ΒαιΗ Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης εφιστά την προσοχή όλων των αρμόδιων φορέων, αφού για πρώτη φορά εμφανίστηκε στη χώρα μας ένας επικίνδυνος εντομολογικός εχθρός στα φοινικοειδή, αποκαλούμενος και «κόκκινος ρυγχωτός κάνθαρος». Επειδή στο νομό Λασιθίου υπάρχει το δάσος Βαΐου, αποτελούμενο από το μοναδικό είδος «Φοίνικας του Θεόφραστου», οι προσπάθειες όλων στρέφονται στη διαφύλαξη του.

Εξάλλου τα φοινικόδεντρα αποτελούν σημείο έλξης για χιλιάδες τουρίστες που επισκέπτονται τον τόπο κάθε χρόνο. Είναι αδιαμφισβήτητα μία σημαντική αισθητική παρουσία στο τοπίο των τουριστικών θερέτρων και κοινόχρηστων χώρων.
Το έντομο αυτό θεωρείται σήμερα ο σημαντικότερος εχθρός των φοινικοειδών και εντοπίσθηκε πρόσφατα στο Ηράκλειο και τη Χερσόνησο. Μεγάλος αριθμός από προνύμφες του εισχωρούν στο εσωτερικό των δένδρων ανοίγοντας στοές και κατατρώγοντας τo.
Σαν αποτέλεσμα τα φύλλα αρχικά πέφτουν προς τα κάτω (σαν μαραμένα), σε επόμενο στάδιο ξηραίνονται, πέφτουν, ο κορμός – ενώ εξωτερικά μπορεί να δείχνει εντάξει- εσωτερικά είναι κατεστραμμένος σε μεγάλο βαθμό, με συνέπεια το θάνατο του δένδρου.
Δυστυχώς όταν γίνεται αντιληπτό ότι υπάρχει πρόβλημα, η ζημιά είναι ήδη πολύ σοβαρή και ανεπίστρεπτη.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos