Από διαδήλωση ενάντια στα μεταλλαγμένα «Σήμερα, Τρίτη 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία που μπορούμε να προσβάλλουμε την απόφαση της Επιτροπής που υποχρεώνει την Ελλάδα να καλλιεργήσει το μεταλλαγμένο καλαμπόκι ΜΟΝ810 της Μονσάντο. Οι ΓΕΣΑΣΕ, GREENPEACE, ΕΚΠΟΙΖΩ, ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ, ΚΕΠΚΑ στο ρόλο του ξυπνητηριού. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να παραμένει πρωτοπόρος στον πολυετή αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υιοθετώντας τις προτάσεις των οργανώσεων που αντιτίθενται στα μεταλλαγμένα και ταυτιζόμενο έτσι με τις ευαισθησίες της συντριπτικής πλειονότητας των ελλήνων πολιτών, προέβη σε νέα απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένου καλαμποκιού της MONSANTO.
Οι οργανώσεις που αγωνίζονται για την αναβάθμιση της Γεωργίας, την προστασία του περιβάλλοντος και τη διασφάλιση των καταναλωτών θα στηρίξουν την απαγόρεση αυτή καθώς και κάθε περαιτέρω έμπρακτη πρωτοβουλία της κυβέρνησης να διατηρήσει την ελληνική επικράτεια ελεύθερη από τα μεταλλαγμένα.
Η νέα απόφαση απαγορεύει επιπλέον 14 ποικιλίες του μεταλλαγμένου καλαμποκιού της MONSANTO ΜΟΝ 810 , τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέγραψε πρόσφατα στον Ευρωπαϊκό Κατάλογο Σπόρων χωρίς να ενημερώσει τους ευρωπαίους πολίτες.
Συνεπώς απαγορεύονται συνολικά 31 ποικιλίες. Η ελληνική πρωτοβουλία θα αποβεί ιδιαίτερα σημαντική για τα κράτη-μέλη που διατηρούν αντίστοιχες απαγορεύσεις. Ήρθε η ώρα η Ελλάδα να αναλάβει πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ώστε να σταματήσει η εισβολή των μεταλλαγμένων και να διατηρηθεί το δικαίωμα των χωρών να διατηρούν την επικράτεια τους ελεύθερη από Γενετικά Τροποποημένους Οργανισμούς.
Κοινή δήλωση για την απαγόρευση καλλιέργειας του Γενετικά Τροποποιημένου καλαμποκιού ΜΟΝ
Έφθασε η κρίσιμη στιγμή κατά την οποία η Ελλάδα καλεται να αποδείξει ότι παραμένει πρωτοπόρος στον πολυετή αγώνα ενάντια στα μεταλλαγμένα.
Έφθασε η κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση καλείται να αναλάβει όλες εκείνες τις νομικές ή άλλες πρωτοβουλίες τις οποίες η δια θεωρεί ενδεδειγμένες, που θα έχουν ως τελικό αποτέλεσμα τη συνέχιση της απαγόρευσης καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων στη χώρα μας.
Έφθασε η κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ταυτιστεί με την διακηρυγμένη θέση όλων των πολιτικών δυνάμεων του Κοινοβουλίου, του συνόλου της Αυτοδιοίκησης, πλέον του 95% των Ελλήνων πολιτών.
Όλοι όσοι αγωνίζονται για την αναβάθμιση της Ελληνικής Γεωργίας, τη διασφάλιση του καταναλωτή, την προστασία του περιβάλλοντος, θα στηρίξουν κάθε πρωτοβουλία που θα έχει ως τελικό αποτέλεσμα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της χώρας, την έμπρακτη απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων.
Σε αντίθετη περίπτωση, θα αναλάβουμε κάθε μορφής δράση για να αποτρέψουμε την εισβολή των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον, τη γεωργία, τη διατροφή μας».
ΓΕΣΑΣΕ
GREENPEACE
ΕΚΠΟΙΖΩ
ΙΝΚΑ/ΓΟΚΕ
ΚΕΠΚΑ
έο μεταλλαγμένο καλαμπόκι βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σοβαρές ενδείξεις για επιπτώσεις στην υγεία από την κατανάλωσή του. Σταματήστε το!
Το μεταλλαγμένο καλαμπόκι MON 863 που θέλει να φέρει στην ευρωπαϊκή αγορά η εταιρία βιοτεχνολογίας Monsanto, φαίνεται ότι ενέχει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία. Αυτό προκύπτει από την έκθεση που κατέθεσε η ίδια η εταιρία στην Ε.Ε., όταν ζήτησε έγκριση για την εισαγωγή αυτής της ποικιλίας καλαμποκιού στην ευρωπαϊκή αγορά και τη χρήση της σε τρόφιμα αι ζωοτροφές.
Πράγματι, πειράματα σε ποντίκια που τράφηκαν με το MON 863 παρουσίασαν σοβαρά προβλήματα στο αίμα και σε διάφορα όργανα (όπως φλεγμονές και μειωμένο βάρος νεφρών).
Η Monsanto όμως ζήτησε τα συγκεκριμένα στοιχεία να μη δημοσιοποιηθούν, επειδή είναι απόρρητα… επαγγελματικά μυστικά! Μετά από παρέμβαση της Greenpeace στη Γερμανία και ακόλουθη δικαστική νίκη, τα στοιχεία ήρθαν στη δημοσιότητα και αξιολογήθηκαν και από ανεξάρτητους επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους καθηγητές Καρλ Βεγκσάιντερ (Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομετρίας του Πανεπιστημίου του Αμβούργου στη Γερμανία) και Ζιλ-Ερίκ Σεραλινί (μοριακός βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Καέν στη Γαλλία), η Monsanto χρησιμοποίησε λανθασμνες στατιστικές μεθόδους για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να υποβαθμίσει τις συνέπειες του MON 863 στην υγεία.
Παρά τις σοβαρές ανησυχίες όμως, η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) γνωμοδότησ θετικά για το MON 863, εξυπηρετώντας για άλλη μια φορά τα συμφέροντα των εταιριών βιοτεχνολογίας και αδιαφορώντας για την υγεία των ευρωπαίων πολιτών και την προστασία του ευρωπαϊκού περιβάλλοντος.
Μετά τη θετική γνωμοδότηση της EFSA το μεταλλαγμένο καλαμπόκι έχει περάσει από έναν κυκεώνα ψηφοφοριών, με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. να ψηφίζουν εναντίον του και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιμένει στη χορήγηση έγκρισης για την εισαγωγή του στην ευρωπαϊκή αγορά.
Η τελκή απόφαση θα ληφθεί στις αρχές Δεκεμβρίου μετά από νέα ψηφοφορία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως φαίνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για άλλη μία φορά θα περιφρονήσει επιδεικτικά τις αποφάσεις των κρατών μελών και την άρνηση των ευρωπαίων πολιτών να καταναλώνουν μεταλλαγμένα, και θ δώσει έγκριση στο μεταλλαγμένο καλαμπόκι MON 863.
Μπορούμε όμως ακόμα να αλλάξουμε τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επικοινωνώντας με τον Επίτροπο για Θέματα Υγείας και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Κυπριανού, και ζητώντας να σταματσει άμεσα η διαδικασία έγκρισης του μεταλλαγμένου καλαμποκιού ΜΟΝ 863.
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
Print Friendly, PDF & Email

Από manos