Ιεράπετρα αγρότεςΜπροστά στον κίνδυνο να μείνει αδιάθετη όλη η παραγωγή πρώιμων κηπευτικών της Ιεράπετρας, αλλά και όλη η περιοχή να πάψει να διαθέτει στην αγορά της Γερμανίας τα προϊόντα της, μετά τν υιοθέτηση του πιστοποιητικού EurepGap, από Γερμανικές αλυσίδες καταστημάτων, χθες το βράδυ (4.1)  οι φορείς και εκπρόσωποι των αγροτών της περιοχής, συγκεντρώθηκαν στο παραλιακό σχολικό συγκρότημα και εξέτασαν τη κατάσταση.

Παρόντες στην συγκέντρωση, ο δήμαρχος Ιεράπετρας, οι βουλευτές Πλακιωτάκης, Καρχιμάκης και Δραγασάκης, ο πολιτευτής της Ν.Δ., Γιάννης Πευκιανάκης, και πολλοί αγρότες.
 
Όλοι οι εκπρόσωποι παραδχτηκαν ότι είχαν τόσο τις προειδοποιήσεις όσο και την ενημέρωση για την πρόθεση των μεγάλων αλυσίδων καταστημάτων να προχωρήσουν στην εφαρμογή του EurepGap, που οι ίδιοι δημιούργησαν και επέβαλαν, αλλά ουδείς έδωσε σημασία ακόμα και στον εμπορικό ακόλουθο μας στο Μόναχο κ. Λαζαρή, ο οποίος είχε προσωπικά ενημερώσει του αγρότες, τόσο της Ιεράπετρας, όσο και του Τυμπακίου, για τα μελλούμενα.
 
Από τη πλευρά του, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ηρακλεου και αγροτοσυνδικαλιστής, κ. Καλύβας, προειδοποίησε ότι αυτό είναι μόνο η αρχή.
 
Με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, από 1ης Ιανουαρίου του 2007, τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο.
 
Αποφασίστηκε λοιπόν να πιεστεί το αρμόδιο υπουργείο γεωργίας, να κινηθεί σε διακρατικό επίπεδο Ελλάδας Γερμανίας, ούτως ώστε να μην χαθούν τα προϊόντα της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, αλλά παράλληλα να αρχίσει και η διαδικασία πιστοποίησης.
 
Για την ιστορία, μέχρι την επιστολή προς το υπουργείο Γεωργίας του Γερμανού Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη, ουδείς στο Υπουργείο, έδειχνε να έχει ενημέρωση για το πρόβλημα.
 
Πντως είναι πλέον παραδεκτό από τη συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών της Ιεράπετρας ότι εάν οι καλλιέργειες τους δεν γίνονται με βάση τα διεθνώς αποδεκτά μέτρα και σταθμά, τότε η παραγωγή θα πάψει να διατίθεται με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία της περιοχής.
Print Friendly, PDF & Email

Από manos