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης όλων μας αποτελεί  πρωταρχικό στόχο για την σωτηρία του.

Σημείο συνάντησης  για όλους στις 08:30 η πλατεία του χωριού “Πλάτη” στο Οροπέδιο Λασιθίου.   Από εκεί θα ξεκινήσουμε και την ανάβαση μας ως την κορυφή . Η εξόρμηση    θα τερματίσει στην πλατεία Ευρώπης κάτω από το   Δικταίο Άντρο στο  Ψυχρό.      

Αρχηγός : ΔΣ       Ώρες  πορείας : 6   Βαθμός δυσκολίας : 2

Αναχώρηση από Άγιο Νικόλαο στις 7:15 το πρωί της Κυριακής μπροστά από τον Λασιθιώτικο  φούρνο στον κόμβο Ξηροκάμπου. 

Απαραίτητος εξοπλισμός : ορειβατικά μποτάκια, μπατόν, αντιανεμικό, τζάκετ  φλίς  – αδιάβροχο, νερό ,σνάκ.

Οι μετακινήσεις από και προς το Λασίθι θα γίνουν με δικά μας μέσα (4 άτομα εντός του αυτοκινήτου).   Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι Παρασκευή βράδυ 10/12/2021 στο τηλέφωνο : 6948040401 & 6972667591 .   ΠΡΟΣΟΧΗ : ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΑΡΝΗΤΙΚΟ RAPID TEST H ΣΕΛΦ ΤΕΣΤ  ΑΝΙΧΝΕΥΣΗΣ   ΚΟΡΟΝΟΙΟΥ

– Η εξόρμηση θα γίνει σύμφωνα με τις οδηγίες  ισχύουν για τα αθλητικά σωματεία με στόχο την μείωση της διασποράς του κορωνοιού. Κάθε συμμετέχων/ουσα θα πρέπει να έχει μαζί του/της μάσκα αντισηπτικό και κατά την πεζοπορία θα κρατά τις απαραίτητες αποστάσεις και θα εφαρμόζει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας βάση οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

ΕΟΣ  ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΕΟΣ Λασιθίου, ανεμογεννήτριες στη Θρυπτή, αρνητική εξέλιξη

Ανάκληση των αδειών ανεμογεννητριών ζητά ο ΕΟΣ Λασιθίου

Ετήσια Γενική Απολογιστική Συνέλευσης του ΕΟΣ Λασιθίου

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos