Περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου Athena International Olive Oil Competition
οι κριτές

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου, «Αthena International Olive Oil Competition», στη Σητεία.

Ο διαγωνισμός συνδιοργανώθηκε από το Δήμο Σητείας, το Επιμελητήριο Λασιθίου, τον Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας και την εταιρεία Vinetum και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Οι παγκοσμίου φήμης κριτές αξιολόγησαν περισσότερα από 550 δείγματα από εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, τηρώντας αυστηρά πρωτόκολλα και εξασφαλίζοντας το αδιάβλητο της διαδικασίας.

Ο Διαγωνισμός ξεκίνησε την Τετάρτη 6 Απριλίου με την επίσημη τελετή έναρξης, στην οποία συμμετείχαν εκτός από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και την Γενική Γραμματέα του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ.κ. Κύριλλος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μανόλης Θραψανιώτης, ο Δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσης Καλαντζάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λασιθίου κ. Μανόλης Καζαμίας, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των Αρχών, του αγροτικού τομέα, φορείς και σύλλογοι της περιοχής. 

Ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Ζερβάκης αφού καλωσόρισε θερμά τους παρευρισκόμενους, ευχήθηκε καλή επιτυχία στις διαδικασίες διεξαγωγής του διαγωνισμού και δήλωσε « Η φιλοξενία του διαγωνισμού έρχεται να αναδείξει περαιτέρω τη σημασία της Σητείας στο ελαϊκό γίγνεσθαι, τον ταυτόσημο με την ελιά πολιτισμό της και το πλέον αναγνωρισμένο παγκοσμίως ελληνικό ελαιόλαδο, ΠΟΠ Σητεία Λασιθίου Κρήτης ».

Περιμένοντας με αγωνία τα αποτελέσματα του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Ελαιολάδου Athena International Olive Oil Competition
στη μεγάλη τραπεζαρία της Μονής Τοπλού

Ακολούθησε έκθεση ελαιολάδων, σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Λασιθίου όπου οι παραγωγοί/τυποποιητές  του Λασιθίου είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα ελαιόλαδα τους στους επισκέπτες και στους κριτές του διαγωνισμού.

Οι κριτές ακολούθησαν ένα πλούσιο πρόγραμμα που στόχο είχε την προβολή του ελαιολάδου της Σητείας μέσα από την ιστορία, τον πολιτισμό και τη γαστρονομία της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε την Τετάρτη με επίσκεψη στο Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ και ακολούθησε σεμινάριο για την ιστορία, τον πολιτισμό και τον ελαιώνα της περιοχής, με έμφαση στα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Στη συνέχεια οι φιλοξενούμενοι του Δήμου Σητείας αναχώρησαν για τη Ζάκρο, όπου επισκέφτηκαν το ελαιουργείο της περιοχής, δοκίμασαν τοπικά εδέσματα με βάση το ελαιόλαδο και τέλος ξεναγήθηκαν στο Μινωικό Ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου.

Την Πέμπτη το πρόγραμμα των κριτών και των δημοσιογράφων περιελάμβανε επίσκεψη στην Μονή Τοπλού, μοναστηριακό γεύμα στην τραπεζαρία της Μονής και επίσκεψη στο εξωτικής ομορφιάς Φοινικόδασος του Βάι.

Την Παρασκευή οι κριτές, οι φιλοξενούμενοι και οι υπεύθυνοι του διαγωνισμού ξεναγήθηκαν σε ελαιώνα με αιωνόβιες ελιές στα Έξω Μουλιανά και εν συνεχεία απόλαυσαν τοπικά εδέσματα στο γραφικό ψαροχώρι Μόχλος.

Την Παρασκευή το μεσημέρι οι επαγγελματίες της εστίασης είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον διακεκριμένο Σεφ Γ. Μπαξεβάνη και τον Στρ. Πατσάκη (Hotel Manager) για το πόσο σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε τοπικά προϊόντα για την οικονομία ενός τόπου.

Το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης, Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής προσφέρανε τοπικά εδέσματα, με βάση το ελαιόλαδο, στους παρευρισκόμενους επισκέπτες.

Η μέρα ολοκληρώθηκε με ένα μεγάλο πάρτι στους κεντρικούς δρόμους της πόλης όπου οι κριτές και οι ντόπιοι γίνανε μια παρέα και γλεντήσανε μέχρι το πρωί!

Το Σάββατο το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσκεψη σε υπεραιωνόβιο ελαιώνα στους Πεύκους, τελετή υιοθέτησης αρχαίας ελιάς από τους κριτές του διαγωνισμού και δείπνο με παραδοσιακά πιάτα βασισμένα στο ελαιόλαδο σε εστιατόριο της περιοχής.  

