Γιώργος Χατζημαρκάκης

Ευρωβουλευτής FDP

Ο ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργης Χατζημαρκάκης με επιστολή του ενημέρωσε τον υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Μπασιάκο για το πρόβλημα που έχει προκύψει στην προώθηση των κρητικών κηπευτικών στη Γερμανική αγορά. Ο ίδιος ο κ. Χατζημαρκάκης ενημερώθηκε για το θέμα από τον δήμαρχο Ιεράπετρας κ. Νίκο Χριστοφακάκη, ο οποίος του μίλησε για τις συνέπειες για την τοπική κοινωνία και προτείνει την ταυτοποίηση των πιστοποιήσεων που ισχύουν σήμερα, με εκείνες που ζητούνται, για να αποφευχθεί οικονομικό αδιέξοδο για τους παραγωγούς.

Αναλυτικά η επιστολή
 
«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
 
Όπως ήδη σας είναι γνωστό μεγάλες αλυσίδες super markets της Γερμανίας έχουν ενημερώσει με επιστολή τους Έλληνες εξαγωγείς οπωροκηπευτικών ότι από σήμερα εν θα δέχονται προϊόντα εφόσον δεν πληρούν τις προδιαγραφές του πιστοποιητικού EuroGap (για τους παραγωγούς) και του IFS (για τις εμπορικές εταιρείες).
 
Με λύπη μου μαθαίνω πως οι παραγωγοί στην γενέτειρα μου Ιεράπετρα Λασιθίου αλλά και γενικά σε όλη τη νότια Κρήτη όπου καλλιεργούνται κηπευτικά, βρίσκονται σε μεγάλη αναστάτωση και προβληματισμό για την εξέλιξη αυτή, αφού τα προϊόντα τους, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικής ποιότητας και διαθέτουν τις πιστοποιήσεις που οι παραγωγοί γνώριζαν μέχρι σήμερα, δεν μπορούν να προωθηθούν στη Γερμανική αγορά.
 
Το θέμα στη Γερμανία έχει προκύψει εξαιτίας δημοσιευμάτων των τελευταίων μηνών για ακατάλληλα προς βρώση κρέατα αλλά και για υπολείμματα χημικών καταλοίπων που έχυν εντείνει την προσοχή των αλυσίδων στα θέματα ασφάλειας και πιστοποίησης των προϊόντων.
 
Ως Ευρωβουλευτής των Ελευθέρων Δημοκρατών της Γερμανίας FDP (ELDR) γνωρίζω πολύ καλά τη γερμανική πραγματικότητα και λογική. Δεν πρόκειται για μια απόφαση που αναιρείται από τη μια στιγμή στην άλλη χωρίς τις απαραίτητες εγγυήσεις. Το θέμα θεωρείται εξαιρετικής σημασίας και ασφαλώς απαιτεί τους κατάλληλους χειρισμούς.
 
Γνωρίζω όμως και την ποιότητα ων προϊόντων της Ιεράπετρας αφού το περασμένο καλοκαίρι είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το συσκευαστήριο της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών της περιοχής και να διαπιστώσω από κοντά την κορυφαία ποιότητα των προϊόντων αλλά και τις σύγχρονες προδιαγραφές που εφαρμόζονται.
 
Αλλωστε τα αποτελέσματα κάθε ελέγχου που εφαρμόζεται σήμερα αποδεικνύει ότι πρόκειται για υγιεινά και ασφαλή προϊόντα. Κατανοώ λοιπόν σήμερα αυτούς τους παραγωγούς που νιώθουν πως αδικούνται κατάφωρα από την εξέλιξη αυτή και ελλοχεύει ο κίνδυνος να υποστεί συνολικά η περιοχή ένα οικονομικό κραχ που θα κλονίσει την τοπική οικονομία.
 
Αν αυτή την περίοδο τα κρητικά προϊόντα μείνουν εκτός Γερμανικής αγοράς θα υπάρχει κόστος και στις ελληνικές επιχειρήσεις της Γερμανίας κάτι που είμαι σε θέση να γνωρίζω άμεσα ως Πρόεδρος του Γερμανοελληνικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, ενώ ταυτόχρονα θα διεισδύσουν αντίστοιχα προϊόντα άλλων αγορών που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αρνητικές συνέπειες οικονομικού χαρακτήρα.
 
Στην παρούσα φάση λοιπόν εκτιμώ πως η επίσημη διαβεβαίωση της Ελληνικής Κυβέρνησης που θα πιστοποιεί με βάση τους έλεγχους του Υπουργείου σας, την καταλληλότητα των προϊόντων μπορεί να αποτελέσει την πρώτη λύση προκειμένου να μην υπάρξουν απώλειες.
 
Εκείνο λοιπόν που απαιτείται άμεσα είναι να βεβαιώσετε με επιστολή προς τον Γερμανό ομόλογο σας κ. Siihofer ότι υπάρχει συμβατότητα των ελληνικών πιστοποιητικών Agro 2.1 και Agro 2.2 με το ζητούμενο πιστοποιητικό και παράλληλα να ενημερωθούν για τη συμβατότητα αυτή οι Γερμανικές αλυσίδες.
 

Όπως σας διαβεβαίωσα και κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στη διάσκεψη του ΠΟΕ στο Χονγκ – Κονγκ, είμαι στη διάθεση σας σε οτιδήποτε μπορώ να φανώ χρήσιμος που θα συμβάλλει στην προώθηση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων.

 
Σχετικοί Δικτυακοί Τόποι
 
Ιστοσελίδα ευρωβουλευτή

Print Friendly, PDF & Email

Από manos