το σήμα του CONCREDΠραγματοποιήθηκε τη Παρασκευή (9 Σεπτεμβρίου 2005) η Ιδρυτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πιστοποιημένων Εστιατορίων Κρητικής Διατροφής στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης, την οποία οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης,  η Ελληνική Ακαδημία Γεύσης και οι ξενοδόχοι των νομών της Κρήτης.

Το «Δικτύο Πιστοποιημένων Εστιατόρίων» είναι ένα νέος φορέας που, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Γεύσης κ. Αντώνης Παναγιωτόπουλος, έχει στόχο να συνεχίσει το Πρόγραμμα Πιστοποίησης μέχρι όλοι οι επαγγελματίες που ενδιαφέρονται ια την κρητική διατροφή να ενταχθούν σε αυτό το Πρόγραμμα, να προστατεύσει και να προβάλλει την κρητική διατροφή και τέλος να δημιουργήσει ένα καινούργιο δεδομένο για την Κρήτη, ανοίγοντας το δρόμο στον τουρισμό γαστρονομικού ενδιαφέροντος στο νησί.
Από την εκδήλωσηΚατά τη διάρκεια της συνέλευσης τον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκα, που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για την Διεθνή Έκθεση, εκπροσώπησε ο σύμβουλος του κ. Νίκος Διαλυνάς, ο οποίος σε σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τις προσπάθειες για προώθησης της Κρητικής διατροφής ως συγκριτικό πλεονέκτημα της Κρήτης σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές της Μεσογείου.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν, τονίζοντας τη σπουδαιότητα και τη σημασία της ίδρυσης του συγκεκριμένου φορέα αλλά και γενικότερα του Προγράμματος, η βουλευτής Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο πρώην Γ.Γ του ΕΟΤ κ. Νίκος Σκουλάς καθώς και ο πρόεδρος των Διευθυντών Ξενοδοχείων Κρήτης κ. Νίκος Χριστοδούλου.

Στη συνέχεια έγινε ανάγνωση του καταστατικού ίδρυσης του Δικτύου ενώ απονεμήθηκαν σήματα πιστοποίησης σε ακόμη 6 επιχειρήσεις:

  • Στην ταβέρνα «Χρυσούλα» στο Ρέθυμνο (Aδελιανός Κάμπος)
  • Στην ταβέρνα «Πιπεριά» στους Πεύκους Λασιθίου (Μακρύ Γιαλς)
  • Στο εστιατόριο του Ξενοδοχείου «Sirios Village» στο Δαράτσο Χανίων
  • Στην ταβέρνα «Μεσοστράτι» στο Μόχλο Δήμου Σητείας
  • Στο εστιατόριο «El Greco» του Ξενοδοχείου Aldemar Royal Mare Village στη Χερσόνησο
  • Στο εστιατόριο-καφενείο του Ξενοδοχείου St. Nicolas Bay στον ¶γιο Νικόλαο
Το πρόγραμμα  «CONCRED» ή  «Διατηρώντας την Κρητική Διατροφή» είναι ένα πρόγραμμα που έχει ως αντικείμενο την πιστοποίηση των εστιατορίων που προσφέρουν καλή κρητική κουζίνα. Αποτελεί καινοτόμο ενέργεια και υπάγεται στο Περιφερειακό «Πρόγραμμα Καινοτόμων Ενεργειών CRINNO – Κρήτη Καινοτόμος Περιφέρεια».

Στόχος του είναι η διατήρηση του γαστρονομικού χαρακτήρα της κρητικής κουζίνας, η διατήρηση του υγιεινού χαρακτήρα της καθώς και η ανάδειξη της κρητικής κουζίνας σε συγκριτικό πλεονέκτημα και σημαντικό πόρο για την οικονομία του νησιού.

Το «CONCRED» για να πετύχει τους στόχους του καθώς και για την αποφυγή απαξίωσης του ίδιου του θεσμού, προβλέπει ότι τα εστιατόρια θα διέπονται από κάποιους κανόνες, με βάση τους οποίους ειδικά εκπαιδευμένοι αξιολογητές θα τα πιστοποιούν.

Τέλος στο πρόγραμμα προβλέπεται η διαφήμιση των πιστοποιημένων εστιατορίων με κάθε δυνατό τρόπο, ώστε να είναι δυνατή η προσέλκυση κι άλλων στο πρόγραμμα.

Η διάρκεια του προγράμματος είναι έως το τέλος του 2005. Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του, τα πιστοποιημένα σημεία θα εντάσσονται αυτομάτως σε δίκτυο που α αποσκοπεί στην εξέλιξη και την προβολή τους, καθώς και στην εδραίωσή τους, μέσα από συνεργασίες με αντίστοιχα δίκτυα άλλων περιοχών της Μεσογείου.

Το πρόγραμμα  «CONCRED», χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Κρήτης και τους φορείς:

Ελληνική Ακαδημία Γεύσης Συντονιστής του Προγράμματος)
Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας (Σύμβουλος Διαχείρισης)

Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου
Σύνδεσμος Ξενοδόχων Λασιθίου
Σύλλογος Ξενοδόχων Ρεθύμνου
Σύλλογος Ξενοδόχων Χανίων

Σχετικοί δικτυακοί τόποι

Περιφέρεια Κρήτης

Πρόγραμμα «Διατηρώντας την Κρητική Διατροφή»

Ελληνική Ακαδημία Γεύσης

 

γράφει η Βίκυ Αγγελοπούλου

Print Friendly, PDF & Email

Από manos