«Η συγκλονιστική αυτή εμπειρία» όπως τη χαρακτήρισαν οι συμμετέχοντες στο Διαγωνισμό ολοκληρώθηκε και τώρα αναμένουμε με αγωνία τα αποτελέσματα, ελπίζοντας τα ελαιόλαδα του Λασιθίου και της Κρήτης γενικότερα να κερδίσουν πολλές διακρίσεις και βραβεία.

Ευχαριστήριο του δημάρχου Σητείας

Ευχαριστήριο του δημάρχου Σητείας

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας 7, 8 και 9 Απριλίου.

Η Σητεία κατάφερε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο να καταγραφεί στη συνείδηση όλων όσων βρέθηκαν στην πόλη μας τις ημέρες αυτές, σαν την πόλη του ελαιολάδου και να αναδείξει πόσο άρρηκτα συνδεδεμένες είναι όλες οι πτυχές της ζωής αυτού του τόπου με το ελαιόλαδο.

Το όνομα της Σητείας χαράκτηκε στον αμφορέα της διοργάνωσης ως μια από τις διοργανώτριες πόλεις του «Αthena International Olive Oil Competition».

Δεν θα μπορούσαμε να μην εκφράσουμε τις θερμότερες ευχαριστίες μας, για τη συμβολή τους στο σημαντικό αυτό εγχείρημα, στους:

Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: τον Υπουργό κ. Γιάννη Πλακιωτάκη και το Γ.Γ. κ. Μανώλη Κουτουλάκη, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων: τον Υπουργό κ. Γιώργο Γεωργαντά και τους Γ.Γ. κ.κ. Χριστιάνα Καλογήρου και Δημήτρη Παπαγιαννίδη,  Επιμελητήριο Λασιθίου:  τον πρόεδρο κ. Θωμά Χαριτάκη και την αντιπρόεδρο κ. Νατάσα Πλακάκη, Οργανισμό Ανάπτυξης Σητείας: το Δ/νοντα Σύμβουλο κ. Νίκο Διαλυνά και τα στελέχη του οργανισμού, εταιρεία Vinetum: τον πρόεδρο κ. Ντίνο Στεργίδη και τα στελέχη της εταιρείας, Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη κ.κ. Κύριλλο, Ιερά Μονή Τοπλού και τον Ηγούμενο Αμβρόσιο Σκαρβέλη, Τμήμα Επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου: τον πρόεδρο Δρ. Γιώργο Μαρκάκη και τον αναπλ. πρόεδρο κ. Γιώργο Φραγκιαδάκη, πρόεδρο του Δ.Ο.Κ.Α.Σ. κ. Κωστή Λυμπερίου.

Ευχαριστούμε επίσης τη διευθύντρια του διαγωνισμού κ. Μαρία Κατσούλη, τους διεθνείς κριτές που μας τίμησαν με την παρουσία τους, τους καλεσμένους μας σεφ και δημοσιογράφους του αγροτικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ και ιδιαίτερα τη σεφ κ. Κωνσταντίνα Βούλγαρη για τη μοναδική γευστική εμπειρία στο Μοναστήρι της Ιεράς Μονής Τοπλού, τους τυποποιητές ελαιολάδου που συμμετείχαν στην έκθεση και όλους τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τα χωριά μας που αγκάλιασαν το διαγωνισμό, το Σύλλογο Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας και όλους τους επαγγελματίες του χώρου που ανέδειξαν με τον καλύτερο τρόπο τη Σητειακή διατροφή, τον Εμπορικό Σύλλογο Σητείας, την Ένωση Ξενοδοχείων Σητείας, τους Πολιτιστικούς μας Συλλόγους, τους εθελοντές,  τους χορηγούς και όλους τους ανθρώπους των ΜΜΕ για τη συνεχή και αδιάκοπη προβολή τόσο του διαγωνισμού, όσο και των παράλληλων παρουσιάσεων και εκδηλώσεων.

Στόχος μας ο 7ος Διεθνής Διαγωνισμός Ελαιολάδου «Αthena International Olive Oil Competition» που πραγματοποιήθηκε στην πόλη μας να αποτελέσει το σημείο εκκίνησης νέων δεδομένων για την εξωστρέφεια αυτού του τόπου με πολλαπλά οφέλη στον πρωτογενή, τουριστικό και κοινωνικό τομέα.

Ανανεώνουμε το ραντεβού μας τέλη Μαϊου στην απονομή των βραβείων που θα γίνει στο Ζάππειο Μέγαρο.

Print Friendly, PDF & Email

Από giorgos